Dark Mode On / Off

Ártalmatlanok a tőrösdarazsak

tőrösdarazsak

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is.

A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. Közleményük kiemeli, hogy a tőrösdarazsak a háziállatokra sem veszélyesek, ugyanakkor biológiai úton segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.


Az óriás tőrösdarázs Európa legnagyobb darazsa, egyben legnagyobb hártyásszárnyúja, akár öt centiméter hosszúra is megnőhet. Nősténye sárga fejű, a hím pedig fekete fejéről ismerhető fel. A talajhoz közel jellegzetesen, lassan repülnek. Mivel ártalmatlanok, irtásuk felesleges.

Az óriás tőrösdarázs Magyarországon védett rovar, eszmei értéke ötvenezer forint.

Az orrszarvúbogár lárvájában fejlődik. A nőstény felkutatja a korhadó faanyagban élő orrszarvúbogár-lárvákat, leássa magát utánuk a törmelékbe, szúrásával megbénítja azokat, és egy-egy petét ragaszt az oldalukra. A kikelő darázslárvák kezdetben az orrszarvúbogár-lárvák testnedveiből táplálkoznak, később befúrják magukat a bőrük alá, és az egész lárvát elfogyasztják. Gubót készítenek, amelyben bebábozódnak, és a következő tavasszal már kikelnek mint kifejlett darazsak.

Az óriás tőrösdarázs nagy mérete és hangosan zúgó repte miatt félelmetesnek tűnhet, ám emberre ártalmatlan. A fullánkját csak a legvégső esetben használja védekezésre, ha más módon nem képes elmenekülni. Szúrása nem veszélyes. Félénk állat, érintésre, hessegetésre inkább odébbáll, nem agresszív.

Borítófotó: Wikipedia

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×