Dark Mode On / Off

7 kevésbé ismert barlang hazánkban

Cseppkőbarlang

A múltkori lombkorona szinten való kirándulási ötletek után, most a mélybe kalauzolok mindenkit. Mutatok pár nagyon látványos, mélyben megbúvó, varázslatos barlangot kis hazánkból.

Az Aggteleki Nemzeti Park területén található Aggteleki Cseppkőbarlang Magyarország talán legismertebb természeti jelensége. Aligha akad olyan ember hazánkban, aki még nem hallott róla, vagy járt már ott legalább egyszer. Vagy említhetném a Mecsekben található páratlan Abaligeti barlangot is.  De Aggteleken és Abaligeten túl is van élet. Magyarországon számos egyedülálló barlangrendszer, barlang, cseppkőbarlang akad, melyet érdemes bejárni.

7 említésre méltó csodahely, barlang, melyet kár lenne kihagyni!

Szemlő-hegyi-barlang

Ez a barlang meglepően Budapesten, a II. kerületben található! A járatainak hossza 2230 méter, ebből a bejárható túraútvonal 250 méter. Még az 1980-as években nyitott meg. Egyébként a barlang Budapest egyik fontos, védett természeti értéke.

A Pusztaszeri úton bejárattal büszkélkedő barlang nem csak gyönyörű, magasba törő falaival, elképesztő képződményeivel, cseppköveivel, borsóköveivel és kőrózsáival büszkélkedhet, hanem különböző folyosókkal, hatalmas hasadékokkal, repedésekkel is. Továbbá azzal szintén, hogy kitűnő a levegője. Jótékonyan hathat a különféle légzőszervi megbetegedésekben szenvedő emberekre.

Nem kell különösebb állóképesség, sem felszerelés a barlang látogatásához, babakocsival, kerekesszékkel is körbejárható. A túra időtartama nem több, mint 40 perc. A relatív páratartalom közel 100%, a levegő portartalma pedig töredéke a kintinek, minimális. Hőmérséklete egész évben beállt az egyenletes 12 °C-ra, így pulóver legyen mindenkinél, aki barlangtúrára adná a fejét.

Pál-völgyi barlang

Buda a meglepetések helye. Budán, a II. kerületben található a Pál-völgyi barlang is, mint az előző. A barlang 1919. óta látogatható, jelenleg hazánk második leghosszabb barlangja a maga, ma ismert teljes 31km-re tehető hosszával. 500 méteres kijelölt szakaszon lehet bejárni a barlangrendszert. A meglepő alakzatú, szépséges cseppkövek mellett kalcitkristályok és kagylók lenyomatait is megcsodálhatjuk a kirándulás alatt, de ámulatba eshetünk magas, hasadékszerű folyosóitól, az óriási szintkülönbségektől, és a hévizek által kioldott gömbszerű oldás formáktól, különleges szikla-alakzatoktól is. Nagyjából 10-12 fok jellemzi a barlangot és egy órás túrára számolhatunk, így érdemes alaposan felöltözni.

Jól kiépített az útvonal, sima utcai ruhában megtekinthető, viszont némely szakasza meredek lépcsőkön közelíthető meg, ezért a látogatás 5 éves kor és 115 cm alatt nem engedélyezett és a nehezen menő, idősebb korosztálynak is meggondolandó!

Barlang
Kivételesen szép barlang

Tapolcai-tavasbarlang

Barlang járás, csónakázás egyben? A Tapolcai-tavasbarlangban mindkettő élmény begyűjthető egyszerre. Hazánkban egyedülálló, de azt mondhatom, más országokban is igazi kuriózumnak tekinthető. Nem csak barlangtúra alatt, hanem csónakázás közben is gyönyörködhetünk a kőképződményekben. 1903-ban fedezeték fel, egy egyszerű kútásás közben. 1912 óta pedig rendszeresen látogatható. Elmondható róla még, hogy ez volt az első idegenforgalom céljából, villanyvilágítással ellátott barlang hazánkban.

A barlangrendszer 270 méter hosszú szakasza járható be. A karsztvíz által kivájt barlangban helyet kapott egy fogadóépületet, 10 kisebb-nagyobb rész, de a barlangász képességeit is letesztelheti bárki, továbbá kivetítőkön 3D kisfilmek tájékoztatják az embert a barlangról való tudnivalókról, mint mondjuk a kialakulásáról, csodás formáiról, vagy az élőlényeiről. Az egyik ilyen a fürge cselle, mely a sugarasúszójú halak osztályának pontyalakúak rendjébe, ezen belül a pontyfélék családjába tartozó, hazánkban védett faj. Meglehetősen érzékenyen reagál a környezeti változásokra, így védett. Ahogy a Tapolcai-tavasbarlang is, ami 1942-ben védelem alá került, 1982 óta pedig fokozottan védett. 1,5 órát szánjunk a látogatásra nagyjából. 18 fok körüli a barlang állandó hőmérséklete.

