Dark Mode On / Off

A lótartók rémálma

A lóasztma a lótartók rémálma. Sok esetben már csak a súlyos fokú lóasztma stádiumában derül fény az elváltozásra, pedig a lovak akár 80%-át is érintheti ez a légzőszervi megbetegedés. Ha időben kezeled, még visszafordítható! Olvasd el, hogyan!

Tudtuk, mi lesz a vége

Már akkor tudtuk mind a ketten, mi lesz a történet vége, amikor barátnőmhöz került. Kikérte a véleményem, én pedig  őszintén elmondtam. Mégsem haragudtam meg rá, amikor azt mondta, ő mindezek ellenére hazahozza a pónit. Azaz inkább megmenti, hogy amíg csak lehet, addig boldog, kiegyensúlyozott, ló-életet élhessen. Hiszen attól, hogy mini póni, még a lovak közé tartozik, őt is lóként kell szeretni és lóként kell róla gondoskodni.

Amellett, hogy volt már savós patairha gyulladása, ami krónikus formát öltött, s emiatt a takarmányozására, a körmölésére, valamint a mozgatására is fokozottan oda kellett figyelni, súlyos fokú lóasztma is diagnosztizálva lett nála. Egy apró jószág hatalmas kihívással! Ezt az állapotot már csak menedzselni lehet, a teljes gyógyulás nem lehetséges. Ha nagyon drasztikusan szeretnék fogalmazni, azt mondanám, a lóasztma ezen stádiuma már gyógyíthatatlan.

De barátnőm mindezzel tisztában volt, s tudta mit vállalt. Közel 5 évig sikerült is a mini shetit megfelelően menedzselni. Bár már a tavalyi nyáron is hatalmas kihívás volt a minőségi élet biztosítása a számára. A tartáshely optimalizálása, a takarmány pormentesítése, az inhalálás, a gyógynövény terápia és a gyógyszeres kezelések kombinációival zsonglőrködtünk a póni aktuális állapotának megfelelően.

Az idei nyártól már tavaly elkezdtünk félni. Tudtuk, hogy a vékony jégréteg, amin egyensúlyozunk, egyszer csak beszakad. De reménykedtünk! Viszont a tavaszi hirtelen melegek, ami szárazsággal és porral járt, már akut vészhelyzetet alakított ki a póninál. De nem adtuk fel! Megnyertünk először egy, majd két, majd három csatát. Végül az idei nyár legelső napját sem élhette már meg, mert a végső harcot elvesztettük.

Ha időben kezeled, még visszafordítható!

A lóasztma a lovak egyik leggyakoribb légzőszervi megbetegedése.
Megkülönböztetjük az enyhe, a közepes és a súlyos fokú formáját. Az enyhe-közepes forma időben nyakon csípve, a környezet optimalizálásával és a megfelelő ideig tartó, szakszerű kezeléssel még gyógyítható és visszafordítható a folyamat.

A súlyos fokú lóasztma általában az idősebb lovak (5-7 éves kortól) megbetegedése. Ez az állapot azonban már nem visszafordítható, nem gyógyítható, csak menedzselhető. Az alsó légutak strukturálisan elkezdenek átépülni, a hörgőcskékben a gyulladás szinte állandósul. A nyálkahártya által termelt nyálka mennyisége nő, az alsó légutak a bennük található simaizmok görcsös állapota miatt beszűlünek. A köhögés mellett jellemző tünet a szapora és nehezített légzés (nyugalmi állapotban is), valamint az ún. kehbarázda megjelenése.

Ezeknek a lovaknak a teljesítménye látványosan csökken, a munkát legszívesebben elkerülnék. A légzőszervi tünetek mellett előbb-utóbb az érintett lovak általános állapota is látványosan romlik. S mindezekkel párhuzamosan az életminőségük és a jólétük is drasztikusan csökken.

Így előzd meg a bajt!

Sajnos a súlyos fokú lóasztma esetében a légutakban lezajlódó, strukturális változások már nem visszafordíthatók sem a nyugati, sem a keleti, sem egyéb más alternatív módszerrel. Ilyen esetben a légutak gyulladásának mérséklése, a keletkezett nyálka oldása, a nyálkatermelés csökkentése, valamint a beszűkült légutak tágítása a cél. A klasszikus nyugati és az alternatív módszereknek is megvannak a lehetőségei és határai. Azonban ezek a lehetőségek és határok nem egy az egyben fedik le egymást. Így a lóasztma kezelésében érdemes egy komplex terápiás tervet kidolgozni és követni.

Ha gyanús, ne várj a kivizsgálással!

De nem győzöm elégszer mondani, ennél a betegségnél is a legfontosabb lenne a megelőzés. Ha pedig már megtörtént a baj, akkor minél hamarabb diagnosztizálni és szakszerűen gyógykezelni.

A pontos diagnózis felállításához a fizikális vizsgálat mellett érdemes kiegészítő endoszkópos vizsgálatot, valamint a légutakból nyert minta laboratóriumi vizsgálatát is elvégezni.

Nem minden enyhe-közepes fokú lóasztmás ló köhög, így a ritka, elsősorban munka elején jelentező köhögés esetén, valamint a köhögés nélkül jelentkező teljesítmény csökkenés esetén is érdemes minél hamarabb kihívni az állatorvost!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×