Dark Mode On / Off

Bíbor kasvirág: amit érdemes tudni róla

bíbor kasvirág

Csodálatos lilás-rózsaszín virágú évelőnk, számos jótékony hatással párosulva, melyet érdemes szépsége miatt is saját kertünkbe ültetni. Nézzük sorra, mit érdemes tudni a bíbor kasvirág növényről, ismertebb nevén az Echináceáról.

A bíbor kasvirág (Echinacea purpurea) egy akár 80 cm magasra is növő évelő növényünk. Virágait magasan hozza, így érdemes az ágyásokban a hátsó szegmensbe ültetni. Az őszirózsafélék családjába tartozik, ami azért érdekes, mert aki allergiás az őszirózsafélékre, az gyógyhatásánál legyen nagyon körültekintő.

Gyöktörzses, lágy szárú növény. A kifejlett példány 0,8-1,2 m magasra és akár 0,5 méter szélesre is megnő. Ha nagyon szeles a kertünk, akkor gondoskodhatunk dekoratív támasztékról is, mert virágfejei igen nehezek és viharos időben akár le is törhetnek, Szára hosszú és elágazó. Az ovális-lándzsás levelek az alapnál lekerekítettek, érdesek, szélük ép, ritkásan fogazott. Az első levelek megjelenésekor könnyen összekeverhető gyomnövényekkel, ezért, ha kezdő kasvirág nevelők vagyunk, akkor a gyomlálással várjunk egészen addig, míg biztosan fel nem ismerjük a cseperedő bíbor kasvirágot.

Éghajlattól függően, késő május-kora július között kezd virágozni. Virágai kétivarúak, méhek és lepkék porozzák őket. Az un. lepkebarát kertek egyik alapnövénye a pillangóvirággal együtt. A 2–4 cm hosszú, széles, kezdetben felálló, később lecsüngő, pirosas, lilás-rózsaszínű nyelves virágok, és a bíborszínű csöves virágok alkotják a fészekvirágzatot.

Termése kaszattermés, mely beéréskor nem potyog ki a száradt virágfejből, hanem szúrós védelem alatt áll. Így az elszáradt virágfejeket a mag kinyeréséhez érdemes vastag kesztyűben szétbontani.

A jó vízháztartású talajokat kedveli, a talaj pH-jára viszont kevéssé érzékeny. Ha meggyökerezett, jól tűri a szárazságot és akár homoktalajon is nevelhető, de itt a tápanyag-utánpótlására és a rendszeres öntözésre oda kell figyelni. A csigák is rendkívül szeretik leveleit.

Mitől értékes a bíbor kasvirág?

Az indiánok fertőző betegségek gyógyítására használták és ez a híre töretlen azóta is. A legismertebb immunerősító gyógynövényként ismert. Poliszacharidokat (arabinogalaktánok), kávésavszármazékokat (cikóriasav), alkamidokat, flavonoidokat, illoóolajokat, poliineket tartalmaz. Gyógyászati célokra a növény föld fölötti részét is gyűjtik, de a legtöbb hatóanyagot a gyöktörzs tartalmazza.

A népi gyógymódok szerint fokozza a szervezet ellenállóképességét és kiváló baktérium és vírusölő hatású.  A friss növényből nyert présnedvet (gyenge hőkezelés után) felső légúti megbetegedések megelőzésére adják. A nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, valamint a nyálkahártya gyulladásának kezelésére összeállított kenőcsök egyik összetevője. Külsőleg alkalmazva gyulladásgátló. – írják a Maria Treben gyógyfüveskönyvek.

Ellenjavallat is van

A fentebb már említett őszirózsafélékre valló allergia miatt ellenjavallt lehet a rá érzékenyeknek. Túlzott fogyasztása hasmenést és hányást is okozhat. Másik rendklívül fontos tudnivaló a bíbor kasvirág esetében, hogy egyes rákellenes gyógyszerek szedésekor a szerekkel kölcsönhatásba léphet, ugyanígy a májgyógyszerek esetében is fontos a körültekintő ismeret és a kezelőorvossal való egyeztetés.

Borítófotó: Unplashed

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×