Dark Mode On / Off

Három kihagyhatatlan látnivaló kis hazánkban

Ha kirándulni támadna kedvetek, érdemes itthon, a környéken is körülnézni. Számos izgalmas, felejthetetlen látnivaló akad, ahol élményeket lehet gyűjteni.

Hévízi-gyógytó

Zala megyében, Hévíz község szomszédságában, Keszthelyi-fennsík nyugati oldala mentén, a Hévízi-völgyben található a Hévízi-gyógytó. Már az 1328-as évekből is találtak írásos feljegyzéseket, melyek a hőforrásra utaltnak. A Hévízi-gyógytó Természetvédelmi Terület egyik legszebb, legismertebb látványossága. A helyenként 38 méter mély tó 4,44 hektáros kiterjedésével és az őt körülvevő 50 hektár területű erdővel Európa legnagyobb gyógyhatású, meleg vizes tava. További érdekesség, hogy a megszokottól eltérően, tőzegmedrű forrástó. A Hévízi-forrásbarlangból feltörő hideg és meleg víz, illetve két vízfolyás is táplálja, hogy délen a Hévízi-csatorna vezesse le a Zala folyóba és onnan a Balatonba a felesleget. Kihagyhatatlan, páratlan látványvilágával, a természet közeliségével, a parkjával, a vízfelszínen úszó indiai vörös tündérrózsák miatt, na és el nem hanyagolható gyógyhatása miatt sem szabad kihagyni!

Fotó: Wikipédia: Civertan Grafikai Stúdió

Vize kalciumban, magnéziumban, szerves vegyületekben gazdag, kénes, enyhe radon tartalmú, iszapos gyógyvíz, így számos betegségre javallott. Randont tartalmazó gyógyvizek a legritkábbak, hiszen a randon az egyik legritkább eleme a Földnek. A másik dolog, amiért érdemes meglátogatni, hogy vizének hőmérséklete nyáron kifejezetten meleg, akár 37 °C-k is lehet, de télen sem csökken 24 °C alá, így nem fagy be és a leghidegebb hónapokban is alkalmas fürdőzésre.

Felsőtold, Kéz-kilátó

Felsőtold egy kisebb község Nógrád megyében, a Pásztói járás északi részén, Cserhát dombjai közt, a Zsunyi-patak völgyében. Egyike a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark településeinek. A Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet határa a falu szélén húzódik.

Fotó: https://www.orszagalbum.hu/, HEGYEKLÁNYA

Pont szemben helyezkedik el a nemzetközileg is ismert Hollókővel. A másik beazonosítási pontja, hogy az Országos Kéktúrának van itt elhaladó szakasza. Melynek van egy olyan eldugott kis része, ami nagyszerű kirándulóhely, a kevésbé ismert Kéz-kilátó. Kilátópontként és pihenőként is szolgál. Az alkotást Csíkszentmihályi Benjámin, 2020-ban készítette, melyet a Farkaskútvölgy csapata álmodott meg. I gazán izgalmas kilátót sikerült létrehozniuk. Határában mintegy ezeréves, több szintből álló temetkezési helyet is feltártak. Alatta pedig római kori település nyomát fedezték fel.

Cáki pincesor

Cák település és az eldugott kis pincesor Kőszegtől mintegy 5 km-re fekszik, Vas megyében. A Kőszegi-hegység környékén álló pincesor műemlékvédelem alatt áll. A borospincék és a présházak már nem teljesen alkalmasak bor készítésére, de hűen tükrözik a készítésük korszakát. Jelenleg már csak kilenc pince látogatható, melyre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyitvatartási idejében kerülhet sor.

Fotó: https://www.orszagalbum.hu/, SMARIA

Ezeket a látnivalókat is nézd meg mindenképp!

Fő fotó: https://www.orszagalbum.hu/ ALÁCSNÉ LUKÁCS KATALIN

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×