Dark Mode On / Off

Most ültesd át szobanövényeidet!

A tavaszi időszak a legalkalmasabb arra, hogy szobanövényeinket átültessük.

A fényszegény tél és a lakások nagyjában is előforduló ingadozó téli hőmérséklet a szobanövényeket is legyengíti. A tavasz meghozza a kertészkedés örömét, és ilyenkor célszerű a szobanövényeket is átültetni. Ehhez nyújtunk most pár apró trükköt!

Fontos a nagyobb cserép!

Onnan tudjuk, hogy növényünk kinőtte meglévő cserepét, hogy a cserép alján megjelennek a gyökerek. Mennyivel növeljük a cserépméretet? Egy érettel növelni elegendő, vagyis az új cserép és a régi cserép közé pont beférjen az ujjad.

Lazítsuk meg a gyökereket!

A gyökerek elkezdenek a cserépben körkörösen növekedni, így amikor átültetésre kerülnek friss talajba vagy új cserépbe, sajnos a gyökerek továbbra is körkörösen fognak növekedni. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, célszerű óvatosan az ujjaddal szétmozgatni a gyökérzetet, így a régebbi föld is jobban kihullik, és a gyökerek is új erőre kapnak. Így már az átültetésnél a tápanyagban dús talaj is jobban érvényesülni fog.

Tápanyagban dús talaj a növénynek megfelelően

Minden növény mást szeret. Más talajigénye van a pozsgásoknak, és más a dracénáknak vagy épp a begóniáknak. A kertészetek polcain is többféle keveréke találsz, de az is jó, sőt kifejezetten ajánlott, ha magad kevered össze a megfelelő talajkeveréket. Így bele tudod keverni a saját magad által készített tápanyagdús komposztot is a földkeverékedhez, lazíthatod homokkal, vagy apró fenyőkéreggel. Ne félj kísérletezni, hiszen a jó kertész sokat tanul.

Nyírjuk meg a növényt!

Szükség esetén ilyenkor a legcélszerűbb visszametszeni a növényeket. Ez lehet méretbeli okból, mert kinőtte a lakást, de lehet egészségügyi okból is. A gyökerek közül nyugodtan vágjuk ki a beteg, sérült, elhalt részeket. Ugyanígy a levelek vagy ágak között is vágjuk ki a sérülteket, betegeket, hiszen ezzel a gondoskodással a növényünk csak fellélegzik, és csökkentjük a kockázatát a további pusztulásnak.

Túl nagyra nőtt? Szaporíts le!

A nagyra nőtt növényeket metszheted aszerint is, hogy szaporító képleteket vágsz belőle. A majomkenyérfa és a poszgások nagy része sima levéldugványról is jól szaporítható, de másoknak mohás légbújtásra, vagy dugványozásra lehet szükségük a szaporításhoz. Itt is legyél bátor, hiszen a megfelelő továbbszaporítással magad is könnyen új nöényekre tehetsz szert, ezzel is szépítve otthonodat.

Öntözd be minél előbb!

Átültetés után minél előbb öntözd be a növényt, hogy a gyökerek megszívhassák magukat nedvességgel. Sose használj túl hideg, vagy túl meleg vizet. A legjobb, ha a földkeverék hőmérsékletével megegyező, szobahőmérsékletű az öntözővíz.

Árnyékban ültess!

Tudjuk, nagyon hívogató a tavaszi napsütés, sőt! A legjobb ott kertészedni. De ne feljtsd el, hogy szobanövényeid nincsenek hozzászokva az ilyen mértékű napsugárzásnak és könnyen égési sérülésük lesz tőle. Arról nem is beszélve, hogy hamarabb kiszárad a gyökerük.

A szelet nem mindenki szereti

A Ficusok kifejezetten érzékenyek a szélre, huzatra, így az átültetést lehetőség szerint vagy szélcsendes időben, vagy a lakásban végezd, mert könnyen levélhullás lesz az eredménye.

Ha tetszett írásunk, OSZD MEG mindenkivel, hogy ők is tanulhassanak belőle!

Borítókép: Pexels

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×