Dark Mode On / Off

Akácvirágok bűvöletében

Elkezdődött az akácvirágzás és bódító illata körbelengi a kerteket, utak mentét. Ilyenkor érdemes szedned limonádéhoz, szörphöz is.

A közönséges akác, vagy fehér akác (Robinia pseudoacacia) a május legvonzóbb virágzó fája, folyamatosan döngicsélnek rajta a méhecskék, csodálatos illatával magával ragad.

Gyógynövényként is fontos az akácvirág!

Teája köhögéscsillapító hatású, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák a népi gyógyászatban. Igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba, mert javítja a gyógyteák ízét.

A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virág forrázata rendkívül jó nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló hatású. Házi készítésű arctonikba is teheted, amennyiben nem vagy rá allergiás.

Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva célszerű használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsav termelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre. Viszont akiknek kevés a gyomorsava, ott érdemes körültekintően eljárni vagy kihagyni az akác fogyasztását.

Figyeljünk a méhekre!

Az akác nagyszerű mézelő növény, az egyik legismertebb és legkeresettebb mézet is az akác nektárjából készítik a méhek. Az akácméz elsőrangú, egészségmegőrzésre gyakorolt hatása közismert. Az akácméz jellegzetes zöld színe összetéveszthetetlen más mézekkel, így ha jó minőségű akácmézet keresünk, akkor mindenképpen nézzük meg a színét, hiszen a zöldes színe az egyik legjellegzetesebb ismertetőjegye üvegen kívülről szemlélve. Ettől függetlenül vannak tiszta akácmézek, melyek kevésbé jellegzetesen zöldes árnyalatúak, a szín nagyban függ az akácvirág nyílási állapotától, mikor gyűjtik a méhek a mézet róla.

Nagy a sürgés-forgás ilyen napsütésben A Délity Méhészetben

Április 30. A Méhek Napja
Krajnai méhek készülnek kirepülni a kaptárból

Itt a szörpkészítés ideje

Neked van bevált akácszörp recepted? Hosszú évek óta ugyanazta jól beált receptet főzzük, amit most megosztunk Veletek! Mivel mi úgy szeretjük, ha nagyon tömény az akác aromája a szörpben, ezért arányában több virágot használunk fel hozzá, mint az átlagos receptek.

Akácvirág Szörp

Hozzávalók:

3-4 liter (térfogatnyi) akácvirág

2 liter víz

2 kg cukor

2 db citrom

2.5 dkg citromsav

Az akácvirág gyűjtés szabálya: mindig vegyszermentes helyről szedd és ami nagyon fontos, hogy ne utak mentén gyűjts, ahol a kipufogógázoktól szennyezettek a virágok. Ez minden vadon gyűjtött virágra igaz!

A déli órákban van kevesebb illata az akácvirágnak, az esti órákban erőteljesebb, így célszerű késő délutántól nekilátni a szedésnek. Ugyan a déli órákban a méhecskék is kevesebben vannak, de az esti órákban is már pihenni térnek vissza a kaptáraikba, úgyhogy délután 5 óra utántól már jóval kevesebb méhecskét zavarsz meg munka közben.

Méz, méz, méz…felismered melyik milyen fajta?

A virágokat megmosni nem szabad, mert lemosod róla az értékes pollent. Ezért is fontos, hogy tiszta helyen gyűjtsd a virágokat.

Egyes receptek a zöld részeket teljesen szecsipegetik, mások viszont hagyják rajta a virágokon. Ezt Te döntöd el, melyik irányt követed, mi nem szoktuk leszedni róluk.

Egy nagy lábasba beletesszük a virágzatokat, rákarikázzuk az alaposan megosott citromokat, egy nagy tányérral a víz alá nyomjuk a virágokat és pihentetjük. A teli lábast hűvös helyre visszük – legjobb a hűtőszekrény, és két napig állni hagyjuk. Lehetőség szerint naponta keverjük át.

Limonádéba is kiváló a frissen szedett akácvirág

Amikor letelt a két nap, akkor jöhet a cukor hozzáadása: először is leszűrjük a kapott levet, ami ilyenkor már csodálatosan aromás lett. A leszűrt léhez hozzáadjuk a cukrot, citromsavat. Feltesszük főni és jó 10 percet forrásban hagyjuk. Ha hab keletkezik a tetején, akkor azt szedjük le kanállal. A forró levet töltsük jól záródó üvegekbe és már mehet is a szárazdunsztba, majd a kamrapolcra.

Köszönjük a nagyszerű képeket a Délity Méznek!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×