Dark Mode On / Off

Miért nem virágzik a leander?

miért nem virágzik a leander

Gyakori olvasói kérdések közé tartozik, hogy miért nem virágzik a leander és ebben a cikkben erről fogunk most beszélni. Milyen okok állnak a háttérben és hol rontják el a legtöbben?

A leander a legtöbb embernek a nyári nyaralások emlékét idézi vagy a mediterrán hangulatot, ami miatt legalább egy “kell” minden háztartásba. Aztán amikor hatalmasra megnő, onnantól már nyűggé válik a cipelése és elkezdődik igazán a visszametszések ideje, hogy kis leandereket neveljenek belőlük. De miért nem virágzik a leander? Ennek sok oka lehet!

A leander igényeit érdemes ismerni

Itt a nyár és a leanderen még egyetlen bimbó sincs? Miért is nem virágzik a leander? Sok esetben az alapvető igények teljesítése áll, így ez az első, amit sorraveszünk most.

A leander egyrészt a teleltetésnél is figyelmet igényel. A helytelen teleltetés tipikus tünetei, ha elszáradtak télen a levelek, ha túl sok pajzstetű lepi be. ezek mind a helytelen teleltetés ismérvei, pedig ha jól szellőző, netán még sötét helyen is tartjuk 5 C fok felett a leandert és havi egyszer megöntözzük, akkor várhatóan nagy hibát nem követünk el.

TIPP: Ha jól szellőző helyen tároljuk télen a leandert, akkor az is opció, hogy rendszeresen öntözzük, de ehhez nagy odafigyelés kell, ha mindig nedvesen tartjuk a leandert és akkor nem is célszerű sötétben tárolni. Megnyúlhatnak a friss hajtások.

Emellett az is fontos, hogy a teleltetés előtt vágjuk vissza alaposan, hogy a friss, tavaszi hajtásokból sok legyen, mire újra kint lehet a dézsával a kertben vagy teraszon.

Sok víz és sok víz! Bármennyire is nagy a dézsa, a leandernek sok vízre van szüksége ahhoz, hogy a nagy növény sok virágot tudjon nevelni. Emellett ermészetesen a sok víz kevés, mert tápoldatozni is kell.

Amikor nem virágzik a leander, akkor az egyik ok a bórhiány szokott még lenni.

A leander ne magot hozzon, hanem virágozzon!

A virágzás után közvetlenül vágjuk le az elszáradt virágokat, hogy a leanderünk ne a magérlelésre összpontosítson, hanem a virágzásra.

A visszametszés helyessége

A leandert kétévente metszük alaposan vissza. Ez azt jelenti, hogy akár a hajtások feléig, harmadáig is lemetszhetjük az idősebb hatásokat. Így a leander nem fog felnyurgulni és nagyon hosszú hajtásokat hozni, ami aztán visszahajlik a virág súlyától.

A friss hajtásokon ráadásul sok-sok virágbimbó is keletkezik majd.

Érdemes a belső hajtásokat kimetszeni, ne hagyjunk csonkokat sem a metszés helyén, mert túl sűrűvé váló bokornál is a kártevők is jobban megbújnak.

A legyengült növény könnyebben lesz beteg

Akárcsak nálunk embereknél, a növényeknél is a legyengült növények betegszenek főleg meg. Az egyik leghirhedtebb kártevője a leandernek a takácsatka. Emellett tél végén szembesülnek sokan a pajzstetvekkel is.

Még mindig nem virágzik a leander?

Nézzük csak végig akkor a növényünk helyét is! Mennyit süti a nap? A leander igen napigényes növény és a nem virágzás mögött sokszor a kevés fény is szerepet játszik.

Borítókép: Pixabay

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.