Dark Mode On / Off

Mit takar a holisztikus állatgyógyászat?

Manapság egyre felkapottabb téma és egyre nagyobb lelkes rajongótábora van a holisztikus szemléletnek az állatgyógyászatban is.

De vajon mindenki tudja, mit is takar ez a kifejezés valójában? S tényleg csak a különböző alternatív és kiegészítő terápiás módszerek felelnek meg mindazon kritériumnak, amelyek ezt a rendszert jellemzik?


Nézzük először, honnan is ered maga a szó és mit is jelent tulajdonképpen!


A görög eredetű holosz jelentése egész, teljes. Maga a holisztikus kifejezés pedig a teljesre, az egészre való törekvést jelenti. A holisztikus szemléletmód során valakivel vagy valamivel egységében, teljes egészében foglalkoznak.

Ebből szinte már mindenki számára egyértelmű, hogy mind a humán-, mind pedig az állatgyógyászatban a holisztikus megközelítés során figyelembe veszik a beteg/vizsgált egyed fizikális, mentális állapotát, a környezetet, ahol él (tartási körülményeket), valamint a kapcsolati rendszereit (állatok esetében a gazdájával és a fajtársaival való kapcsolatát). De figyelmet kap a genetikai háttér (családon belül előforduló elváltozások, betegségek), a takarmányozás és a „használat” (pl. munka-, sport- vagy családi kutya; hobbiló, versenyló, tenyészállat stb.).

Ahogy a klasszikus, nyugati állatorvoslásban is mondani szokás: a jó kórelőzmény fél diagnózis! Ebből a mondatból is látszik, hogy habár a klasszikus nyugati orvoslás és az alternatív, valamint kiegészítő terápiás módszerek vizsgálati menete nagyon eltérő, minden esetben nagyon fontos szerepe van a kórelőzményi adatok minél részletesebb begyűjtésének. Ehhez pedig arra van szükségünk, hogy az állattartó minél jobban ismerje kedvencét (szokásait, viselkedését is beleértve).

A hatékony terápiás terv kidolgozásához és a sikeres gyógykezeléshez minden esetben elengedhetetlen a pontos diagnózis felállítása.

Azonban nem szabad arról sem megfeledkeznünk, hogy a sikeres nyugati, klasszikus terápiás terv felállításához klasszikus, nyugati diagnózisra van szükségünk, míg ha a hagyományos kínai orvoslás (HKO) módszereit szeretnénk igénybe venni, akkor pontos HKO diagnózisra is szükségünk van. Ugyanis a két rendszerben nem csak a vizsgálati és kezelési módszerek térnek el.

Talán sok ember számára nem nyilvánvaló, de a probléma okának felderítése és a kiváltó ok megszüntetése mindig és bármely irányzatot (klasszikus, alternatív vagy kiegészítő terápiás irányzat) tekintve is az egyik fő cél. Vannak azonban olyan esetek, amikor a probléma gyökerének felkutatása hosszabb időt vesz igénybe, illetve olyanok is vannak szép számmal, amikor a kiváltó okot nem lehet megszüntetni. Ilyen esetekben pedig nincs más lehetőségünk, mint a meglévő helyzetet a lehető legoptimálisabban menedzselni és a tüneteket kezelni.

A holisztikus megközelítés mindezek mellett azt is jelenti, hogy a kezelési tervet minél inkább az adott egyedre kell szabni, figyelembe véve számos tényezőt (pl. temperamentum, tartásmód, takarmányozás stb.).

A fent leírtak alapján úgy gondolom, szépen körvonalazódott már minden olvasó számára, hogy mind a nyugati orvoslást, mind az alternatív és kiegészítő terápiás módszereket is lehet a holisztikus szemléletmód mentén alkalmazni.


Lássunk egy egyszerű, de nagyszerű nyugati példát! Sokféle külső parazita ellenes készítmény (nyakörvek, cseppek, tabletták) van a piacon. Azt azonban, hogy melyik lesz a legideálisabb választás egy adott egyednél, számos tényező fogja befolyásolni:

  • a kutya szőrzetének hossza és minősége
  • a kutya „használata” (pl. vadászkutya, terápiás kutya, családi kutya, sportkutya)
  • a tartási helye (lakásban, kertben él; a családban van kisgyermek, egyedül tartott állat vagy sem stb.)
  • a kutya kora
  • a kutya egészségi állapota (pl. vesebetegség, allergiás bőrgyulladás stb.)
  • és még egyéb körülmények is felmerülhetnek.

Tehát ha mindezeket a tényezőket figyelembe vesszük a külső paraziták elleni védekezés során, máris holisztikusan gondolkodtunk.


Ugyanakkor az is igaz: csupán a tény, hogy egy adott állatot alternatív és/vagy kiegészítő terápiás módszerekkel is kezeltek, még nem jelenti azt, hogy egyúttal a holisztikus szemléletmódnak is eleget tettek eközben.

Ha szeretnél további hasznos információkat olvasni a témában, látogass el a honlapomra: https://drtornyi.hu/

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin

Dr. Tornyi Katalin a lovak és pónik fogtündére, holisztikus és integratív szemléletű ló-egészségügyi szakállatorvos vagyok.

Mind a hétköznapjaimban, mind a hivatásomban fontos szerepet tölt be már hosszú évek óta a Hagyományos Kínai Orvoslás és a mögötte álló filozófiai rendszer is. Én vagyok az az állatorvos, aki “sündisznóvá” varázsolja a kisállatokat és lovakat a gyorsabb, illetve teljesebb gyógyulás, valamint a hosszútávú minőségi élet biztosítása érdekében. Tehát állatorvosi akupunktőr, 5 elemes takarmányozás terapeuta, valamint hagyományos Kínai gyógynövény-terapeuta is vagyok. Mivel mindig is érdekelt az anatómia és a biomechanika is, így kutya, illetve ló osteo- és fizioterapeuta képesítést is szereztem.

Egyébként pedig egy folyamatosan pörgő, örökmozgó, tudásra szomjazó, céltudatos, egészségesen kíváncsi vállalkozó nő vagyok.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.