Dark Mode On / Off

Mi az a szivarpalánta?

Szakszavak mélyén

Gyakran találkozunk a kertészet terén olyan szakszavakkal, amit nem tudunk értelmezni és az internetes kereső sem talál meg?

Az egynyári és balkonnövény szaporítás ismeretei között a szivarpalánta egy fontos szakszó. De vajon mit is jelent.

A szivarpalánta onnan kapta magyar elnevezését, hogy a palántát egy közel a cigarettához hasonló méretű közegben nevelik fel. Ebben az esetben un. XTray tálcákat használnak, melynek lyukmérete is a szivarra, cigarettára emlékeztet.

Amikor ilyen lyukméretű tálcát használunk, akkor ide helyrevetéssel történik a magvetés. Ennek oka az, hogy a szaporítótálcából egyesével áttűzdelni (pikírozni) nagyon nehéz, hiszen az apró gyökérkezdemények még könnyen beleszakadnak a talajba, így egyszerűbb, ha a szivartálcába egyszerűen helyre vetünk. Lyukanként 1-1 maggal, vagy 1-1 pillírozott maggal számolva.

Az így készült szivarpalánta tehát nem más, mint nagyon apró lyukméretbe, helyrevetéssel történt palánta.

A szaporítóanyagelőállítók azért szeretik, mert rengeteg tálcát könnyen egymásba tudnak helyezni, mely olcsóbbá teszi a szállítást.

A rengeteg szivarpalánta várja

a termesztőket a Floretum hűtőházában

Tehát ha magunk is ilyen palántákat szeretnénk készíteni, akkor vagy ilyen apró lyukméretű tálcát kell vásároljunk. Elsősorban ez nagyüzemi termesztőknél fordul elő, viszont piacon gyakran találkozunk olyan már becserepezett növénnyel, mely ilyen apró “szivarban” van és úgy ültetik bele cserépbe. Ez mind annyit jelent, hogy eredetileg szivartálcás szaporítóanyagként került termesztésbe és onnan cserepezték és nevelték fel nagyobb cserépméretbe.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×