Dark Mode On / Off

Ökobarát öltözködés kívül-belül

ökobarát öltözködés - takoy.hu

A környezetünk megóvása érdekében fontos, hogy csökkentsük a kártékony termékek használatát, és azok helyett olyan anyagokat vegyünk igénybe, amik segítik az ökolábnyomunk kicsinyítését. Nincsen ez másként az öltözetünkkel sem: érdemes olyan ruhatextileket alkalmazni, amelyek számunkra és az otthonunkra nézve is kevesebb terhet jelentenek.

Ha szeretnénk környezettudatosabbá válni, akkor mi magunk is elkészíthetjük saját bevásárló szatyrunkat vagy öltözékünket. Nézzünk pár organikusan lebomló példát, ami a segítségünkre lehet az újratervezésben! 

Textilek

Mindig érdemes figyelembe venni, hogy az adott anyag mennyire tartós, lehet-e bátran tisztítani házilag, vajon megőrzi-e eredeti színét és formáját. 

Az egyik anyag, ami rögvest eszünkbe jut, az a pamutvászon. Ez az ökobarát szövet kiváló lehet a szabadidőruha alapjaként, mivel nem irritálja a bőrt, ráadásul jó alapot szolgál az egyéni dizájnok elkészítésére, ha festenénk rá saját kezűleg. Készíthetünk belőle bevásárló zsákot, amelyben zöldségeket és gyümölcsöket tudunk tárolni, szállítani. 

A pamut emellett remek alapja a téli ágyneműknek és lepedőknek, mivel jól tartja a hőt, emellett puha és rugalmas, ezáltal kényelmes érzést biztosít. Magas hőfokozaton is lehet tisztítani, és képes hosszú távon megőrizni színét és formáját. 

Tökéletes alapanyaga lehet gyermekjátékoknak és dekorációs elemeknek, hiszen a nagyobb igénybevételt is megfelelően bírja, de akár kerti bútorok textiljeként is alkalmazhatjuk – például egy kiülős, beszélgetős estéhez.

A másik lehetőség a jersey anyagok használata: ezek a mintás textilek gyapjúból készülnek, amit pamuttal vagy más anyagokkal szoktak keverni. Ez a fajta anyag puha és rugalmasan kinyújtható, könnyű viseletet biztosít, így általában alsóneműkhöz és női ruhák elkészítéséhez használják. Mivel ezen darabok esése igazán szép, kis gyakorlással akár tavaszi-őszi viselethez illő zakót vagy kabátot is készíthetünk a jersey-ből. Ha valamennyi, könnyebben lebomló és víztaszító műszálat is kevernek ebbe a textilbe, akkor szintén a kerti bútorok alapanyagaként lehet tökéletes választás. 

Tisztítási tippek

Ha teljeskörűen akarunk eljárni, akkor nem csak arra érdemes figyelni, mibe öltöztetjük a testünket és az otthonunkat, hanem azt mivel fertőtlenítjük és mossuk. Hiszen hiába figyelünk a külcsínre, ha továbbra is környezetszennyező anyagokkal takarítunk.  A mérgező vegyszereket könnyedén lecserélhetjük ökobarát megoldásokra. 

Mosáshoz és mosogatáshoz például mind a bio boltokban és drogériákban kapható hagyományos és feldolgozott mosódió, ami bőrbarát és emellett kitűnő tisztítószer. A fehér ruháknál a szódabikarbóna segíti a vakító ragyogás megtartását, az ecet pedig puhítja – utóbbi kiváló zsíroldó hatással is rendelkezik.

A fotó forrása: B.Forenius / Shutterstock.com/takoy.hu

OLVASS TOVÁBB:

Kitekintő:Óceántisztító ökosziget a Karib-tengeren

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×