Dark Mode On / Off

Mit takar a holisztikus állatgyógyászat?

Manapság egyre felkapottabb téma és egyre nagyobb lelkes rajongótábora van a holisztikus szemléletnek az állatgyógyászatban is.

De vajon mindenki tudja, mit is takar ez a kifejezés valójában? S tényleg csak a különböző alternatív és kiegészítő terápiás módszerek felelnek meg mindazon kritériumnak, amelyek ezt a rendszert jellemzik?


Nézzük először, honnan is ered maga a szó és mit is jelent tulajdonképpen!


A görög eredetű holosz jelentése egész, teljes. Maga a holisztikus kifejezés pedig a teljesre, az egészre való törekvést jelenti. A holisztikus szemléletmód során valakivel vagy valamivel egységében, teljes egészében foglalkoznak.

Ebből szinte már mindenki számára egyértelmű, hogy mind a humán-, mind pedig az állatgyógyászatban a holisztikus megközelítés során figyelembe veszik a beteg/vizsgált egyed fizikális, mentális állapotát, a környezetet, ahol él (tartási körülményeket), valamint a kapcsolati rendszereit (állatok esetében a gazdájával és a fajtársaival való kapcsolatát). De figyelmet kap a genetikai háttér (családon belül előforduló elváltozások, betegségek), a takarmányozás és a „használat” (pl. munka-, sport- vagy családi kutya; hobbiló, versenyló, tenyészállat stb.).

Ahogy a klasszikus, nyugati állatorvoslásban is mondani szokás: a jó kórelőzmény fél diagnózis! Ebből a mondatból is látszik, hogy habár a klasszikus nyugati orvoslás és az alternatív, valamint kiegészítő terápiás módszerek vizsgálati menete nagyon eltérő, minden esetben nagyon fontos szerepe van a kórelőzményi adatok minél részletesebb begyűjtésének. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy az állattartó minél jobban ismerje kedvencét (szokásait, viselkedését is beleértve).

A hatékony terápiás terv kidolgozásához és a sikeres gyógykezeléshez minden esetben elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása.

Azonban nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a sikeres nyugati, klasszikus terápiás terv felállításához klasszikus, nyugati diagnózisra van szükségünk, míg ha a hagyományos kínai orvoslás (HKO) módszereit szeretnénk igénybe venni, akkor pontos HKO diagnózisra is szükségünk van. Ugyanis a két rendszerben nem csak a vizsgálati és kezelési módszerek térnek el.

Talán sok ember számára nem nyilvánvaló, de a probléma okának felderítése és a kiváltó ok megszüntetése mindig és bármely irányzatot (klasszikus, alternatív vagy kiegészítő terápiás irányzat) tekintve is az egyik fő cél. Vannak azonban olyan esetek, amikor a probléma gyökerének felkutatása hosszabb időt vesz igénybe, illetve olyanok is vannak szép számmal, amikor a kiváltó okot nem lehet megszüntetni. Ilyen esetekben pedig nincs más lehetőségünk, mint a meglévő helyzetet a lehető legoptimálisabban menedzselni és a tüneteket kezelni.

A holisztikus megközelítés mindezek mellett azt is jelenti, hogy a kezelési tervet minél inkább az adott egyedre kell szabni, figyelembe véve számos tényezőt (pl. temperamentum, tartásmód, takarmányozás stb.).

A fent leírtak alapján úgy gondolom, szépen körvonalazódott már minden olvasó számára, hogy mind a nyugati orvoslást, mind az alternatív és kiegészítő terápiás módszereket is lehet a holisztikus szemléletmód mentén alkalmazni.


Lássunk egy egyszerű, de nagyszerű nyugati példát! Sokféle külső parazita ellenes készítmény (nyakörvek, cseppek, tabletták) van a piacon. Azt azonban, hogy melyik lesz a legideálisabb választás egy adott egyednél, számos tényező fogja befolyásolni:

  • a kutya szőrzetének hossza és minősége
  • a kutya „használata” (pl. vadászkutya, terápiás kutya, családi kutya, sportkutya)
  • a tartási helye (lakásban, kertben él; a családban van kisgyermek, egyedül tartott állat vagy sem stb.)
  • a kutya kora
  • a kutya egészségi állapota (pl. vesebetegség, allergiás bőrgyulladás stb.)
  • és még egyéb körülmények is felmerülhetnek.

Tehát ha mindezeket a tényezőket figyelembe vesszük a külső paraziták elleni védekezés során, máris holisztikusan gondolkodtunk.


Ugyanakkor az is igaz: csupán a tény, hogy egy adott állatot alternatív és/vagy kiegészítő terápiás módszerekkel is kezeltek, még nem jelenti azt, hogy egyúttal a holisztikus szemléletmódnak is eleget tettek eközben.

Ha szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában, látogass el a honlapomra: https://drtornyi.hu/

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×