Dark Mode On / Off

Két izgalmas látnivaló hazánkban, melyet ne hagyj ki!

Ha igazán izgalmas és látványos helyre vágysz, két tökéletes helyszínt is ajánlanék hazánkban, melyeket kár lenne kihagyni! Különleges a múltjuk, de programokban és látnivalókban is bővelkednek Látogasd meg mindkét látnivalót!

Fertő-tó

A Fertő-tó és környéke megannyi nagyszerű program helyszíne lehet, ha az ember valami izgalmasat és változatosságot is csempészne a hétköznapokba. Nem véletlen, hogy az UNESCO világörökségi helyszínnek minősítette a Fertő-tavat és környékét, kulturális és természeti szempontból egyedinek számító értékei miatt. A tó Magyarország északnyugati határa mentén, Ausztriával határos és Soprontól nem messze található. Európa harmadik, hazánk második legnagyobb állóvize.

Igen változatos és érdekes a tó történelme, az állatvilága, növényvilága. A szikes, sztyepptó a mai nevét a sáros, mocsaras, nádas vizéről kapta. Németül Neusiedler See a neve, ami fordításban új telepeseket jelent. Nem is hinné az ember, de már több, mint 20 ezer éves. Az egyik leggyorsabban, legkönnyebben felmelegedő tó hazánkban. Hőmérséklete nyaranta nem ritkán eléri a 30°C-ot is. A melegebb, természetes vizeket kedvelőknek az egyik legjobb választás lehet. Számos strand várj a fürdeni szeretőket, továbbá a tavon sétahajókázásra is van lehetőség.

Számos érdekesebbnél érdekesebb látnivaló akad a tó körül, amiért jó, ha programhelyszínnek választod. Említhetném Fertőrákost vagy Rust, a gólyák városát például. Fertőrákoson egy római kori kőfejtő van, a hozzá tartozó pellengérrel és városfallal, de a helyi püspöki kastély, templom is lenyűgöző.

Ide sorolhatnám Fertődöt és fertődi, Esterházy-kastélyt is, mely a múlt, a történelem szerelmeseinek kihagyhatatlan. A kastély Angol parkja, az épületegyüttese és a benne látható kortörténeti kiállítás Fertőd város fő nevezetessége. Sopron sincs messze, mely patinás épületeivel, látnivalóival, a soproni kisvasúttal szintén ritkaságszámba menő programlehetőség. A szentmargitbányai kőfejtő is a közelben van, ami szintén a Világörökség része. A kőbánya ma már nem működik, de területén, nyáron előadásokat, hangversenyeket, passiójátékokat, operaelőadásokat, gyermekműsorokat tartanak és szobrászati alkotótáborok helyszíne.

A kultúra szerelmeseinek sem kell lemondania a látnivalókról. Barlangszínház Fertőrákoson vagy Vízi színpad Mörbischen, amit ajánlok. A Mörbisch-i Víziszínpad 1957 óta üzemel. Főként operáknak és musicaleknek ad otthont. A 3600 négyzetméter területen fekvő vízi színpad Európa egyik legnagyobb szabadtéri színháza. Látványos és lenyűgöző.

A gyerekekkel rendelkezők sem maradhatnak programajánlat nélkül. Nem messze található, Ausztriában, St. Margarethen-ben az egyik legnagyobb szabadidőpark, ahol 4 téma köré csoportosítva, mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő szórakozást és kikapcsolódást. Míg az Élményvárban sárkányok, krokodilok, kacsák és különleges járművek találhatók, a Meseerdőben régi korok meséi elevenednek meg, a Kalandszigeten vízi élményekkel gazdagodhatunk, a Falusi porta pedig állatseregletével, traktoraival bűvölhet el mindenkit. Ezeken kívül járművek, elektronikus színházak, érdekes mászókák, mesék és éttermek várják a kicsiket, családjukkal. Ugyancsak Ausztria oldalán található Minimax Szabadidő Park is, mely egész napos családi programként kitűnő választás.

