Dark Mode On / Off

Mulcs alkalmazásának előnyei

Mi az a mulcsozás? Miért tartjuk fontosnak? TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT első része.

A kertészeti területen most egy újszerűnek mondott irányzat a talaj takarása, a mulcsozás, szalmázás, szénatakarás és hasonló technikák bevezetése. Ugyan a technológia nem újkeletű, mégis sokan lovagolják meg ezt az irányzatot, igét hirdetve. Rengeteg kétes információt hallani, vannak erre tanfolyamok is, de valójában a biológiai háttérről igen keveset írnak, talán a szakirodalmakban lehet utánajárni, mi zajlik a mulcsozott talajban.

Cikksorozatunk pont ezt a témakört fogja feldolgozni, saját tapasztalatok alapján és a megfelelő biológiai és ökológiai hozzáértéssel.

Mi az a mulcsozás valójában?

A természet rendje, hogy a talaj nem “felpucolt”, nem meztelen. A lehulló falevelek, gallyak adta talajfelszíni védelem már azelőtt is jelen volt, hogy az ember észrevette volna. A mulcsozás valójában a természettől ellesett kertészeti technológia.

Mulcsnak a díszkertészek a fenyőkérget nevezik a legtöbbször, ezért sokaknak ez is van a fejében, mint mulcs. Mulcs valójában sokféle dolog lehet: szalma, kéreg (fenyő, akác, stb), széna, fűnyesedék, ágapríték, tárgya, lehullott levelek és még bőven lenne mit a listához írni, szinte csak a képzelet szab határt, miből lehet valójában talajtakaró réteget építeni.

Minél nagyobb egy talaj bolygatottsága, annál jobban veszélyezteti az elsivatagosodás

Milyen vastag a mulcsréteg a gyakorlatban?

Mulcsréteg vastagsága függ a talajtípustól és a benne termelt haszonnövénytől. Általánosságban annyi mondható el, hogy mulcsnak számít a 10…20 cm vastag talajtakarás, de ez ennyire nem egyszerű, úgyhogy cikksorozatunkban ezekkel a különbözőségekkel fogunk foglalkozni.

Miért jó a mulcsozás?

A talaj mikroklímájára fejt ki elsősorban jótékony hatást. Ez azt jelenti, hogy nem engedi felmelegedni a talajt annyira, hogy a hasznos élőlények kipusztuljanak.

Gondoljunk csak a forró homoktalajokra. A szinte szerkezetnélküli talajra mezítláb rá sem lehet menni, annyira forró. A benne élő élőlények száma gyakorlatilag nulla, hiszen szó szerint emgfőnek a talaj felső rétegeiben.

Ebből eredően a mulcstakaró értékes élőhelyet biztosít és táplálékot nyújt a talajban élő szervezeteknek.

A szerves mulcsanyagok bomlása során tápanyagok szabadulnak fel, a kultúrnövények ezeket a tápanyagokat fel tudják használni.

A mulcs képes vizet raktározni. Ez nem jelenti viszont azt, hogy nem kell öntözni a mucsozott területet.

A mulcsozás kiegyenlíti a talajban, talajfelszínen jelentkező hőmérséklet-ingadozásokat. Ennek van jótékony és kevésbé jótékony, talán hátrányos jelentősége is.

TUDTAD?

Egy maroknyi jó minőségű kerti talajban található talajlakók:

– 100 rovar és atka

– 110 gyűrűsféreg

– 250 ugróvillás

– 25 000 fonálféreg

– 7 500 000 protozoa (egysejtű)

– 12 500 000 alga

– 100 000 000 gomba

– 125 000 000 baktérium él.

Csökkenti a talajeróziót: egyes talajokon hatalmas az erodálás. Mivel a mulcsozott terület védett a széltől és a víztől, így az erózió hatása is csökkenthető a mulcsozással.

A mulcsozás megakadályozza a gyomosodást. Viszont azt is érdemes tudni, hogy a tarack ellen csak kis mértékben hatásos. Egyes elméletekben a kartonpapírral való takarás, majd kitakarás és újra betakarás megoldás lehet, viszont nagy felületen ennek kivitelezése nehézkes, hosszadalmas és kevésbé esztétikus is.

A mulcsozásos technológia könnyíti a kertészkedést, mert azzal, hogy nincs kapálás és ásás gyakorlatilag töredékére esik vissza a kézimunka igény is.

A következő részekben szó lesz a talajéletről, a mulcsozás típusairól (haszonkert és díszkert), a hasznos rovarokról, a káros élőlényekről a mulcsozott talajban, a komposztálásról és a komposzttea jelentőségéről és még sok hasznos téma lesz, kövessétek oldalunkat!

TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×