Dark Mode On / Off

Látogasd meg mindenképp ezt a három különleges kirándulóhelyet!

Ha a megszokott kirándulás helyett, valami igazán izgalmas úti célt keresel, akkor ez a három biztosan tetszeni fog!

Ballon-kilátó, Budapest, Városliget

Bírod a magasságot? Ha igen a válasz, akkor neked találták ki a május elsején nyitó városligeti Ballon-kilátót, mely 150 méter magasba kalauzol el, lenyűgöző kilátást eléd tárva teljes Budapestre. Liget Budapest Projektnek köszönhetően Szinyei Merse Pál ikonikus festménye éled meg a kilátóban, azaz a héliummal töltött, ám a talajhoz kötött léghajóban, a Mimóza dombon. A Ballon-kilátóhoz hasonlóak a világ 28 országában már nagy népszerűségnek örvendenek. A kosár egyszerre 30 utassal száll fel és 5 perc alatt éri el a végleges, maximális 150 méteres magasságát, hogy aztán ugyanennyi időt eltöltve ott, visszatérjen a felszínre. Válaszd a többfajta jegytípus közül a szikrázó napsütést vagy az éjszakai jegyet, de a naplementét is megcsodálhatod!

15 perc látványosság, ám a környék hatalmas zöld területének, parkosításának köszönhetően sok értékes percet el lehet tölteni a szabadban a ballonozáson kívül is. Ez mellett a pálmaházat, a közelben található múzeumokat, a Zsolnay szökőkutat, a Magyar Zene Házát, a Vajdahunyad várat és a Jáki kápolnát is érdemes sorra venni.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Fehérkő vára, Kereki, Balaton

Somogy megyében, a Balatontól 7 kilométerre, Kőröshegy-Pusztaszemesi völgyben, Kereki község mellett, Levelesi erdőben található Fehérkő várromja. Szomszédos ismerősebb települések Kőröshegy és Pusztaszemes. Fehérkő vára 283 méter magas domb csúcsán helyezkedik el tulajdonképpen. Kupavár vagy Katonavár néven is emlegettek az igen régi, ma már romos várat, melyről az első írásos emlékek 1336-ból származnak.

A középkorban Kerekin keresztül vezetett az egyik legfontosabb kereskedelmi és hadászati útvonal Szlavónia felé, így szükséges lépés volt a vár megépítése. Ám az évek romboló hatása és a számos pusztítás miatt ma már nem látható a régi pompájában.

A löszös, agyagos dombon épült várat végül 2018-ban a Somogy Megyei Értéktár értékei közé besorolták és a 2021-ben a Somogy bejárható varázsa projekt keretében elkezdték felújítani. A rom kapott egy új építésű faszerkezetű gyalogosjárdát, mely körbeöleli körbe. Így a gyönyörű panoráma és egy pihenő terasz gondoskodik az oda látogatók kényelméről.  És ha további látnivalók is érdekelnének a közelben, itt található az ország első egzotikus díszmadár-parkja a Balatoni Madárkert is, mely több, mint 10 000 m²-es területen mutat be különböző egzotikus madárfajtákat. Naponta többször indítanak ingyenes szakvezetést, mely a fajok megismerését, életmódját segíti, de kulisszatitkokat is bátran megosztanak a madarak tartásáról.

Fotó: Wikipédia- Zerind

Gombos-hegyi és Kőporosi pincesor, Hercegkút

Észak-Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található Tokaj és a Tokaj- Zempléni-hegyvidék. Tokaj-hegyalján pedig a Gombos-hegyi és a Kőporosi pincesor. Kultúrtáj kategóriában Világörökségi címmel büszkélkedhet. A népi építészet remekeiként tartják számon az emeletes pincesorokat. Hercegkút falu két végén helyezkednek el. A tufába vájt, zöld tetős pincék meseszerűen izgalmas látványt nyújtanak. A környéken termett szőlőt a pincesoron dolgozzák fel. Kőporosi pincesor Hercegkút északnyugati peremén áll, és kacskaringós utcácskákból tevődik össze. A Gombos-hegy a falu másik végén található, ott a pincék nagyobbak, hosszabbak és mértani pontossággal, négy párhuzamos sorban sorakoznak. Ha lehetőséged adódik, pincelátogatásra és borkóstolásra is térj be!

És ha nem elég a kirándulóhelyek sora, olvasd el egy korábbi cikkünk, melyet itt találsz.

Főkép: MTI/Szigetváry Zsolt

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×