Dark Mode On / Off

Eper tartósítása, ha túl sok terem egyszerre

eper tartósítása kipróbált tippek - kertportál.hu

Az epernek ha jó szezonja van a kiskertben, akkor egyszerre rengeteg terem. Viszont többnyire ezt nehéz egyszerre megenni, feldolgozni. Erre hozok pár tippet, ahogyan mi évek óta feldolgozzuk és eltároljuk, netán tartósítjuk. Az eper tartósítása tippek kipróbált megoldások, bátran alkalmazd Te is!

Amikor azt mondom, hogy az eper (szamóca) tartósítása, akkor nem feltétlen arra gondolok, hogy ecetes lében elteszem, mint a tartósítás fogalom köré gyűlt elképzelések mondatnák velünk. A tartósításnak vagy betárolásnak sokféle módja van, amit házilag is könnyen megtehetünk. Bár a liofilizálás is bevett szokás manapság, de azt házi körülmények között ritkán tudjuk megoldani.

Eperlekvár

Az eper az egyik olyan gyümölcs, amit cukormentesen is jól be lehet főzni. A szilváról már ismeretes a klasszikus “szatmári szilvalekvár”, amikor hosszú árákon át főzik, hogy besűrűsödjön és gyakorlatilag a gyümölcscukor, a hosszú főzési idő és a sok pektin tartósítja el aztán a gyümölcsöt. Az epernél kevesebb óra is elegendő, de nedves vagy szárazdunsztban cukormentesen is jól eltartható.

Manapság aki a gyors lekvárokat szereti, annak már számos eperdzsem variáció áll rendelkezésére, akár dzsemesítővel, akár pektinnel sűrűsítve. Ha szép színt is megőriznénk, akkor az aszkorbinsavat ne felejtsük el hozzáadni!

Eper mélyhűtve – gurulós eper

Akinek van otthon mélyhűtő ládája és hely is van benne, akkor tálcára sütőpapírra kiterítve az epret szemenként lefagyaszthatjuk, majd mikor átfagyott mélyhűtős nejlonzacskókba áttéve gurulós eperként is eltárolhatjuk.

A szemenkénti tálcás fagyasztásnak köszönhetően nem fognak mélyhűtés során tömbösítve összeállni és akár szemenként is kicsipegethetjük, ha csak pár szemre van később szükségünk egy jó fagylaltra vagy valami süteménybe.

Miért mélyhűtős zacskó? A sima nejlonzacskókhoz képest a mélyhűtős tasakok használatakor az ételek nem veszik át sem a hűtő “szagát”, sem más ételek szagát és ez főleg a szamóca esetében lesz fontos, hogy később ne valami más illat lengje be kiolvasztás után.

Eperlé, ivólé, koncentrátum

Az epernek viszonylag sok leve van, így különböző leveket is készíthetünk belőle. Az eperszirup, eperszörp vagy akár tömény koncentrátum is jól eltárolható akár dunsztolással tartósítanánk, akár kis tasakokba töltve fagyasztanánk. Ez akkor praktikus, ha az eperszezonon kívül például levesként szeretnénk hasznosítani vagy szeretjük a szörpöket.

Házi szószok készítése

Az eper kifejezetten jó házi szószok készítéséhez is. Ne félj kísérletezni az ízekkel, fűszerekkel, mert a téli időszakban mindenféle húsos vagy zöldséges ételt fel lehet velük dobni. De ha erre nincs időd, akkor a Gourmet&Delicious Manufaktúra szószait érdemes kipróbálnod!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek