Dark Mode On / Off

Megsínylették az április eleji fagyokat a gyümölcsösök

áprilisi fagyok

Fáklyagyújtással védték ültetvényeiket a gazdák a húsvéti ünnepek után visszatért fagyos hajnalokon. A hirtelen jött téli hideg főképp a déli, valamint a középső országrészben károsították a mandula, és a kajszi rügyeit. Az őszibarack, a meggy, a cseresznye rügyei is sokfelé kipattantak, mikor visszatért a mínusz 10 fokot is elérő fagy.


A gazdák szerte az országban tűz- és füstképzéssel igyekeztek megóvni az éppen virágzásnak indult ültetvényeket – ezt az országos tűzgyújtási tilalom ellenére is megtehették, ugyanis a védekezés kivételt jelent a tilalom alól.
A kajszinál teljes virágzásban a mínusz 2,2 fok a kritikus hőmérséklet a szakirodalom szerint, mínusz 2,9 foknál 10 százalékos kár, míg mínusz 5,6 foknál 90 százalékos kár valószínű. Őszibaracknál a zöldbimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban mínusz 2-3 fok a kritikus hőmérséklet. Teljes virágzásban mínusz 4,4 foknál pedig már 90 százalékos a valószínű kár.
Az Agrárminisztérium kéri a termelőket, hogy mérjék fel a károkat, mert az idén is számíthatnak a kármentesítési támogatására.

Forrás: NAK/MTI

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.