Dark Mode On / Off

Hol és mikor célszerű mulcsozni?

A teljeskörű mulcsozásnak is megvannak a hátrányai. TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT következő részébe az ésszerű talajtakarásról lesz szó.

A teljeskörű mulcsozásnak hátrányai is vannak, így érdemes arról is beszélni.

A hőmérsékletingadozások két évszak között többnyire igen nagyok a mi klímánkon. Általánosságban elmondható, hogy a talajnak szüksége van ezekre az időszakonkénti szélsőséges időjárási viszonyokra, hiszen a telek hóban és jeges vízben való csapadéka és a tikkadt nyári kánikula ugyanúgy része kell legyen a talajéletnek is, mint a felszín feletti világnak. Gondoljunk itt például a kártevők túlszaporodására, melyet a nagy hidegek akár szabályozhatnak, féken is tarthatnak. A talajmegújítás ezt a nézőpontot is kell érintse.

A teljes talajfelszínt borító szalma vagy mulcsréteg elzárja a talajt ezektől az évszakonkénti változásoktól és sok esetben még télen is aktívan tartja a talajéletet (aminek pihenni is kellene).

A kertészkedésben pont az a szép, hogy folyamatosan a talajhoz, a környezethez kell tudni alkalmazkodni. Ne keseredj el, ha az első éved nem olyan lesz, mint aminek megálmodtad, hiszen az egész folyamat egy tanulási folyamat is egyben.

A teljeskörű mulcsozás nem veszi figyelemben azt sem, hogy egyes növények igénylik szinte a talajtakarást, míg mások ki sem kelnek, ha vastagon van a talajfelszín mulcsozva. Ilyen például a sárgarépa, paszternák is, ami szalmaréteg alatt gyengén kel bizonyos talajokon.

A veteményes, az évelőágyás, a tópart…mind más mikroklíma, mind más igény a mulcsozás szempontjából. Nem véletlen, hogy a virágágyásokban másfajta takaróréteget célszerű tenni, mint veteményben.

A gyümölcsfák kihajtását is lassítja a teljes talajtakarás. Ennek nagy szerepe lehet a tavaszi elfagyások gátlásában, viszont a koraiság vagy egyes fajták fajtaazonos érési idejébe is beleszól.

A teljes felületű takarás arányaiban módosítja a talaj szén-egyensúlyát, a bomláshoz igen sok nitrogént von el, ami a növények fejlődését csökkentheti, így annak pótlására többnyire szükség van.

Hol és mikor célszerű mulcsozni? A válasz talán bonyolultnak hangzik, de mégsem annyira az. Ha belegondolunk, hogy minden ember más, mások az igényei, akkor ugyanígy a növényekre is “ráhúzható” egyfajta gondolkodási rendszer, ami alapján a mulcsozás jól beállítható.

Ősszel azért jó a talajtakarás, mert a lehulló összes téli csapadék eltárolható, kevésbé tűnik el a talajból, így a növények jobban tudnak töltekezni belőle.

Nyáron utánpótolható a takarás, amennyiben szükséges, de az őszi vagy tavaszi mulcsozás az ideális.

Mivel a mulcstakaró elősegíti a gombák felszaporodását a talajban, így ezt is célszerű belekalkulálni a takarás milyenségébe, hiszen a sgítő gombákhoz érdemes igazodni és a bele kerülő kultúrnövényhez.

Erősen erodált talajok esetében is célszerű mulcsozni, hiszen csökkenti a talaj erózióját.

A következő részben a gyomokkal, gyomosodással fogunk foglalkozni. 

TALAJMEGÚJÍTÓ, TALAJMEGÚJÍTÁS ROVAT

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×