Dark Mode On / Off

Kitekintő: Óceántisztító ökosziget a Karib-tengeren

Atlantisz legendája óta a víz alatti élet az emberek számára mindig is a titokzatos dolgok közé tartozott. Elképesztő tervek születtek már a világ számos pontjára tervezett úszó és víz alatti ökovárosokról.

A Maldív-szigeteken már sikerrel megépült egy teljesen napelemmel ellátott üdülőközpont, talán ez a karib-tengeri lesz a következő ilyen sikeres projekt?

2020-ra tervezik az öko-üdülőközpont felépítését – mondja Richard Moreta építész.

Az üdülőközpontot nem véletlenül szeretnék ekkorra elkészíteni: Cancun fennállásának 50. évfordulója lesz ekkor, vagyis 2020-ra szeretnék felépíteni a Gran Cancun elnevezésű futurisztikus üdülőközpontot.

(Fotó: Grand Canun)

A Grand Cancun projekt lesz az egyike az olyan tengerparti létesítményeknek, mely a természeti erőforrások kihasználása helyett arra törekszik, hogy óvja a tengert és a környezetet. Ehhez egy tisztító szerepet is betölt, kiszűri a tengervízből a szénhidrogéneket, a szennyezőanyagokat és még a felszínen úszó szemetet is.

A napelemek mellé függőleges szélturbinákat is terveztek, valamint víz alatti ár-apály és hullám-generátorok termelik a tiszta energiát. Aki egy kicsit is járatos a víz energetikájában az tudja, hogy a mozgó természetes víz általában a legtisztább, gondoljunk csak bele a folyamatosan mozgásban lévő hegyi patakok kristálytiszta vizének értékére.

A teljes komplexumhoz esővízgyűjtő rendszer is csatlakozik majd, amely a víz gazdaságos felhasználását és újrahasznosítását fogja biztosítani. A rendszerbe egy sótalanító is be van építve, így látva el a vendégeket tiszta ivóvízzel.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×