Dark Mode On / Off

Itt az idő a virágzó hagymások ültetésére!

virágzó hagymások

A virágzó hagymások nagyon hálás dísznövények és ilyenkor érdemes elkezdeni ültetésüket! Most pár tippet adunk, hogyan érdemes ültetni és mit hova ajánlunk!

Hagymaültető kosár – virágzó hagymásoknak

Bár sokan ellenzik a műanyag miatt a hagymaültető kosarak használatát, mégis a virágzó hagymások számára egy rendkívül praktikus dolog, mert egyrészt megkönnyíti az őszi felszedést, másrészt egy helyen tartja a hagymákat és így azok nem vándorolnak el.

Sokan panaszkodnak rá, hogy míg egyik évben tele van a kert tulipánnal, jácinttal, nárcisszal, következő évben már gyérül vagy ki sem bújik tavasszal a virágjuk. Nem véletlen! A gyökerek egyre lejjebb húzzák a hagymákat, így a mélyről már nem tudnak feljönni, sokszor így szó szerint eltűnnek a kedvenc virágzó hagymások a kertből.

A virágzó hagymások számára ideális a hagymaültető kosár használata - Kertportál.hu
Két méretben is kaphatóak a hagymaültető kosarak boltunkban

Két méretben is kaphatóak a hagymaültető kosarak, ha rákeresel a boltban.

Az ültetőkosarakat itt találod:
20 cm-es: https://www.kertportal.hu/termek/hagymaulteto-kosar-20-cm-atmeroju/
15 cm-es: https://www.kertportal.hu/termek/hagymaulteto-kosar-15-cm-atmerovel/

Milyen virágzó hagymások ültethetők most?

Az egyik könnyen tartható és hatalmas virágokat hozó virágzó hagymás a KARDVIRÁG. Nálunk is főleg színkeverékként kapható 10-es pakkban.

A kardvirágot olyan helyre ültessük, ahol tudunk egy kis támasztékot is kialakítani neki. Háttérben jól mutat, de mivel magasra nő (közel 100-150 cm), így karózzuk ki, hogy a nagy virágszárak ne dőljenek ki szeles időben.

A DÁLIA is szintén hálás, nagyra növő, szinte szoliterként is használható hagymás. A fehértől a sárgán át a vörösig sokféle színben kapható, érdemes többféle színt ültetni. Nagy virágfejei, főleg a pókvirágú (kakusztdália) fajták a legszebbek.

https://www.kertportal.hu/termek/kala-schwarzwalder-fekete-viragu/

A KÁLA is egy viszonylag könnyen tartható kertben és szobában is megnevelhető növény.

Milyen talajt szeretnek a virághagymák?

A virágzó hagymások a jó vízáteresztésű talajt kedvelnek elsősorban, mert a hagymák és gumók nem szeretik a pangó vizet. A tőzeges talajkeverékek a legjobbak, de pl. a kardvirág homokos talajon is szépen fejlődik, csak ott nagyobb vízmennyiséget igényel.

Milyen növényekkel kombinálhatjuk a virágzó hagymásokat?

Évelőágyásban kiváló választás a hagymás virágzó, mert bár ősszel fel kell szedni, de egy plusz színfolt és formavilág a megszokott évelők között. A kardvirágot a levélformája és virágja miatt érdemes például őszirózsa mellé tenni, hogy kontrasztot alkosson. A dáliák viszont jól mutatnak például fügebokrok mellett vagy épp rózsaágyásban. A levélszínekkel és formákkal is játszhatunk bátran, az ezüstös leveleket jól kiemelik a fényes mélyzöldek, vagyis egy levendula-kála párosítás is szuper választás.

A kisebb méretű dáliák és a bársonyvirág (egynyári) szép összeültetésekben, de ugyanígy begóniákat is tehetünk mellé.

Ha évelőkben gondolkodunk, mint párosítás, akkor a Mocsári hibiszkusz és a kaktuszdália szintén jó párosítás.

Mocsári hibiszkusz vetőmagot is találsz boltunkban!

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény