Dark Mode On / Off

Így szelektálunk mi-Lomtalanítás lakásfelújítás előtt

Egy lakásfelújítás tökéletes alkalom arra, hogy megszabaduljunk a feleslegessé vált kacatoktól, lomoktól, és jóval kevesebb holmival vágjunk bele a szépen felújított helységek használatába. Azaz szelektáljunk

A kényszeres vásárlást és a felhalmozást segíti a jelenlegi fogyasztói társadalom és a média nyomása is. Így könnyen azon kaphatjuk magunk, hogy tele a lakás felesleges, sosem használt dolgokkal. És ezek egyre csak halmozódnak.

Így szelektáljunk!

Csak kíméletlenül!

Egy szelektáláskor érdemes kíméletlennek lenni! Ez drasztikusnak tűnhet, de csak akkor eredményes. Mindennek mennie kell, ami törött, nem újítható fel, nincs funkciója, nem lehet újrahasznosítani, nem használjuk rendszeresen. Ha egy holminak nem tudjuk a pontos rendeltetését, akkor is ki kell dobni.

Ezt legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha felteszünk minden egyes darabnál magunknak pár kérdést.

Az adott dolog, tárgy örömet okoz számunkra? Érzelmi töltete van számunkra, azért ragaszkodunk hozzá? Szükségünk van rá? Megvennénk-e most is? Milyen gyakran használjuk? Jó állapotú, hiánytalan? Van más, ami helyettesítheti? Valamire jó lesz még? Több darab is van belőle? Illik az otthonunkba? Újra tudjuk hasznosítani? Olyan állapotú, hogy másnak örömet tudunk okozni vele, más tudja használni, ha nekünk nem kell? Kidobandó, el tudjuk adományozni, vagy el tudjuk adni? 

Fotó: pexels, mister-mister

Tárolás

Még a szelektálás előtt szerezzünk be elegendő zsákot, zacskót, dobozt, amelyekbe mehetnek külön a felesleges holmik, más tárolókba azok, melyeket el akarunk adunk, odaadni, eladományoznánk. Teljesen másikba azok, melyek kellenek majd a későbbiekben és azok, melyeket fel tudunk használni újrahasznosítással a későbbiekben.

Fotó: pexels, ketut-subiyanto

Módszerek, melyek megkönnyítik a szelektálást!

Szobáról szobára haladjunk, vagy kategóriánként. Úgy a legegyszerűbb a szortírozás. Így biztosan nem marad ki semmi sem.

Ne kapjunk bele egyszerre többféle dologba. Apró lépésekre is bonthatjuk a válogatást. Vagy a ruhaneműket válogassuk ki, vagy a papírokat, vagy a nappalit, vagy a hálószobát. Ha mindent egyszerre szeretnénk csinálni, abból csak hatalmas nagy kupi lesz és káosz. Ráadásul egy nap alatt nem tudjuk a világot megváltani.

Rendszert kell kialakítani és akkor könnyebb a szelektálás,a rendrakás. Ehhez szükség van konyhai rendszerezőkre, tárolókra, tartókra, polcokra, és címkékre. Ha átláthatóbb a meglévő eszközkészletünk, holmiijaink, akkor kevesebb eséllyel veszünk újabbat és újabbat, mert nem találjuk az előzőt. Ritkábban követünk el impulzív vásárlást is így. És tuti nem halmozódnak fel felesleges, hibás, törött, sosem használt tárgyak a lakásunkban.

Fotó: pexels, victoria-strelkaph

Plusz egy tipp

Hogy ne fulladjon kudarcba a szelektálás, ne szegje kedvünk, első körben csak azokat a holmikat dobjuk ki, amik haszontalanok, töröttek, szakadtak, elromlottak javíthatatlanul és nem nőttek a szívünkhöz. Melyek kétségeket keltenek bennünk, szívünk szerint megtartanánk, azok maradjanak még.

A másik dolog, amire figyeljünk az eredményes szelektáláskor, az az, hogy amint kitesszük a feleslegessé vált holmikat, ne vegyünk új dolgokat, amivel feltöltjük a helyüket.

Fotó: pexels, ellie-burgin

Miért érdemes belevágnunk a nagy szelektálásba?

Érdemes minden olyan tárgyadtól megválni, amit nem használunk, vagy nincs rá szükségünk. A lakás szellősebb lesz és mutatósabb is. Elkerülhetjük vele a zsúfoltság, rendetlenség látszatát. Ezen kívül lelkileg is megtisztulunk egy nagy válogatás után, azzal, hogy megszabadulunk a régi holmiktól. A szelektálás ezen kívül jó hatással lehet az életünkre, a gondolkodásmódunkra, a mentalitásunkra, és a mentális állapotunkra is.

Ha ezen kívül érdekelnek a témában további tartalmak, akkor olvasd el ezt a cikket is a ruhák tárolásáról.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×