Dark Mode On / Off

Cajeput: teafa ez is, de mégsem

Cajeput olaj

Amikor teafa illóolajat dugnak az orrunk alá egy-egy vásárban, akkor ott lenne az alkalom beleszagolni a cajeput illóolajba is. Ez is egy teafa, de mégsem. Mire is gondolok?

Kajeput, cajeput, kajeputi….sokféle hasonló elnevezése van. Szakszerűen ez a kajeputolaj (Aetheroleum cajeputi) az olajos kajeputfa (Melaleuca cajuputi) illóolaja. Itt lesz először gyanús is, hogy a legtöbbek által ismert illóolaj, mint a teafa is Melaleuca. De egy másik Melaleuca.

Általánosságban a cajeput olajról

A növény leveleiből vonják ki az illóolajat oly módon, hogy a leveleket napon szárítják, majd vízben való áztatás (macerálás) után lepárolják. Jellegzetes illata még így is megmarad. Az olaj erős szagát a benne található terpentinszármazékoknak és kámfornak köszönheti – emellett tartalmaz cineolt (eukalyptolt) is, amelynek gyulladáscsökkentő hatását köszönheti.

Míg a klasszikus teafa olajat szagolja valaki, akkor egy szinte már szúrós szagot érez, ami nagyon tömény és karakteres. Ehhez képest a kajeput olaj egy letisztultabb, talán azt mondhatom üdébb illattal rendelkezik.

Ha utánanézünk a népgyógyászati leírásokban és orvosi, valódi tapasztalatok között keresgélünk, akkor számos jótékony hatást találhatunk. Elsősorban húgyúti panaszoknál fertőtlenítő, görcsoldó, gyulladásgátló, reuma és köszvény tüneteit csillapítja, fájdalomcsillapító, szabályozza a menstruációt.

A cajeput illatát ezért ismerjük fel hamar

Nagyon érdekes, hogy a legtöbben névről nem ismerik, de amint beleszagolnak, tudják, hogy ismerik. Ez nem véletlen. A kínai balzsam, melyet gyerekkorunkban biztosan mindenki szagolt legalább egyszer, összetevőként a kajeput olajat tartalmazza kb. 10 %-ban.

  • Használható krónikus légzőszervi megbetegedéseknél, köptető hatású. Inhalálva orrmelléküreg- és hangszálgyulladásnál hasznos. Megfázás esetén fürdőként ajánlott.
  • Csillapítja a menstruációs görcsöket valamint az epilepsziás és hisztériás tüneteket.
  • Vattára cseppentve fog- és fülfájás ellen hatékony, lyukas fognál 1 cseppet a fogba is lehet cseppenteni.
  • Pszichés hatása is van: tanácstalanság, zavarodottság, döntésképtelenség esetén használható. Alkoholos oldatával horzsolásokat, sebeket lehet kezelni.
  • Illóolaj-keverékekben ízületi panaszok keverékekben illetve izomlazító céllal is alkalmazzák.
  • A Kínai balzsam egyik alkotója 7%-13% részarányban.

Ha most ezt a listát végigolvastuk, akkor azt gondolnánk mindenre jó és igazi csodaszer. A legtöbb MLM-es cégnél ezt is hangoztatják a legtöbb olajról (sajnos), de azért jó ha tudjuk, hogy sem az orvosi diagnózist nem lehet elkerülni, sem kihagyni az egyéni érzékenységet és miután nem csodaszer, legyünk körültekintőek a használatánál ugyanúgy, mint bármelyik másik illóolaj, olaj esetében.

Milyen növény a kajeput?

A Melaleuca cajuputi a mirtuszfélék családjába tartozó növény. Közepes-magas fa, papírszerű kéreggel, ezüstös új növekedéssel és fehér vagy zöldes virágtüskékkel. Fontos felhasználása a cajeput olaj forrása. Ipari szinten vízgőz-desztillációval állítják elő a legtöbb helyen.

Ausztráliában és Új-Guineában őshonos növényként a nagy felfedezések korában jutott el Amerikába, majd onnan Európába a növény első körben dísznövényként, majd gyógyászati jelentésége miatt az aromaterápia is megismerte.

Olajának köszönhetően jól ég, így szénelőállításra és tüzelőanyagként is használták.

Az ausztrál bennszülött népek fájdalomcsillapításra használták.

Illóolajos tégelyeken egy másik latin név is előfordul, magyarul mégis kajeputolajként írják.

De akkor mi a Melaleuca leucodendron?

Az érdekes az, hogy bár sok illóolajos üvegen a Melaleuca leucodendron név szerepel a nagy gyártóknál, magyarban nem kajeputként ismert a botanikában. Síró papírhéj, fehér papírkéregfának szokták nevezni inkább ezt a szintén Melaleuca fajt. Ennek a Melaleuca fajnak az az érdekessége, hogy Indonéziában írták le először a teafafélék között.

A Melaleuca leucadendra felületesen hasonlít más papírkéreg fákhoz, különösen a Melaleuca cajuputihoz , a Melaleuca quinquenerviához , a Melaleuca linariifoliához és a Melaleuca viridiflorához , és mindegyiket cajuputnak vagy cajeputnak nevezik . A cajuput egy angol szó a Melaleuca cajuputi lombjából nyert olajra , és a szó valószínűleg a kayu putih , a fa indonéz nevének elrontása. A papírkéreg fa maláj neve gelam és a nevét a szingapúri Kampong Glam negyednek adhatta.

Források:

Borítókép: Murray Fagg/Wikipedia

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×