Dark Mode On / Off

Gyenge lesz az idei cseresznye-, és meggytermés

A tavaszi fagyok és az aszály miatt a jó évjáratokhoz képest jelentősen kisebb mennyiség várható a gyümölcsökből. A cseresznye 15-16 ezer tonnás termésének csupán harmada ígérkezik, míg a meggy mennyisége a tavalyi alacsony szinten maradhat.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint a cseresznye fogyasztói ára az előző évek átlagához képest akár 20-30 százalékkal is magasabb lehet. Előrejelzésük alapján különösen nagy a terméskiesés a korán érő fajtáknál, mint a Rita, vagy a Bigarreau Burlat. A mostani folyamatos esőzések miatt pedig további mennyiségi és minőségi károkra lehet számítani, amellyel tovább csökkenhet az egyébként is szűkös hazai kínálat. A cseresznye ugyanis kifejezetten érzékeny az érés időszakában a csapadékra: tartós vízborítás esetén a gyümölcs felreped, amely értékesíthetetlenné teszi.


A tavaszi fagykár a meggyet sem kímélte. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint a kedvezőtlen időjárás miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem. Ez a mennyiség nagyjából a tavalyi, szintén alacsony termésmennyiséggel egyezhet meg. Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Jellemzően a hazai meggy körülbelül 60-80 százaléka kerül exportra. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×