Dark Mode On / Off

Zöld Otthon: Zöld házaké a jövő!

Ha az ember azt a szót hallja, hogy Zöld Otthon, akkor első körben az energiatakarékos, környezettudatos házak jutnak az eszébe, vagy természetes anyagokból készülő otthonok. Pedig a Zöld Otthon egészen mást is jelenthet.

Egy olyan házat, vagy lakást jelent, mely szimbiózisban, nagy egyetértésben, együtt él a környezetével, a növényekkel. Nem eltörli, kivágja azokat, hanem alkalmazkodik hozzájuk.

Vissza a természethez!

Már számos olyan ház akad, ahol felismerték a zöld növények rendkívüli, jótékony hatásait. A fákkal, zöld növényekkel körülvett otthonok például sokkal tisztábbak, pormentesebbek. A növények nagyszerű hőszigetelők, így nyáron jóval hűvösebbek a szobák, télen pedig melegebbek. A levegő körülötte sokkal tisztább, oxigéndúsabb. Nem beszélve az apró élőlényekről, a rovarokról, lepkékről, kisállatokról, madarakról, melyeket a házhoz vonzanak a növények és nem mindennapi látvánnyal kecsegtetnek. A csapadékelvezetés is megoldva általuk, hiszen a felesleges vizet felszívják, elszívják. És valljuk be, egész egyszerűen szemet gyönyörködtetőek is azok a házak, melyeket élő növények vesznek körül. Egyszóval nyerhetünk csak, ha a természettel közösen, együtt élünk!

Természetes otthonok!

Úgy is lehet lakóhelyhez teret nyerni, hogy a természet adta látványt, a természetességet inkább felhasználjuk és összeköltözünk vele, nem eltöröljük, elpusztítjuk!

Sokszor már maga az építése egy Zöld Otthonnak, a ház kialakítása is úgy történhet, hogy alkalmazkodik az ott lévő természethez, megtartva a fákat és körbeépítve, beépítve azokat az otthonba.

A kép forrása: https://www.amasow.com/

Ez teljesen természetes, hiszen vétek lenne kivágni élő, sokszor évtizedes fákat ahhoz, hogy a helyükre építkezzünk. Ehelyett érdemes az építkezést úgy alakítani, hogy a természet is zavartalanul megmaradjon.

Másik verzió, mikor úgy alakítjuk ki az otthonunk, hogy az elkészülte után zölddé tudjuk varázsolni egy kis segítséggel. Ilyen lehet a felfuttatott növények sokasága a falakra, vagy a tetők olyan kialakítása, ahol mohák, fű, apróbb növények könnyen megtapadhatnak, élhetnek. A tetőkertek is egyre menőbbek, mint ahogy a földbe való építkezés is, megtartva az eredeti domborzatot, és beolvadva az eredeti látványba. Tetőkerteknél is rengeteg lehetőség rejlik az extenzív zöldtetőkben, ahol pozsgások, fűfélék lakják az amúgy eddig kihasználatlan felületet.

Válaszd a zöld otthont, megéri!

Gyönyörű otthonod lehet természetesen, a természettel szimbiózisban, együtt élve is, de mindig kérd ki szakember véleményét, hogy a terv valóban sikerrel meg is valósulhasson. A Zöld Otthon elérhető és nem utópisztikus, csak nagyobb hozzáértést igényel, mint egy átlagos ház és természetesen több törődésre is szükség lesz, már ami a növényeket illeti.

Egész egyszerűen gyönyörűek ezek a házak. Te szívesen beköltöznél hasonlóba?

Ha érdekel, hogy mennyiben más a hőfok a zöld területeken, nézd meg ezt a cikket is.

Fotók forrás :Pixabay

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×