Dark Mode On / Off

Már a kifejlett szúnyogok irtása is elkezdődött

Mit tehetünk: rengeteg a szúnyog

A szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés mellett már megkezdődött a kifejlett rovarok irtása is – közölte a szúnyoggyérítési programért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 


Elsőként a Tisza-tónál kezdődött meg a kifejlett rovarok elleni készítmény alkalmazása – földi úton, platós terepjáróra vagy kisteherautóra szerelt berendezésekkel juttatják ki az irtószert, mintegy 6 ezer hektárnyi területen. Eközben a lárvák elleni biológiai módszert is alkalmazzák: először a Duna mentén Budapest, Baja, Mohács és Sopron környékén.

Az egyik alkalmazott módszer az úgynevezett melegködképzés, a másik az ULV-módszer (ultra low volume), vagyis finomcseppes eljárás. Ez utóbbi alkalmazása során hő hozzáadása nélkül juttatják ki az irtószert. A permetfelhő emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan és hamar lebomlik. A permetezést késő este és éjszaka végzik, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra sem jelent veszélyt.


Az OKF felhívja a figyelmet, hogy a szúnyogok jelentős része magántelkeken fejlődik ki. Ezért érdemes a kerti tartókból kiönteni az összegyűlt esővizet, a füvet pedig rendszeresen lenyírni, hiszen a szúnyogok előszeretettel bújnak meg az árnyékot adó növényzetben.

Ajánlott cikkek