Fertő-Hanság Nemzeti Park látnivalói, vízi világa is igazán látványos. Nagyszerű kirándulásokat lehet szervezni, de vezetett, hosszabb, rövidebb sétatúrákon és kerékpártúrákon, ökotúrákon is részt lehet venni.

Természeti adottságai különlegesek. Sós állóvíz, sótartalma viszonylag magas. Erősen iszapos, melyet gyógyhatásúnak mondanak. Iszapjában sok a nátrium, ezért erősen lúgos a vize. Páratlan élővilággal rendelkezik. A nádassal övezet tó természetvédelmi szempontból igen értékes. Számos fészkelő, átvonuló madár élő, költő és szaporodó helye, táplálékbázisa. Halélettani szempontból sem elhanyagolható a környék. Bőven biztosítja a halak számára az életterületet és a szaporodási helyet. Nem kevés védett faj otthonának számít a környék.

A Fertő-tó és környéke egy olyan látnivalókban gazdag hely! Legyünk büszkék rá, hogy hazánkban ennyire egyedülálló térség is akad!

Tarcal

Tarcal község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Tokaji járásban, az Alföld és a Zempléni-hegység találkozásánál található. Nagy Kopasz-hegy déli lejtőinek tövében fekszik, szőlőtáblákkal övezve. A terület már a honfoglalás korában is lakott volt.

Az államalapítás óta kisebb megszakításokkal Tarcal királyi birtok volt. Számos történelmi személy fordult meg a környéken, így jelentős a múltja. Tarcalon alakították meg a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdaságot és a Tarcali Kutató Állomást, mely ezáltal a környék borászati központja lett. 2002-ben a Tokaj-hegyaljai borvidék részeként felkerült az UNESCO Világörökségek listájára

Több fő látnivalója is akad, melyek miatt érdemes ellátogatni a helyszínre. Az egyik ilyen a Tarcali Bányató. A korábbi bányászati helyet a forrásvizek töltötték fel. A dombokkal körülvett, türkizkék színű tó lenyűgöző látványt nyújt. A Nagy Kopasz hegy lábánál terül el. A sziklafalak vulkanikus eredetű andezitekből állnak. Itt található az Áldó Krisztus szobor is, mely alig egy kilométeres sétára található a község központjától. 2015. március 25-én az Ó-temető feletti dombon állították fel a 8,5 méteres, gránitból készült Jézus-szobrot, melyet Petró Attila vállalkozó ajándékozott a falunak. A nagyjából 50 tonnás szobrot Szabó Sándor, szerencsi szobrász készítette, 5 gránittömbből és a panoráma sétány a Mária út egyik megállója.

2016. november 18. a Fő utca és a Klapka utca kereszteződésnél pedig Tarcal Vezér szobrát avatták fel. A szobron, amely Makoldi Sándor műve, látható a Vinnai dűlőben talált honfoglalás kori lelet szinte valamennyi eleme.

Megemlíteném még a Degenfeld-kastélyt, melyet felújítottak és jelenleg kastélyszállóként funkcionál. A Terézia kert lett a szőlő birtok középpontja, ebben helyezkedik el a kastélyszálló.

De jelentős látnivaló az 1700-as években, barokk stílusban épült Andrássy-kúria is. A mai szálloda épülete alatt futó 500 folyóméteres, máig használt pince 1400-as években épült. Jelenleg a hotel magas színvonalú spa és wellness szolgáltatást nyújt szintén. Szent Teréz-kápolna is itt helyezkedik el, mely 18. századi, barokk stílusban készült és a Terézia-domb (196 méter) tetején van. A barokk kápolnát 1749-50-ben építtette Gróf Grassalkovich Antal, Drese Gottfried mesterrel uralkodójának, Mária Teréziának, hálából adományaiért. Tarcali zsinagóga, mely 1800 körül készült és a viszonylag friss, 2007 őszén felavatott Tarcal múzeum, mely a 6 Puttonyos Borfalu nevet kapta, szintén izgalmas látnivaló. A környék kiválóan alkalmas túrákra, pihenésre is!

Ha hasonlóan csodás helyszíneket keresel, nézd meg a vízesésekről készített cikket is bátran!

Ajánlott cikkek