Dark Mode On / Off

Itt az idő a virágzó hagymások ültetésére!

virágzó hagymások

A virágzó hagymások nagyon hálás dísznövények és ilyenkor érdemes elkezdeni ültetésüket! Most pár tippet adunk, hogyan érdemes ültetni és mit hova ajánlunk!

Hagymaültető kosár – virágzó hagymásoknak

Bár sokan ellenzik a műanyag miatt a hagymaültető kosarak használatát, mégis a virágzó hagymások számára egy rendkívül praktikus dolog, mert egyrészt megkönnyíti az őszi felszedést, másrészt egy helyen tartja a hagymákat és így azok nem vándorolnak el.

Sokan panaszkodnak rá, hogy míg egyik évben tele van a kert tulipánnal, jácinttal, nárcisszal, következő évben már gyérül vagy ki sem bújik tavasszal a virágjuk. Nem véletlen! A gyökerek egyre lejjebb húzzák a hagymákat, így a mélyről már nem tudnak feljönni, sokszor így szó szerint eltűnnek a kedvenc virágzó hagymások a kertből.

A virágzó hagymások számára ideális a hagymaültető kosár használata - Kertportál.hu
Két méretben is kaphatóak a hagymaültető kosarak boltunkban

Két méretben is kaphatóak a hagymaültető kosarak, ha rákeresel a boltban.

Az ültetőkosarakat itt találod:
20 cm-es: https://www.kertportal.hu/termek/hagymaulteto-kosar-20-cm-atmeroju/
15 cm-es: https://www.kertportal.hu/termek/hagymaulteto-kosar-15-cm-atmerovel/

Milyen virágzó hagymások ültethetők most?

Az egyik könnyen tartható és hatalmas virágokat hozó virágzó hagymás a KARDVIRÁG. Nálunk is főleg színkeverékként kapható 10-es pakkban.

A kardvirágot olyan helyre ültessük, ahol tudunk egy kis támasztékot is kialakítani neki. Háttérben jól mutat, de mivel magasra nő (közel 100-150 cm), így karózzuk ki, hogy a nagy virágszárak ne dőljenek ki szeles időben.

A DÁLIA is szintén hálás, nagyra növő, szinte szoliterként is használható hagymás. A fehértől a sárgán át a vörösig sokféle színben kapható, érdemes többféle színt ültetni. Nagy virágfejei, főleg a pókvirágú (kakusztdália) fajták a legszebbek.

https://www.kertportal.hu/termek/kala-schwarzwalder-fekete-viragu/

A KÁLA is egy viszonylag könnyen tartható kertben és szobában is megnevelhető növény.

Milyen talajt szeretnek a virághagymák?

A virágzó hagymások a jó vízáteresztésű talajt kedvelnek elsősorban, mert a hagymák és gumók nem szeretik a pangó vizet. A tőzeges talajkeverékek a legjobbak, de pl. a kardvirág homokos talajon is szépen fejlődik, csak ott nagyobb vízmennyiséget igényel.

Milyen növényekkel kombinálhatjuk a virágzó hagymásokat?

Évelőágyásban kiváló választás a hagymás virágzó, mert bár ősszel fel kell szedni, de egy plusz színfolt és formavilág a megszokott évelők között. A kardvirágot a levélformája és virágja miatt érdemes például őszirózsa mellé tenni, hogy kontrasztot alkosson. A dáliák viszont jól mutatnak például fügebokrok mellett vagy épp rózsaágyásban. A levélszínekkel és formákkal is játszhatunk bátran, az ezüstös leveleket jól kiemelik a fényes mélyzöldek, vagyis egy levendula-kála párosítás is szuper választás.

A kisebb méretű dáliák és a bársonyvirág (egynyári) szép összeültetésekben, de ugyanígy begóniákat is tehetünk mellé.

Ha évelőkben gondolkodunk, mint párosítás, akkor a Mocsári hibiszkusz és a kaktuszdália szintén jó párosítás.

Mocsári hibiszkusz vetőmagot is találsz boltunkban!

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.