Dark Mode On / Off

Május a díszkertben

A díszkertben is bőven akad tennivaló

Májusban idén már igazi nyári forróság lett, kicsit a virágzási idők is egybecsúsztak. Lepkebarát kertekbenez főleg érzékelhető.

Az április végére már biztos az össze tulipán elnyílt, érdemes az elszáradt virágmaradványokat levágni (törni), de a leveleket hagyjuk fent, hogy a hagyma tudjon belőle növekedni, erősödni. Ugyanez igaz a többi tavaszi hagymásra is: nárciszra, jácintra vagy a fürtös gyöngyikére.

Május közepére elnyílik a cserjés pimpó is, de hamarosan követi nyílási sorrendben az első rózsavirág. Május elején már nagy bombók vannak a korai rózsafajtákon.

A gyöngyvirág is április végétől nyílik, gyomláláskor érdemes közötte vigyázni a megbújó darazsakra.

A díszkertben ilyenkor a legtöbb a darázs is. Érdemes darázscsapdát kitenni, mert roppant kellemetlen tud lenni a csípésük. Az utóbbi években nagyon felszaporodtak, így nem meglepő, ha Te is találkoztál már idén akár a lakásban is darazsakkal. Ez a biokertekben fokozottan jelentkező probléma lett idén – rengeteg helyről jelezték nekünk is.

Májusban már érdemes a balkonládákat is megtölteni, hiszen az éjszakai hőmérséklet is elérte azt a hőfokot, hogy nem kell tartani a fagyástól. Bár a Fagyosszentek hozhat meglepetéseket, de a 2018-as évre nem jósolnak fagyokat etájra.

Május az íriszek időszaka

Lepkebarát kerteknél az íriszek tömeges virágzása az egyik legszebb látvány minden évben. A nőszirmok egyes fajtái ráadásul csodálatos illatúak, vonzzák a pillangókat is.

A rózsákról már ejtettünk pár szót, de ilyenkor aktuális az elhalt ágrészek visszavágása is a rózsákon. Az első levéltetű-problémát is a május tartogatja a rózsáknál. Okos ötlet levendulát ültetni a tövükbe, mert a levéltetvek nem szeretik a levendulában található illóolajat, viszont ha egy kertben sok a hangya, akkor a hangyák is felhordják a levéltetveket a friss hajtásokra, így ez a bio megoldás szinte hasztalan lesz. Jó megoldás lehet a káliszappanos lemosó permetezés is.

Ugyanígy levéltetű szempontból kritikus időszak a mályváknál és a bodzáknál is, figyeljük rá oda. Erős vízsugárral mindegyikről lemosható, de tartós eredményt nem hoz sajnos ez a megoldás.

A leandereket még átültethetjük, de ha megjelentek az első virágzatok bimbói, akkor inkább csak nyár végén ültessük át vagy az első virághullám után. Ha tavasszal vágjuk vissza a leandereket, akkor elképzelhető, hogy az első virágokat is levágjuk, így célszerű ezt is inkább ősszel, teleltetés előtt megtenni.

Célszerű még májusban a mulcsozást frissíteni, feltölteni. A hosszúhatású műtrágya is ilyenkor szórható ki, de utána minden esetben alaposan öntözzük be a kertet.

A gyep karbantartásánál már túl vagyunk az első műtrágyázáson – erre megfelelő gyeptrágyával, de meghordhatjuk komposzttal is, melyet utána jól be kell öntözni. Májusban már hetente egyszer kell füvet is nyírni, főleg az öntözött gyepeknél.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Borítókép: Pexels

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×