Dark Mode On / Off

Íme a legfontosabb élőlény a földön: méhek

méhek - A legfontosabb élőlények a Földön

Házi méh és a vadméh: a Föld legfontosabb élőlényei közé sorolták és az interneten is körbejárnak azok a képek, ahol a méhek hiányában emberek porozzák a fákat.

Biztos mindenki találkozott már az információval, hogy a méhek nélkül nem lennénk már sehol, mert hatalmas szükség van rájuk.

Honnan származnak a méhek?

Lehet talán is nem is gondolnád, de a méhalkatúak (Apoidea) öregcsaládja egy nagy csoport a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjében. Ez két vonalból áll: a kaparódarazsak (Sphecidae) rokonságából (Spheciformes) és a méhek kládjából (Anthophila). Molekuláris szinten is bebizonyosodott, hogy a méhek a szitásdarazsak (Crabronidae) leszármazottjai.

Szitásdarázs (Cerceris rybyensis) – forrás: Wikipedia

A méheknek közel 20.000 fajuk ismert, de sok nincs lejegyezve pontosan a rovartanban, így akár sokkal több faj is létezhet az Antarktisztól egészen Afrika közepéig és onnan a Földgömb másik feléig. Minden kontinensen jelen vannak.

Miért fontosak a méhek?

A méhek a nektár és a pollen fogyasztására specializálódtak, ezekből nyerik az energiát és a fehérjéket testük felépítéséhez és “működtetéséhez”. A pollenek többségével lárváikat etetik. Táplálékukat a hosszú, komplex, összetett nyelvvel szerzik meg a virágokból. A hímek antennája általában tizenhárom, a nőstényeké tizenkét szegmentumból (részből) áll. Minden fajuknak két pár szárnya van, és ezek közül a hátsó pár a kisebb.

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, és a virágos növények legfontosabb beporzói! A nektárt gyűjtő egyedek is poroznak be növényeket, de a pollent gyűjtők sokkal hatékonyabb beporzók!

TUDTAD? A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer-termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, nagyrészt a méhekétől.

A pollent gyűjtő méhek a leghatékonyabb beporzók (Kép: Pexels)

Hogyan védhetjük meg a méheket?

Egyrészt a növényvédőszerek használata okozza az egyik legnagyobb pusztítást, így abban nem árt körültekintőnek lenni. Vannak méhkímélő szerek is, melyeket érdemes előnyben részesíteni.

Lehetőségünk van olyan növényeket telepíteni a kertbe, melyeket az ilyen hasznos rovarok szeretnek.

Lepkebarát kert dobozunk a méheket is csalogatják, nem csak a pillangókat!

A lepkebarát kertek egyik nagy előnye, hogy mivel a pillangók is a színes, nagy és mézelő virágokat szeretik, ugyanúgy, ahogy a méhek, így mindkettőt egyszerre csalogatják!

Viszont, ha már sikeresen visszacsalogattuk a méheket, akkor építsünk un. beehoteleket, vagyis rovarhoteleket, hogy télen legyen hol áttelelniük a hasznos rovaroknak. Ide melléjük beköltöznek mások is: mint például a katicabogarak, akik az atkák ellen is bevethetőek.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika

V. Topor Erika

Okl. kertészmérnök, szakújságíró

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény