Dark Mode On / Off

Magyarország legkülönlegesebb látnivalói

Boldogkőváralja

Az ember mindig vágyja a különlegeset, a mást, hogy nem a szokványost, a megszokottat, hanem a változatos, páratlan látnivalókat is ismerhesse közelről. Hazánk márpedig bővelkedik a rendkívüli természeti és építészeti kincsekben. Ma négy nagyon izgalmas, kivételes úti céllal, látnivalóval készültem a kirándulni szeretők számára.

Bükki Csillagda csillagászati és természetismereti látogatóközpont

A Bükki Nemzeti Park területén lévő Bükki Csillagda a csillagokat is elérhető közelségbe hozza. Páratlan és izgalmas előadásaival nagyszerű családi program lehet. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 20 kilométerre, Egertől pedig 30 kilométerre, a Bükki Nemzeti Park területén található, Répáshutánál. 2017 júniusa óta nemzetközileg is elismert csillagoségbolt-park. A fényszennyezéstől védett környezet nagyszerű otthont ad a Csillagdának is. Csillagászati és természetismereti látogatóközpont minden célnak tökéletesen megfelel. Élményszerzés, játszva tanulás, oktatás és ismeretszerzés egy helyen.

Ötven férőhelyes planetárium is helyet kapott a komplexumban, melyben az égbolt csodáit, a csillagokat, bolygókat is megismerheti mindenki a nyolc méter átmérőjű kupola és az előadó segítségével. 3D-s film élményben is része lehet a látogatóknak. Ezt teszi teljessé az „Éltető Napunk” elnevezésű kiállítás is. Fő téma itt is a csillagászat és a Naprendszer. Az érdeklődők tökéletes képet kaphatnak a csillagok és a naprendszerek kialakulásának folyamatáról, a szomszédos égitestek tulajdonságairól, látványáról, a meteoritokról, hullócsillagokról.

A csillagászati megfigyelőhelyként is működik. Nappal egy különleges naptávcsővel biztonságosan megfigyelhető a Nap is. Éjszaka pedig a bolygókban és a csillagokban gyönyörködhetnek az érkezők. VR-eszközök segítségével a vállalkozó kedvűek repülhetnek a Bükk felett, különböző küldetések részesei lehetnek az űrben, a Holdon és a Marson is. Aki pedig kigyönyörködte magát az égboltban, annak javaslok egy friss levezető sétát a 4 kilométer hosszú Bolygótúra tanösvényen, a természetben. 

Boldogkőváralja

Boldogkőváralja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 52 kilométerre, a Zempléni-hegység nyugati részén, a Hernád völgyének peremén fekszik. Kíváló látnivaló!

A magasba emelkedő, sziklára épített romantikus lovagvár különleges látványvilágával, és rendszeres programokkal várja a vendégeit. A középkori vár a 13. század végén épült és igen fontos volt egykor történelmi szempontból. Az újjáépített palotaszárny, az ősi vár, a kastély, a kápolna, a szárazmalom, a kapubástya, a különleges tornyok és a sziklakijáró, azaz a megfigyelőbástya, illetve a páratlan panoráma egész egyszerűen kihagyhatatlan.

A látnivalók mellett lovagi bemutatók, jelmezes tárlatvezetés, lovagi párbaj, interaktív, középkori fegyvertapogató, és számos izgalmas programpont is akad.

Fényes tanösvény, Tata

Komárom-Esztergom megyében a Kisalföld keleti peremvidékén található Tata és a Fényes tanösvény. A 1.5 kilométer hosszú, lápra épített tanösvény 43 különböző állomással rendelkezik. Nagyszerűen bemutatja a terület természeti kincseit. Kötélhídon és csónakkal járhatják be a látogatók. A cölöpsétány 1350 méter hosszú és 18 állomáson keresztül mutatja be a természeti jelenségeket és az élővilágot A láprétek, láperdők karsztforrásai 1973-ra a bányászat miatt kiapadtak, azonban ismét megindultak. A forrásokból újra enyhén szénsavas, 20-22°C hőmérsékletű víz tör fel.

A térség egyedülálló látnivaló, továbbá páratlan növény és állatvilágnak ad otthont. Szigorúan védett természetvédelmi terület 2006 óta. A világ legértékesebb vizes élőhelyeit védő nemzetközi Ramsari Egyezmény helyszínei közé is tartozik.

Sódombok

Egerszalók

Heves megyében, Egertől 5 km-re található. A település déli részén 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos meleg vizű hőforrás található. A gyógyvíz a 18 méter magas domboldalon lefolyik, lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot, mészkőlerakódást hoz létre. A csodálatos természeti képződményt 120 négyzetméter jelenleg, de évről évre növekszik, és beborítja az egész domboldalt. Lélegzetállító fehér mészkőteraszok, mészkőfüggönyök, csipkés párkányok jöttek létre.

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként, hidrogénkarbonátot tartalmazó vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ehhez hasonló csak Törökországban és az USA területén, a Yellowstone nemzeti Parkban található. A környék nagyszerű horgász- és kirándulóhely, a gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus mellett.

Ha további látnivalókat keresel, nézd meg a Lombkorona sétányokról készült bejegyzést is!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×