Dark Mode On / Off

Ismerd meg a völgycsillag növényt!

A völgycsillag, más néven berki zápóca vagy tudományos nevén Astrantia major, egy igazán lenyűgöző növény, amely nemcsak szépségével, hanem érdekes biológiájával és kertészeti jelentőségével is kiemelkedik. Ez a csodálatos növény a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozik, és bár Magyarországon védett, kertészeti változatai szerte a világon népszerű dísznövények.

A völgycsillag növény elterjedése

A völgycsillag Közép- és Kelet-Európában őshonos, és Magyarországon is megtalálható, különösen a magasabb hegységekben és a csapadékban gazdagabb dombvidékeken. A Zempléni-hegységtől kezdve a Mátrán át a Balaton-felvidékig számos helyen fellelhető, ahol a meszes talaj és a félárnyékos környezet ideális feltételeket biztosít számára.

Forrás: Hegede Kertészet

Jellemzői és megjelenése

A völgycsillag egy évelő, lágyszárú növény, amely 30 és 100 cm közötti magasságot érhet el. A tőlevelek hosszú nyelűek és nagyok, míg a szárlevelek rövidebbek és kisebbek. A levelek mélyen, tenyeresen ötszörösen osztottak, és a levélszeletek visszás-tojásdad alakúak, szélük szálkásan fogas.

A virágzat a növény egyik legfeltűnőbb jellegzetessége: júniustól októberig pompázó ernyővirágzatai 2-4 cm szélesek, és gallérkalevelekkel vannak körülvéve, amelyek a virágokat még látványosabbá teszik.

Élőhelye és termesztése

A völgycsillag félárnyékos, meszes talajú helyeket részesít előnyben. Gyakran találkozhatunk vele üde erdőkben, bükkelegyesekben, cseres-tölgyesekben, és még a hegyi réteken is. Kertészeti változatait gyakran ültetik dísznövényként, hiszen a gallérkalevelek különleges dekoratív megjelenésűek.

Kertészeti fajták

A völgycsillag számos kertészeti fajtája létezik, amelyek különböző színű és formájú virágokkal büszkélkedhetnek. Itt van néhány példa a népszerű fajtákra:

  • Moira Reid: Nagy, zöldes árnyalatú fehér gallérkalevelekkel és fiatalon rózsaszínes virágokkal.
  • Shaggy: Zöldes árnyalatú fehér virágokkal és mélyen karéjos levelekkel.
  • Rosea: Halvány rózsaszínű, zölddel futtatott virágzatú.
  • Rubra: Sötétpirosas virágzatú.
  • Ruby Wedding: Bíborvörös virágokkal, nyáron nyíló.
  • Sunningdale Variegated: Krémszínű szélű levelekkel és rózsaszín árnyalatú fehér virágokkal.

Gondozása

Legfontosabb feltétel a nagy völgycsillag gondozásában a folyton nedves talaj, és legalább 3-4 óra napsütés. Tópartra, nedves félárnyékba, pangó vizes talajokra is jó választás.

A völgycsillag növény nemcsak a természetben gyönyörű, hanem a kertek igazi dísze is. Különleges megjelenése és változatos fajtái miatt érdemes megismerni és termeszteni ezt a különleges növényt. Ha szeretnél egy kis varázslatot vinni a kertedbe, a völgycsillag tökéletes választás lehet!

Fotók: Hegede Kertészet

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×