Dark Mode On / Off

Termesztés kerti alagútban – mit kell tudni erről?

A kertészkedés, a növények termesztése igazán nemes feladat, olyan munka, ami örömet okoz, hiszen alkot, értéket teremt általa az ember. Akad azonban helyzet, amikor szinte lehetetlenné válik ez a feladat, egész egyszerűen azért, mert a körülmények, például az időjárás nem teszi azt lehetővé. Ilyenkor jelent hatalmas segítséget egy kerti alagút.HTML másolásaSzöveg másolás

Kerti alagút, azaz fóliasátor

A kerti alagút elnevezés lehet, hogy elsőre szokatlannak, ismeretlennek tűnhet, de ha azt mondjuk, hogy fóliasátor, mindenki tudja, mire is gondolunk. Ha még így sem ugrik be, akkor a gardenway.hu oldalon lehet nézelődni a különböző megoldások között. Ezeknek a fedett munkaterületet biztosító eszközöknek az a feladata, hogy egységes, hosszabb távon kiszámítható körülményeket biztosítsanak, mind a csapadék mennyiségét és minőségét, mind a hőmérsékletet illetően. Ez az alap, ám ahhoz, hogy sikeresen tudjunk növényeket termeszteni a kerti alagútban, más részletekre is oda kell figyelni. Ilyen a növényválasztás.

Nem mindegy ugyanis, mit szeretnénk kerti alagútban termeszteni. Olyan növényeket kell választani, amelyek igénylik az egyenletes hőmérsékletet és nedvességet, tehát azokat a körülményeket, amelyeket egy fóliasátor „álmából felkeltve” is képes biztosítani. Sűrű példa erre a paradicsom, de hasonlóan jó választást jelent a paprika, az uborka, a dinnye, a cukkini és a saláta is. Ezek olyan fajták, amelyek kiváló terméssel ajándékoznak majd meg fedett helyen, a hazánkban mért átlaghoz képest megnövekedett hőmérséklet mellett.

Nagy fóliasátor, fotó: gardenway.hu

Mit és hogyan gondozzunk?

Azzal, hogy mit érdemes vetni, már foglalkoztunk, de nem árt hozzátenni, hogy nem csupán a zöldségekre és a gyümölcsökre lehet jó a kerti alagút, hanem bizonyos virágfajtákra is. A mit kérdése mellett pedig érdemes arra is odafigyelni, hogy mikor, illetve hogyan kell használni ezt a kertészeti segédeszközt. Az időzítés kulcsfontosságú – ez általánosságban is igaz a kertészkedésre, illetve az egész mezőgazdaságra, de a fóliasátrak esetében sem szabad elmenni emellett. Ha kiválasztottuk, mit szeretnénk termeszteni, olvassunk utána, hogy mikor érdemes azt a növényt elvetni, elültetni, ez ugyanis kritikus kérdés akkor, ha szeretnénk maximalizálni a terméshozamot. A kerti alagút képes az optimális időszakot megnyújtani, azaz indulhat előbb az ültetés, valamint tarthat tovább a betakarítás, ám itt is megvannak az ajánlott kezdési és zárási szakaszok.

Fóliasátorban termesztve, fotó: gardenway.hu


Maradt még a hogyan kérdése, azaz hogy mire figyeljünk a fóliasátor használatakor. Rengeteg dolgot fel lehetne itt sorolni, ám maradjunk most a legfontosabbnál: ez a hőmérséklet és a nedvesség szabályozása. Növényspecifikusan oda kell figyelni a megfelelő szellőzés biztosítására és az öntözésre, ez különösen a kánikulai napokon lehet szó szerint életmentő a növények számára. Ha kint repkednek a mínuszok, azok ellen egy egyszerű fóliasátor nem nyújthat teljes védelmet, ám ha a felszerelést kiegészítjük például melegágyak vagy hőszivattyúk alkalmazásával, akkor erre a helyzetre is találhatunk megoldást. Amiről pedig soha nem szabad elfeledkezni: hiába teremt egy kerti alagút jobb körülményeket, a növény akkor is igényli majd a gondoskodást, a foglalkozást, amit meg is hálál.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×