Dark Mode On / Off

Február: kis kerti kalendárium

fagy - februári tennivalók a kertben

A februári tennivalók a kertben mindig a következő évet készítik elő. Most ezekről lesz szó mai kiskerti kalendáriumunkban.

Ha azt gondolnánk, hogy februárban nincs dolgunk, akkor azért kicsit tévedünk. De ez emberi dolog, szokták mondani, így most összeszedtük azokat a tennivalókat, amivel ilyenkor egy kerttulajdonos elüti drága idejét.

Gyümölcsfák metszése

Már januárban is javában a gyümölcsfák metszésével foglalkoztunk az ültetvényekben, így ez februárban sincs másképp. Bár a díszfákat és dísznövényeket a kertben nagy fagyok miatt még nem metsszük, a gyümölcsfák más téma. A csonthéjasokat és almatermésűeket nyugodtan metszhetjük, bár a szakmai ebben néha vitatkozik.

Tisztítsuk meg a fákat a beteg növényi részektől, ez a következő év növényvédelmében igazán fontos lesz. Tegyünk ugyanígy a gallyakkal is: ha beteg ágakat látunk, akkor vágjuk le őket.

Ne hagyjunk rajta “kabátakasztókat”, hanem rendesen vágjuk vissza, mert a csonkoknál a tapasztalat továbbra is az, hogy jobban visszaszáradnak a hajtásrészek.

Ház körüli munkák

A ház körüli munkáknak is jó az idő, ha épp nincs nagy fagy vagy épp eső, havazás. Sok olyan évközben elmaradt munkát lehet befejezni, elkezdeni ilyenkor, amire szezonban nincs idő. Ez lehet a kerítés javítása, tetőjavítás, az öntözőrendszer egyes elemeinek szükségszerű cseréje vagy akár a kerti világítás rendbetétele.

Mivel ilyenkor a futónövényeken sincs lomb, így akár a támrendszereket is megjavíthatjuk, miközben kicsit visszavágjuk a támrendszert igénylő növényeinket.

Veteményes előkészítése

A téli időszakban a komposztunk is érik, viszont a talajmunkák egy részét is fagymentes napokon akár el lehet végezni. Ha emelt ágyásaink vannak vagy azokat szeretnénk idénre, akkor télen a konténereket és ágyásokat el lehet készíteni. A famunkákra ilyenkor bőven van idő, maximuma festést kell fagymentes időszakra halasztani. A februári tennivalók a kiskertben tehát a gyümölcsfáktól egészen a veteményeskertig sokféle témakörre kiterjedhet, minél nagyobb a kert, annál több a munkánk is.

kertportal-banner-applikacio
Töltsd le Google Playről Androidos mobilodra!

OLVASS TOVÁBB:

A veteményestervezés 5 alapszabálya

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×