Dark Mode On / Off

Novemberi tennivalók a kertben

Novemberi tennivalók a kertben

A november sem a tétlenkedésről szól a házikertben. A novemberi tennivalók a kertben ugyanúgy fontosak, mint a nyáriak, ősziek. A télre érdemes felkészülni, ha még nem tettük és vannak feladatok is!

A kiskerttulajdonosoknak az élet nem áll meg október 31-én, sőt, télen is vannak ugyanúgy feladatok, csak mások, mint az év többi időszakában.

A kertünkben a télre való felkészülés ideje a november. Bár az elmúlással azonosítják az őszt és a telet sokan, mégis számunkra ez az időszak mégis valami új, valami még jobb kezdete.

Beteg növényi részek

Novemberben már van arra idő, hogy a gyümölcsfáknál elkezdjük a beteg növényi részeket eltávolítani. Egyes gyümölcsfáknál a téli metszés is ilyenkor elkezdődhet nyugodtan.

A beteg részeket azért kell eltávolítani, mert a jövő évi termésünk és a fák egészsége múlik azon, hogy mi tud áttelelni és mi nem.

A gyümölcsfák metszéséről már számos videónk van fent a youtube-on, így érdemes ott is böngészned kicsit:

Hogyan vásárolj vetőmagot? – YouTube

A metszésben mindig vannak vitatott tézisek, nincs tökéletes egyetértés, de az biztos, hogy azok az ültetvények, melyeken a metszéseket Varga Szabolcs agrármérnök vezényli le, ott bő termés, könnyebb növényvédelem és ezáltal erőteljes fák lesznek. Szabolcs több, mint 20 éves szakmai tapasztalattal segíti mai napig a gazdálkodókat országszerte, így érdemes megfogadni tanácsát.

Lombgereblyézés és avarégetés?

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy eddig sem volt célszerű az avarégetés, de 2021. január 1-től tilos is lett. A lombot a díszkertben érdemes összeszedni és lehetőség szerint komposztálni. Az avarégetés azért is problémás, mert ősszel az avar többnyire nedves, párás és nem tud égni. Órákig csak füstölgő kupacunk lenne, ami nemcsak értelmetlen, de rendkívül környezetszennyező is.

Az olyan leveleket, melyek nem komposztálhatók könnyen, őket mindig külön kupacba gyűjtjük, sokszor gallyakkal vegyítjük, ezzel is otthont adva a kerti hasznos segítőknek. A sündisznók, a gyíkok, siklófélék előszeretettel bújnak bele ezekbe a kupacokba.

Évelők visszavágása: igen vagy sem?

Ez sem egyértelmű, szaktanácsadóktól függ, ki mit ajánl. Én évekig visszavágtam, viszont a mi kertünk elég fagyzugos és sok volt a takarás ellenére a fagykárom az évelőágyásokban is. Idén a Kertész kertje egyik videójában tanácsként hangzott el, ne vágjuk vissza az évelőket, mert az is védi őket, így az idei év teszt lesz, vajon megoldást ad-e nálunk is egy ilyen kies helyen.

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény