Dark Mode On / Off

5 tipp a tökéletes uborkáért!

(Fotó: Rawpixel)

Ahhoz, hogy jó minőségű uborkát tudj nevelni, termeszteni, nem árt az alapvető igényeit ismerni.

Az uborka meleg- és vízigényes. Ez azt is jelenti, hogy ha konténerben, dézsában neveled, akkor naponta akár háromszor is meg kellhet öntözni ahhoz, hogy jól érezze magát. Teszteltük az uborka házi körülmények közötti termesztésénél, melyek az ideális öntözési mennyiségek, de a legízletesebb uborkákat majdnem hidrokultúrában tudtuk megnevelni.

Melegigényes: ez azt is jelenti, hogy lehetőség szerint napos vagy maximum félárnyékos helyre ültesd. A nagy levelei leárnyékolják a talajt, a nagy kánikulában sokszor le is engedi a leveleket, de ahogy enyhül az idő a levélzet újra feszes lesz, nem kell megijedni. De mindezt csak elegendő vízmennyiség mellett képes véghezvinni.

Az uborka a legmagasabb víztartalmú zöldségféle és a legtisztább, un. szűrt víz van benne. Sokszor diétás könyvekben negatív kalóriásnak is sorolják be.

Szintén a meleg és vízigényre vezethető vissza az, hogy a talaja jó vízmegtartó képességű legyen és lehetőség szerint ne ültessük ki túl korán. Legelőször a májusi fagyok elmúltával célszerű kiültetni.

A szabadföldi vetéshez is melegebb talajra van szükség, mely stabilan a minimum 13-15 fokot el kell már érje éjszaka is.

Az uborkamag 25-28 fokos hőmérsékleten csírázik.

Az uborkának laza, humuszban gazdag talajra van szüksége. Ez a talajszerkezet teszi lehetővé, hogy a nedvességet minél tovább tárolja a talaj, ami kiegyenlítettebbé teszi a vízfelhasználását és vízellátottságát az uborkatöveknek.

A gombás megbetegedések ellen olyan helyre tegyük, ahol a levélzet hamar át tud szellőzni és száradni. Így a lisztharmat könnyebben elkerülhető. Ennek egyik módja a támrendszeres futtatás, másik módja ha megfelelő sor- és tőtávval egymástól távolabb ültetjük őket.

TUDTAD? Minden szüretelendő zöldség-kilogramm 12 liter vizet igényel!

A tápanyag-utánpótlásra is gondot kell fordítani. Mivel sok vizet igényel, így a tápanyagok is gyorsabban kimosódnak a talajukból. Öntözhetjük csalánlé 10:1-es arányú keverékével is, de zöldségekhez való trágyát is adhatunk növényeinknek.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×