Dark Mode On / Off

Íme a legfontosabb élőlény a földön: méhek

méhek - A legfontosabb élőlények a Földön

Házi méh és a vadméh: a Föld legfontosabb élőlényei közé sorolták és az interneten is körbejárnak azok a képek, ahol a méhek hiányában emberek porozzák a fákat.

Biztos mindenki találkozott már az információval, hogy a méhek nélkül nem lennénk már sehol, mert hatalmas szükség van rájuk.

Honnan származnak a méhek?

Lehet talán is nem is gondolnád, de a méhalkatúak (Apoidea) öregcsaládja egy nagy csoport a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjében. Ez két vonalból áll: a kaparódarazsak (Sphecidae) rokonságából (Spheciformes) és a méhek kládjából (Anthophila). Molekuláris szinten is bebizonyosodott, hogy a méhek a szitásdarazsak (Crabronidae) leszármazottjai.

Szitásdarázs (Cerceris rybyensis) – forrás: Wikipedia

A méheknek közel 20.000 fajuk ismert, de sok nincs lejegyezve pontosan a rovartanban, így akár sokkal több faj is létezhet az Antarktisztól egészen Afrika közepéig és onnan a Földgömb másik feléig. Minden kontinensen jelen vannak.

Miért fontosak a méhek?

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására specializálódtak, ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket testük felépítéséhez és “működtetéséhez”. A pollenek többségével lárváikat etetik. Táplálékukat a hosszú, komplex, összetett nyelvvel szerzik meg a virágokból. A hímek antennája általában tizenhárom, a nőstényeké tizenkét szegmentumból (részből) áll. Minden fajuknak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár a kisebb.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói! A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók!

TUDTAD? A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

Hogyan védhetjük meg a méheket?

Egyrészt a növényvédőszerek használata okozza az egyik legnagyobb pusztítást, így abban nem árt körültekintőnek lenni. Vannak méhkímélő szerek is, melyeket érdemes előnyben részesíteni.

Lehetőségünk van olyan növényeket telepíteni a kertbe, melyeket az ilyen hasznos rovarok szeretnek.

Lepkebarát kert dobozunk a méheket is csalogatják, nem csak a pillangókat!

A lepkebarát kertek egyik nagy előnye, hogy mivel a pillangók is a színes, nagy és mézelő virágokat szeretik, ugyanúgy, ahogy a méhek, így mindkettőt egyszerre csalogatják!

Viszont, ha már sikeresen visszacsalogattuk a méheket, akkor építsünk un. beehoteleket, vagyis rovarhoteleket, hogy télen legyen hol áttelelniük a hasznos rovaroknak. Ide melléjük beköltöznek mások is: mint például a katicabogarak, akik az atkák ellen is bevethetőek.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×