Dark Mode On / Off

Díszkavics: Kavicsok és görgetegek

díszkavics görgeteg

A kertépítészetben fontos szerepet töltenek be a különböző színű és formájú kavicsok és görgetegek. Íme pár ötlet, mellyel látványossá tehetjük kertünket, járófelületeinket és a dézsákat egyaránt. A díszkavics témát boncolgatjuk.

Ahhoz, hogy harmonikusan válasszuk ki a kőzeteket, nem árt a fajták egy részét legalább megismerni. Minden azon múlik, hogy mennyire tudunk jól válogatni a rengeteg kőzet, díszkavics és görgeteg között, hogy elkerüljük a művi hatást.

Íme pár díszkavics és görgeteg

Angelstone – vörös, fehér, szürkéskék és vegyes színekben kapható. karakteres színeivel és márványos mintázatával az egyszínű, monoton ágyásokba, sziklakertekbe és dézsákba ajánljuk.

Gyöngykavics – az örök kedvenc. Meg nem unható, folyami gyöngykavics. Természetesen csiszolódott felületű, esztétikus megjelenésű kiváló dekorációs célra, kvarcból és kvarcitból áll.

Hófehér thassou – a görgeteg kövek közül az egyik legtisztább fehér színű. Kiváló karakteres kertekbe, ahol a növény színe sokkal fontosabb a kőhöz képest, mert a hófehér kiemeli a színeket.

Angelstone (Fotó: O&K)

Apró kulé kavics – sóderből rostálással nyernek ki. Gömbölyű formájú, vagy ovális, nagyobb méretű kavics. Méret szerint osztályozva kapható. A gyöngykavics mellett ez a legkeresettebb kerti kavicsféle.

Riviera – sárgásfehér görgeteg kő. Sziklakertekbe, évelőágyásokba ajánlott tenni dekorációs céllal. Méreténél fogva járófelületek kialakításához nem megfelelő. Színe és mintázata tengerparti hangulatot teremt.

Rosso verona – vöröses színű, spanyol mészkő. Vörös márvány burkolatok mellé esztétikusan mutat, illetve mediterrán kertekben érdemes utak kialakítására használni. Fehér murvával párosítva látványos dekorációs elem.

Sodalit – kék fényű, elegáns megjelenésű ásvány. Kertekben a nyers kőzetet használjuk, de csiszolva ékszerek készítésére is gyakran használják. Hófehér felületek mellé, medencék partjára, fehér dézsákban impozáns látványt teremt.

Verde aldi – zöldes fényű szürke márványzúzalék. Színe akkor érvényesül, ha napfényes helyre kerül, így sziklakertekben, díszítősávokban kifejezetten szép. Világos, fehér színű növényekkel párosítható főleg.

Zöld sétánykő – nagyon kemény, nyomásra, ütésre ellenálló vulkanikus eredetű zúzalék. Utak, járófelületek kialakítására alkalmas leginkább. Színe a zöldtől a szürkén át a bézses barnákig terjed.

Borítófotó: unplash

OLVASS TOVÁBB:

A kertépítés alapjai

Ajánlott cikkek