Balatonedericsen található Csodabogyós-barlang

A Dunántúlon, a Keszthelyi-hegységben, Balaton északi partján, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban, Balatonederics közelében található és Magyarország tízedik leghosszabb barlangja. Viszonylag későn, 1991-ben fedezték fel. A barlang 6 km-es hosszúságával és több, mint 140 méter mélységével várja a kalandra vágyókat Omladékos hasadékrendszerének feltérképezésén folyamatosan dolgoznak. Szomszédos a Szél-lik barlangjárataival. Jelenleg ismert járatainak hossza együttesen eléri az 5200 métert, mélysége pedig -121 métert.

Nevét egyébként a bejárat melletti szúrós, csodabogyó nevű, Magyarországon védett örökzöld cserjéről kapta. A szúrós csodabogyó az egyszikűek osztályába, spárgafélék családjába tartozik. További elnevezése az egértövis, spárgatövis, vadpuszpáng is.

Hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Sok változatos képződményt vonultat fel, a cseppkövektől a cseppkőzászlókig. Fokozottan védett! Viszonylag könnyen járható terep, ezért kíváló „tanbarlangnak”. Remek lehetőség a barlangkutatás technikájának, gyakorlatának elsajátítására.

Arra figyelni kell, úti célként ezt a barlangot választóknak, hogy nem lehet csak úgy, egyszerűen végigsétálni rajta, hanem a helyben biztosított barlangász felszerelésben, fejlámpával, segítő emberrel lehet csak nekiindulni a távnak.  Ráadásul szűk járatokon, lépcsőkön, olykor hason csúszva kell megtenni az út egy részét. 

Anna-barlang

Miskolc mellett, Lillafüreden, a Palotaszálló függőkertje alatt található hazánk egyik különleges természeti értéke, az Anna-barlang. A világon három ilyen, nagyközönség számára látogatható mésztufabarlang lelhető csak fel.  Az Anna-barlang felett, kb. 3 km-re fakad a Szinva patak is.

A barlangot 1833-ban Stark András bányász vezetésével tárták fel. Később feledésbe merült, de 1912-ben újra megnyitották. Bejárása körülbelül fél órát vesz igénybe. A teljes hossza 568 méter, ebből mindösszesen 200 méter látogatható csak. Az itt fakadó források, a szép mészkőalakzatok miatt érdemes megtekinteni, de megkövesedett növények és lenyomataik is feledhetetlen élményt nyújthatnak. 1951-ben védetté, majd 1982-ben Magyarország fokozottan védett nyilvánítatta. A barlangban 28 ízeltlábú fajt, valamint simaorrú denevért, patkósdenevért is megfigyeltek.

Cseppkő képződmény

Szent István-cseppkőbarlang

Szintén Lillafüreden, miskolctól 3.5 km-re található barlang a Szent István barlang. Mindösszesen 350 méter látogatható belőle, tehát jóindulattal is fél óra alatt körbejárható.  A barlang járóútvonalainak kialakítását 1927-ben kezdték meg, majd 1931-ben nyitották meg a közönség előtt.

A Szent István-barlang természetes bejárata a Kutya-lyuk, mely a hegyoldalból nyílik. Fokozottan védett. Igazán páratlan, különleges formájú cseppköveket hozott létre a természet, melyeket érdemes megcsodálni. A legnagyobb, leglátványosabb cseppkőképződmény a Kupola-csarnokban a Megfagyott vízesés, mely a mennyezettől kezdve a talpig borítja a falat kb. 20×15 m felületen. Állandó, 10 fok uralkodik odabent, így mindenképpen vigyünk magunkkal egy meleg felsőt.

Molnár János-barlang

Molnár János-barlang azért is illik a listánkra, mert teremében 300 négyzetméternyi vízfelületű, 19-27 Celsius-fokos tó van. Ettől olyan egyedülálló a termálvizes terem, mely 86 méter hosszával az egyik leghosszabb a környéken. Ez mellett 16-26 méter széles, a vízmélysége pedig változó, 5-24 méter között ingadozik. Talán azért is páratlan, mert a barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban lévő Budai-hegységben, Budapest II. kerületében, a József-hegy alatt található. Felső, száraz bejárata a Malom-tó felett található. A barlang a József-hegy lábánál található tó forrásainak vizét is vezeti el. A termálvizet pedig a Szent Lukács Gyógyfürdő hasznosítja.

Nevét egy patikusról kapta, aki száraz járatait 1856-ban bejárta, majd elemezte a víz kémiai összetételét. 1982 óta fokozottan védett. Benne található természeti képződmények miatt nem is csodáljuk, a falakat díszítő gömbüstök, hévforráscsövek gyönyörűek.

 Ez Magyarország legnagyobb víz alatti üregrendszere, mely magában foglalja a Lukácsfürdő forrásbarlangját, Malomtavi-barlangot, Szt. János-barlangot, Szt. Lukács-tavasbarlangot, Malom-tó barlangját, Malomtó-forrásbarlangját.

Érdemes tehát bakancslistára a mélyben is keresgélni, nem csak a magasban, mint korábbi cikkünkben. Bizony nem mentesek a varázslattól, az élményektől és a rejtett kincsektől sem ezek a barlangok!

Ajánlott cikkek