Dark Mode On / Off

Országszerte fennakadást okoz a csapadékmentes tavasz

aszály

Az egész országban hiányzik a csapadék a talajból, problémát jelent a szárazság a tavaszi vetések előtti talajelőkészítésnél.


A Világgazdaság a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének közlése alapján írja, hogy a kijuttatott műtrágya bemosódásához is kellene a csapadék, anélkül ugyanis a tápanyagpótlásra kijuttatott szer nagy részét elfújja a szél. A műtrágyával kapcsolatban a MOSZ közölte, hogy amire szükség volt, azt be tudták szerezni a termelők, nem jött információ piaci hiányról. A kukorica és a napraforgó szempontjából nagyobb jelentősége van az időjárásnak, mint a műtrágyának, ugyanakkor esetükben kérdéses lehet a szükséges mennyiség kijuttatása.


A gabonatermelők beszámolói szerint további nehézséget az exportbejelentési kötelezettség jelent, az ugyanis csak az orosz-ukrán háború miatti kiugró áremelkedést fékezi, a trendszerű drágulást nem. Az előírás bevezetése óta például egyrészt 20 ezer forinttal kevesebbet ajánlanak a kukorica tonnájáért, másrészt a vevők nem mernek árakat ajánlani az új termésre. Több megyéből jött olyan visszajelzés, hogy leállt a kereskedés.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×