Dark Mode On / Off

Rekordmelegek az óceánok

óceán

Már hatodik éve dől meg a melegrekord a világ óceánjaiban. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy mindez az emberi tevékenység okozta globális felmelegedés miatt történik.


Tavaly a világ összes óceánján melegrekordot mértek a Csendes-óceánt hűtő La Nina időszaki időjárási jelenség ellenére is. Az óceánok az emberi tevékenység által kibocsátott szén-dioxid mintegy harmadát nyelik el, ami savasodásukat okozza. Tavaly az óceánok felső 2000 métere, ahol a felmelegedés nagy része zajlik, 14 zettajoule-lal többet nyelt el, mint 2020-ban. Ez a mennyiség 145-ször nagyobb, mint a világ teljes villamosenergia-termelése, amely összehasonlításképpen körülbelül fél zettajoule. “Amíg el nem érjük a zéró kibocsátást, addig a felmelegedés is folytatódni fog, és az óceánok hőmérséklete továbbra is rekordokat fog dönteni ” – hangsúlyozta Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem (PSU) klímakutatója, a tanulmányon dolgozó 23 kutató egyike.


A tudósok szerint az óceánok vizének felmelegedése hozzájárul a viharok, hurrikánok és szélsőséges esőzések felerősödéséhez, ami fokozza a súlyos árvizek kockázatát. A felmelegedett óceánvíz felolvasztja a hatalmas grönlandi és antarktiszi jégtakarókat, és ez is a tengerszint emelkedését táplálja.

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×