Dark Mode On / Off

Fénycsapdákkal védenék a termesztett gombákat a szúnyogoktól a magyar kutatók

gomba

A gombatermesztés egyik legveszélyesebb kártevője a gombaszúnyog. Nemcsak Magyarországon, de a világon mindenhol küzdenek ellenük. Magyar kutatók most hatékony fénycsapdázási módszerek kifejlesztésén dolgoznak a termesztett gombakultúrák védelmére.


A kifejlett rovarok a különböző gombás és bakteriális betegségek kórokozóit hurcolják szét a termesztőházon belül, míg a lárvák a termesztett gombák termőtestét károsítják. Mivel a gombaszúnyogok fejlődéséhez a legfontosabb környezeti feltétel a nedves, nyirkos élőhely, a gombatermesztés kimondottan ideális életteret biztosít számukra akár egész évben.


Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem munkatársai a közelmúltban megvizsgálták, hogy milyen hatással van a különböző hullámhosszúságú fény a gombaszúnyogok szervezetére, illetve viselkedésére. A Scientific Reports című folyóiratban ismertetett eredmények szerint olyan fénycsapdákat érdemes alkalmazni a termesztőházakban, amelyek az ultraibolya spektrális tartomány mellett a zöld tartományban is sugároznak. A kutatók a későbbiekben egy ilyen, a korábbiaknál hatékonyabb fénycsapa kifejlesztésével szeretnék segíteni a gombatermesztőket a gombaszúnyogok elleni védekezésben.

Ajánlott cikkek