Dark Mode On / Off

Itt a téli metszések ideje!

Télen is van dolga a gondos kertésznek és bármennyire is hideg van kit, mégis a metszést érdemes télen is elvégezni.

A gyümölcsfák termésmennyiségének beállításához és a következő év(ek) növényvédelméhez hozzátartozik a metszés is. A téli és a nyári metszés egyre elfogadottabb már, így érdemes kitanulni a gyümölcsfáink érdekében.

Sajnos igen sok szakmaiatlan videóval lehet találkozni az interneten, ami a metszést illeti, sokszor hozzánemértők tanácsolnak eszetlen megoldásokat, így nem árt tudni, hogy ki és merre tanulja ki ezt a szakterületet. A metszés egy szakmán belüli szakmának tekinthető és sokszor gyümöcsfajtától is függ, hogyan érdemes metszeni.

Szilva-ültetvény

Mi kell a metszéshez?

A metszéshez kis fa esetén akár elég lehet egy metszőolló is, de érdemes karosollót vásárolni. A karosolló minősége nem az árában mutatkozik meg, bármennyire is erős ingert érzünk egy-egy húzó márka mellett letenni a voksunk. A jó metszőolló és karosolló könnyű, könnyen használható, nem ragad nyitáskor-záráskor, kényelmes vele a munkavégzés és kiváló a pengéje. Ez lehet cserélhető pengéjű is és fix – élezésre gyakrabban szoruló pengéjű is. A penge élezését ne bízzuk viszont rá bárkire. A penge élezettségétől függ, hogy milyen minőségben tudunk vele metszeni.

Ha nem elég éles az olló, akkor a sebfelület is sokkal roncsoltabb lesz. A túl nagy sebfelületeket érdemes kezelni erre való sebkezelő géllel.

Fodrász-kellék boltokban kapható olyan univerzális fertőtlenítő, mely spray-s kiszerelésben van és a metszőollókat kiválóan fertőtleníti ollókárosodás nélkül. (Nem reklám céllal)

Fertőtlenítés: Egyes esetekben javasolni szoktuk az eszközök fertőtlenítését. Vannak sajnos olyan kórokozók és vírusfertőzések már az ültetvényekben, melyek egyik fáról a másikra könnyen átvihetők szerszámmal érintkezve is. Ezt megelőzve fánként érdemes az eszközöket lefertőtlenítani.

Fiatal fák metszése

Fiatal fák esetében két szempontot kell mindenképpen figyelembe venni. Az egyik az, hogy nem a termésmennyiség náluk még a fontos, hanem a kiváló eredés és megerősödés. A fiatal fákon ilyenkor már célszerű elindítani a koronaalakítás első vágásait is, hiszen ha már kezdetektől megerősítjük a vázágakat, fő karokat, akkor a nagyobb termésmennyiséget is képes lesz a fa megtartani anélkül, hogy a nagy teher alatt széthasadhasson. Ez főleg az olyan fajtáknál fontos, mint például az Érdi bőtermő, mely hasadásra érzékeny fajta. Ilyenkor vázakorona esetén sem sem szedjük ki a középső részt, hanem benne hagyjuk és csak kiritkítjuk a későbbiekben.

Idős fák metszése

Idős fák esetében a lombkorona ritkítása is télen kivitelezhető. Nem kell megijedni tőle, ez nem jelenti a teljes korona megcsonkítását, sőt! A helyesen végzett ritkítással a termőidőszakban sokkal szebb, nagyobb termés várható és nem utolsó sorban a növényvédelem is könnyebb lesz.

Nyári metszésnél még nem látszik minden a nagy lombtömeg miatt, így érdemes télen is finomítani a metszéssel.

Csonkkal vagy csonk nélkül?

Egyes – téves – nézetek szerint az un. kalaptartókat vagy csonkokat meg kell hagyni a fákon a metszéskor. Ez azt jelenti, hogy nem tőből vágják ki a felesleges ágakat, hanem kis csonkot hagyva. Sok éves tapasztalat viszont azt mutatja, hogy ez egy igencsak téves eljárás gyümölcsfák esetén! Míg a csonk nélkül, szép és egyenletes sebfelületnél szépen beheged a felület, addig a csonkkal vágott visszamaradt részeket a púposszú és más kártevők, gombák könnyen megtámadnak. Míg a csokkkal vágásnál egyesek szerint nincs probléma a visszaszáradással, kísérletek bizonyítják, hogy ez így téves megállapítás már.

Az erdészeti fanevelésnél gyakran alkalmaznak csonkkal vágást még most is, viszont nem keverendő össze az erdészeti technológia a gyümölcstermesztésben alkalmazott metszési módokkal.

A helyes metszéssel megfelelő ágrendszer

és megfelelő mennyiségű termésmennyiség realizálható.

Talajviszonyok

Nem elfelejtendő tényező a metszésnél a talaj és kitettség. Míg a gynege talajokon a fák alapból nehezebben erednek meg, addig egy tápanyagban gazdag, jó talajszerkezetnél az eredés gyors és hatalmas növekedést képes éves szinten produkálni egy-egy ültetvény.

Egyes nézetek szerint a fák metszése nem függ a talajviszonytól, de hosszú évek tapasztalata bizonyítja és többezer fa, hogy bizony a megfelelő metszés sokszor attól is füg, hogy milyen adottságokból indulunk ki. Például egy olyan talajnál, ahol igen magas a szervesanyag-mennyiség és rendszeres a nitrogén-utánpótlás, ráadásul még nedvesség szempontjából is kiváló, a fák akár egy év alatt is duplájukra nőhetnek. Ez az is jelenti, hogy a fákat sok esetben célszerű kicsit visszaszorítani, hogy ne ugorjanak meg olyan hirtelen. Ezeknél a fáknál már jóval előbb ki kell alakítani az alapkorona-formát, hiszen a gyors és erőteljes növekedés miatt kevesebb idő áll rendelkezésre.

A jó metszés ismérve: megfelelő gyümölcsméret

Fajta hatás

Akár szilváról, akár meggyről vagy barackról beszélünk, minden fajtának megvannak a maga sajátosságai. Nem szabad azt feltételezni, hogy ha egy Stanley szilvát tudunk metszeni, akkor az egy TOP-fajtával is ugyanúgy működni fog. Mivel más a fák alaphabitusai, így a metszési mód is emiatt eltérő lesz. Egyes fajták elviselik a síkfalmetszést, míg más fajták rengeteg vízhajtással “örvendeztetnek” meg minket következő évben. Ugyanígy egyes fajtáknál vázakorona esetén nem szedhető ki a középső rész sem (pl. Érdi bőtermő), mert repedésre hajlamos. Egy Stanley fajtánál is érdemes belekalkulálni a hajtások lehajlását már a telepítéskor.

Egyes fajták hajlamosak a túlkötésre – ez a monília melegágya is lehet

YOUTUBE csatornánkon rengeteg metszési videót találsz, ahol a legelső vágáosktól láthatod a koronakialakítást – 20 év szakmai tapasztalattal rendelkező agrármérnökünktől.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×