Dark Mode On / Off

Mikorrhiza: amikor a természet segít

mikorrhiza gombakapcsolat

Egyre többet hallani a mikorrhiza kapcsolatokról, lehet kapni terméket is már belőle, de a természet is rengeteg alternatívát ad. Nézzük sorra, mit érdemes tudni erről az un. mikorrhiza kapcsolatról!

Magát a fogalmat kell először tisztázzuk ahhoz, hogy valójában értsük, hogy amikor egy mikorrhiza feliratú terméket nyomnak a kezünkbe, akkor miről is van szó és miért ajánlották!

mikorrhiza (görögül: gombás gyökér) a gombák és a növények között kialakult szimbiózis (mutualizmus) egyik formája. Nevezik gyökérkapcsoltságnak is, talán így a legközérthetőbb. A gomba micéliumából kiinduló gombafonalak (a hifák) behálózzák a gazdanövény gyökereit, a kétféle élőlény kölcsönösen segíti egymás tápanyaghoz jutását.

Hogyan néz ki a mikorrhiza kapcsolat a gyakorlatban?

A tápanyagokat a talajból a viszonylag távoli gyökerekbe a mikorrhizális hifák (gombafonalak) továbbítják. Erre azért van szükség, mert alapvetően az ozmózis, amivel a tápanyag “közlekedni” tudna, nem elég hatékony. Ez a gomba oldaláról is energiaigényes folyamat: így hogy mindenki jól járjon a gomba tápanyagokat (cukrokat, keményítőt, fehérjéket és zsírokat) kap a növény gyökereiből, sőt, olyan speciális anyagokat is (vitaminok, hormonok), amik a gomba termőtestképzéséhez szükségesek (a mikorrhizás gombák gombafonala táptalajon tenyészthető, de termőtestet csak növényi partnere segítségével képes létrehozni).

A mikorrhiza egy kölcsönösen jól működő kapcsolat az élő szerveződések között, melyben a legtöbb növény résztvesz.

“Wood Wide Web” vagyis az ismert www. alapja

Nincs lassan olyan ember, aki nem írta már le sokszor a www. kezdetű URL-ek sokaságát és az érdekesség az, hogy innen ered valójában, magából a fák széleskörű kommunikációjából.

A fák egymással való összekapcsolódását is ez a mikorrhiza teszi lehetővé.

Miért érdekes ez nekünk a kertben?

Amikor egy nagyon gyenge talaj van a kertben, mint pl. a klasszikus homoktalaj, akkor abban semmilyen élet nincs. Ha van is, igen kevés és gyenge, időszakos, hiszen aforró talajban nem érzik jól magukat az élő szervezetek. Így a gombakapcsolatok is hiányoznak. A mikorrhiza készítményekkel alapvetően ezt lehet helyreállítani.

Kijuttatom és kész?

Nagyon egyszerű lenne. De ha nem veszem hozzá a környezet többi tényezőjét, akkor hiába dolgozom a talajbakeveréssel, mert kell egyfajta ideális közeg is. De ez nem lehetetlen!

Ha ilyen készítményt használunk, akkor a termesztést vagy kertápolási módunkat is át érdemes gondolni. Gondolok itt arra, hogy célszerűen például talajtakarunk onnantól kezdve, mert ha ugyanúgy a pucér forró homoktalajhoz keverjük hozzá, akkor a gombakapcsolatok sem lesznek hosszútávon működőképesek. Tehát ez akkor lesz hatékony, ha átreformáljuk a gondolkodásunk mentén a kertápolási szokásainkat is.

Erre jók a természetes gyepfelületek is, de lehet takarónövényeket is használni: takarmányborsó, takarmánybükköny, traktor rozs, fekete/ érdes zab, meliorációs retek,bíborhere, facélia, alexandrai here, len, somkóró  keverékéből álló mix akár készen is kapható.

Mire jó még egy mikorrhizás kapcsolat a növénynek?

A tápanyagfelvétel hatékonyságán kívül például nagy szerepe van a mikorrhizakapcsolatoknak a növény vízháztartására is.

Mivel a tápanyagellátás javul és a vízháztartás is javul, természetesen a növény ellenállóképessége is jobb lesz. Ez megoldást jelenthet akár egy gyep kiszáradásának megakadályozásában, de ugyanígy a veteményeskertnél is hasznát vehetjük, hiszen sok zöldség lesz ízletes akkor, ha kiegyenlített a víz számára. Gondolok itt a vízgondokból adódó uborka-keseredésre.

Borítókép: Pexels A cikket a DanubaGarden támogatta.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×