Dark Mode On / Off

Karácsonyi illatok és ízek

karácsony otthon

Megidéznéd a karácsonyt az otthonodban, már jóval idő előtt? Leginkább finom karácsonyi illatok és ízek segítségével teheted meg.

Készíts pár, kifejezetten karácsonyt eszedbe juttató ízletes süteményt, italt vagy ételt, és garantáltan megjön az ünnepi hangulatod! Ki mondta, hogy a mézeskalács vagy a forralt bor, esetleg a puncs, csak karácsonykor készíthető?

A fahéj, a gyömbér, a szegfűszeg, a mézeskalács, az olyan citrusfélék, mint a mandarin, narancs és a fenyő is az ünnepeket juttatja az ember eszébe. Ezek mindegyikének nem csak az illata, aromája kiváló, hanem nagyszerű ételek, italok készülhetnek belőlük, fő hozzávalóként vagy csak ízesítőként.

Karácsonyi puncs

Alkoholmentes változatához az alap egy erősen lefőzött tea, melyet megízesíthetünk szegfűszeggel, csillagánizzsal, szerecsendióval, szegfűborssal, kardamommal, chilivel, cayenne borssal, gyömbérrel, koriandermaggal, feketeborssal vagy ezek egyvelegével. Ízlés szerint kihagyható belőle bármelyik. Ez mellé lehet alma, citrom és narancs karikákat, egész fahéjat is tenni. Végül az egészet narancslével megöntözzük és kész is az alkoholmentes puncs. Az alkoholos változat annyival másabb, hogy abba pluszban kerülhet rum, vodka, sangria, vagy bor is.

Forralt bor

A forralt bor alapja egy jó minőségű vörösbor. Elkezdjük forralni, majd hozzáadjuk a fűszereket, a vanília aromát, cukrot, mézet, fahéjat, szerecsendiót, gyömbért, szegfűszeget, kardamomot. Narancs és citrom karika is mehet bele. Ha kevésbé erős, mérsékelt alkoholtartalmú változatot szeretnénk kapni, érdemes kiégetni belőle az alkoholt azzal, hogy meggyújtjuk.

Narancsos kacsa

A narancsos kacsa egy elronthatatlan, roppant egyszerű étel, mely karácsonykor is remek ünnepi finomság lehet. Szükség van hozzá egy egész kacsára vagy kacsacombokra, narancsra, borra, cukorra és sóra, borsra, kevés vízre. A cukrot karamellizáljuk, majd hozzáadjuk két narancs levét és a pohár bort. A kacsa bőrét bevagdossuk, utána sózzuk, borsozzuk, és ráöntjük a narancsos keveréket. Ha úgy látjuk kevés lesz a folyadék alatta, akkor egy kevés vizet is öntünk hozzá. Két narancsot karikázva még adjuk hozzá. Két órára mehet letakart tepsiben a sütőbe, 180 fokon. Végül a tetejét levesszük és pirosra sütjük a kacsa bőrét.

Pesto fenyőmaggal

A fő alapanyag a fenyőmag, mely kellően olajos. Adjunk hozzá valami aromásabb, karakteresebb növényt még. Lehet az bazsalikom, petrezselyem, medvehagyma, rukkola, friss spenót, menta, vagy akár zsálya is. Locsoljuk meg jó minőségű olívaolajjal, majd turmixoljuk össze az egészet. Készíthető zöld növények helyett szárított paradicsommal is. Tovább ízesíthető fokhagymával, fűszerekkel. Fenyőmag mellett mehet bele  dió, mandula, pisztácia, kesudió, tökmag is. A pesto mehet tésztára, pizzára, szendvicsbe, pirítósra is.

Sacher-szelet

Az öt egész tojás sárgáját 10 dkg cukorral és 50 ml vízzel feltesszük melegíteni, majd még forrás előtt levesszük a tűzről, és amíg ki nem hűl, habbá verjük. Közben kakaóport keverünk 15 dkg lisztbe, és a kihűlt tojásmasszába óvatosan beleforgatjuk. 5 dkg vajat felolvasztunk, és szintén óvatosan hozzákeverjük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe töltjük a tésztát. 5 perc sütés után, lejjebb vesszük 160 fokra a hőmérsékletet. 20-25 perc alatt sül készre. A tésztát hagyjuk kihűlni, majd 3 egyenlő vastagságú lapra vágjuk. A lekvárral a lapokat egyenként vékonyan megkenjük. Forrásban lévő víz felett felolvasztunk vajat és étcsokoládét. Ezt a süti tetejére öntjük és egyenletesen eloszlatjuk. Hűtőbe tesszük fogyasztásig. Használd a sütemény elkészítéséhez a málna szirupot, isteni lesz!

Ha máris kedvet kaptál és még jobban hangulatba kerülnél, akkor nézd meg a cikkünkben, hol található a közeledben Karácsonyi Vásár.

Borítókép és képek: Pexels

Ajánlott cikkek