Dark Mode On / Off

Májusi cserebogár rajzása június végén?

Akiknek a talaja a kötött helyett inkább a homoktalaj, azoknak a cserebogár pajorját nem kell bemutatni. Az egyik legádázabb károsítók között tartják számon és ugyanez a pajor felelős a cseresznyeültetvények és meggyesek pusztulásáért is például az alföldi területeken.

Miért szereti ennyire a homokot? A cserebogár a homokba könnyen be tudja ásni magát és tápanyag hiányában a fák gyökereit kezdi el rágni a pajor. Kezdetben csak egy-két fa kiszáradása jelentkezik, majd felszaporodásával egyre nagyobb károkat okoz a talajszintben is. Ugyanígy a cserebogár a lobot sem kíméli, aki szedett már rajzás idején cseresznyét, az nagyon jól tudja milyen egy cserebogarakkal teli fába bebújni az értékes gyümölcsért.

A májusi cserebogár (Melolontha_melolontha) nevét is fő rajzási időszakáról kapta. a 2019-es évben viszont a rajzás májusban elmaradt, szinte alig láttunk cserebogarakat, majd szépen lassan a zöld cserebogár jelent meg és most június végére tömegével rajzik a májusi cserebogár is a kalló cserebogarak mellett.

TUDTAD? Idén nem csak a cserebogarak zavarodtak össze, hanem a diófák is másodvirágzásba kezdtek.

Sárga cserebogár (Fotó: Wikipedia)

A sárga cserebogár a májusira hasonlít, de annál kisebb termetű imágója van. E cserebogárfaj 1,4-2 centiméter hosszú, sűrűn szőrös, közép- vagy világosbarna színű, sárgás árnyalatokkal. Ezzel ellentétben a májusi cserebogár akár egész hüvelykujj méreteket is elérhet, páncélja is sötétebb barna egyszínű.

A júniusi nyári esték normál esetben a sárga cserebogarak rajzási időszaka, idén keveredve a zöld és a májusi társaival.

A zöld (szőlő) cserebogár (Anomala vitis) élénk smaragdzöld színű, sokan keverik a díszbogarakkal, pedig szintén a cserebogarakhoz tartozik.

Keleti cserebogár (Fotó: Wikipedia)

A legnagyobb cserebogarak a kalló cserebogarak. Jellegzetes mintázatú páncéljuk, hatalmas méretük (akár 4 cm) miatt és pajorja is legalább ekkora méretű. Szárnyfedője fekete, vagy sötétbarna alapon fehér, apró pikkelyszőrökkel borított, márványozott minta. A kalló cserebogarak is ebben az időszakban, vagyis júniusban tömegesen rajzanak, így ebben az évben egy igazi cserebogár-találkozónak lehetünk szemtanúi, ahogy összeérnek az időszakok.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×