Dark Mode On / Off

Kerámialap burkolatok az otthonodban is!

A különleges kerámialap burkolatok egyre nagyobb teret nyernek az otthonunkban. Hogy mi jelenleg a divat? Mivel burkoljuk lakásunk, ha nem csak szép, hanem minőségi felületeket szeretnénk? Pók Enikő, belsőépítész válaszol nekünk ezekre a kérdésekre. Aligha tudna valaki hitelesebb információt adni kerámialap témában, mint ő, a LEGSZEBB ENTERIŐR 2019 CÍM NYERTESE.

Különleges és újszerű anyagokkal dolgoztok. Egyre népszerűbb a hatalmas kerámialapok használata. Mesélnél erről nekünk, mikor és kinek ajánlod elsősorban?

Pók Enikő: Nagyon komoly technológiai újítások figyelhetőek meg a kerámia iparban. A pozitív brandként fémjelzett „olasz csempének” olyan jó a hírneve, mint a „német autónak”, „svájci órának”. Tudjuk, hogy a legjobb minőséget jelenti a maga iparágában. Nagyon sok gyár felfejlesztette a gépparkját olyan kerámialap előállító eszközökre, amelyek nemcsak a szokványos 30×60-as lapokat, hanem 120×120, sőt, 120×240 – 160×320 cm méretű lapokat is képesek előállítani.

Mindezt pár éve személyesen is volt lehetőségem megnézni Olaszországban, a FLORIM és LAMINAM gyárában. Lélegzetelállító élmény volt. Érdekes megfigyelés, hogy ez az innováció nem a kerámia lapok korábbi átlagos 8 mm-ről vastagabb irányba történő elmozdulását idézte elő, hanem vannak olyan nagyméretű lapok, amelyek akár 6 mm-es vastagsággal a falra vagy padlóra is burkolhatók. Burkolásuk is különleges technológiával történik. Mint az üveg fogó tappancsok, úgy kell őket felhelyezni. Előnyük, hogy a helyiségben nagyon kevés fugavonal rajzolódik ki, így pl. egy 90×90-es alapterületű tusoló kialakítható úgy, hogy csak a 2 szélén lesz 1-1 függőleges fuga. Hát nem impozáns? Finom megjelenésük miatt is szeretem ezeket a lapokat. A kerámialap növeli a tér eleganciáját.

Egy olyan burkolat, ami növeli a teret a lakásban és dekoratív is.
Egy olyan burkolat, ami növeli a teret a lakásban és dekoratív is.

Mennyire tartósak ezek a kerámialapok, gondolok itt egy konyhai alkalmazásra, ahol gyakran a kések éle is beleivódik az évek során a pult mintájába?

Pók Enikő: A kerámia lapokat különleges technológiával, több rétegben fújják színre, majd égetik ki. Így adott esetben, ha külső behatás, karcolás éri a lapot, nem rögtön a nyers kerámiát látni, hanem egy alsóbb színezett réteget, ezért kevésbé feltűnő a karcolás.

Ne felejtsük el, hogy a megfelelő típusú kerámialapnak kell a megfelelő helyre kerülnie. Vannak gyártók, akik 10 mm-es lapot ajánlanak konyhai munkalapnak, míg másoknál a 6 mm is elég. Ezt minden esetben le kell egyeztetni a kiválasztott gyártóval. Természetesen kivitelezhető 10, vagy akár 12 mm-es burkolattal is, ha vastagabb tömeget szeretnénk látni. Továbbá egy alsó fogadó felület burkolásával, és az elülső látszó tömeg, sarkának gérbe vágásával 4-6-10 cm-nek tűnő munkalapot is képezhetünk.

Előtér, mely meghatározza a belépő első perceit, benyomásait.
Előtér, mely meghatározza a belépő első perceit, benyomásait.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy tusoló padlónak csúszásmenteset válasszunk, külső térbe pedig fagyálló lapot.

Fürdőbe fontos, hogy csúszásmentes burkolat kerüljön.
Fürdőbe fontos, hogy csúszásmentes burkolat kerüljön.

Megjegyzem, hogy a felfagyást, illetve a burkolat törését, repedését jellemzően a nem szakszerű kivitelezés: a lejtés hiánya, nem megfelelő rétegek használata és a nem szakszerű burkolás okozhatja. Belső használat esetén engedélyezett a fényes, glossy lap, ha az elegancia megteremtése a cél. Játszhatunk a matt és fényes felületek kombinációjával is, mást-mást alkalmazva a függőleges és vízszintes területeken.

Mi jellemző a mai design trendekre? Hol és hogyan alkalmazzák ezeket a lapokat? 

Pók Enikő: Megfigyelhető, hogy az utóbbi időkben újra előtérbe került a márvány – a korábbi természetes kő helyett most kerámia lapokon jelenik meg, mely költséghatékonyabb, könnyebben kivitelezhető megoldás. Így az értékállóság, természetes anyagok hatása kerül a térbe, innovatív módon. Ez lehet a klasszikus fehér alapon szürke rajzolatú Calacatta Statuario márvány minta, vagy a Calacatta Gold, arany rajzolatú is. Nagy kedvencem még a Sahara Noir lap, amely fekete alapon kevés fehér és egy leheletnyi narancs színt tartalmaz. Nem is beszélve a padlófűtésről, amit a leghatékonyabban a greslapok tudnak közvetíteni, ha magánházakról, lakásokról beszélünk.

A nappali legyen kifejező, stílusa tükrözze a lakókat.
A nappali legyen kifejező, stílusa tükrözze a lakókat.

A nemzetközi design trendekben van egy olyan, újonnan megfigyelhető vonal, ahol térnövelő eszközként, csöppnyi izgalomért, falburkolatként a következő belsőépítészeti elemeket kombinálják egymással. Például nagyméretű kerámia lapot, fa lécvázat, egyedi kárpitozást, és faltól eltartott tükröket, beépített LED világítással.

Hozzám tervezőként nagyon közel áll ez a stílus, modern, innovatív jellege, letisztultsága és eleganciája okán. Most is tervezünk egy olyan családi házat, ahol mindezek kombinációja jelenik meg a terekben. Alkalmas lehet előszobafalként az öltözködés könnyítésére, konyhai munkalapnak és hátfalnak, dekorációs és használati célból, TV hátfalnak beépített kandallóval – utóbbi esetben a greslap hőállósága is értelmet nyer.

Ár – érték arányban mennyire tervezhető be ez egy magánházba burkolatként, ha a megszokott greslapokra vagy egyéb minőségi burkolatokra gondolunk? 

Pók Enikő: Hiszem azt, hogy minden otthonba szükség van gegre. Egy izgalmas festmény a falon, egy lélegzetelállító függeszték, ami a mennyezetről lóg, egy fém keretes üvegfal – vagy egy nagyméretű kerámialap. Nem kötelező az egész házat ezzel burkolni, és nem is lenne túl pénztárca kímélő megoldás, én a korrekt ár- értékű dolgokban hiszek, azaz itt is a helyes arány megtalálása a lényeg.

További ötleteket, tanácsokat kaphattok Enikő weboldalán, facebook oldalán és az instagramon is.

Enikővel készült korábbi cikkünket ide kattintva tudod elolvasni.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×