Dark Mode On / Off

Atkák a kertben – felismerés és kezelés

Közönséges takácsatka (fotó forrása: wikipedia)

Alaposan szemügyre kell venni a levélfonákot, ahol bizony ott van az a bizonyos szövedék és igaz alig, de szabad szemmel is látható apró mozgó, vagy sötét pontok jelzik, hogy atka fertőzéssel állunk szemben! 
A közönséges (vagy kétfoltos) takácsatka számottevő mértékben, nagy károkat okozva tud ilyen időben felszaporodni. Ennek a szabad szemmel alig látható kis kártevőnek több száz kultúrnövény és gyom tartozik a gazdanövény körébe.

Szabad szemmel csupán a gyakorlott szemek veszik észre a levél fonákán az apró szaladgáló atkákat. De van más tünet is, ami alapján atkafertőzésre kell gyanakodnunk: a megtámadott levelek színén kezdetben apró halvány foltok jelennek meg, melyek később összeolvadnak és az egész levél felületére kiterjednek, ezáltal a levél bronzos színűvé válik, a fertőzött levelek az erek között megsárgulnak, az érhálózat viszont zöld marad. Súlyosabb fertőzés esetén a levelek később teljesen elszáradnak. A levelek fonákán, illetve tövében finom pókhálószerű képlet található, amelyben a levélre tapadva apró peték vannak.

Atkák a szilva levél fonákán (Fotó: Harcsa Marietta)
Bal oldalon egészséges zeller, jobb oldalon takácsatkával fertőzött, fejlődésében visszamaradt zeller látható

Kártétele a szívogatásából adódik, amely miatt a növény fejlődésében is zavar támad.
A zöld színtest nélküli levelek már nem növelik a termést, de a növény számára létfontosságú tápanyagokat sem képesek felvenni. A növények érzékenyebbek lesznek a nyári szárazságra is.

A takácsatka tömeges elszaporodása szempontjából a 22 °C fölötti hőmérséklet és a természetes ellenségek hiánya rendkívül kedvező. Évente több nemzedéke alakul ki, a peterakása 8 °C alatti hőmérséklet körül marad csak abba, így történhetett az, hogy még ezen a héten is tapasztaltunk a nyár közepi atkaellenes kezelések ellenére is takácsatkával fertőzött növényeket. A nyári nemzedékek kifejlődése 2-4 hét alatt, melegebb hőmérsékletben gyorsabban végbemegy, így okozhat meglepetésszerű károkat még a gondos gazdák területein is.

Mielőtt a védekezési lehetőségekre térnék át, felhívom a figyelmet két nagyon fontos hibára, amik segítik az atkák felszaporodását!
 
Az első a felgyomosodott terület, a késői gyomirtás. A gazdanövényeknél már említettem, hogy sok gyomfajt is kedvelnek a takácsatkák, így azokon nagyszerűen fel tudnak szaporodni. Egy elkésett mechanikai gyomirtás esetén az elszáradó gyomokról a kultúrnövényünkre vándorolva már célba is értek.

A második a helytelen vegyszerhasználat. Gyakran a takácsatkák tömeges elszaporodásához vezet a szélesspektrumú rovarölő szerek (pl. a szintetikus piretroidok) alkalmazása, amelyek kiirtják a természetes ellenségeiket, mint például a katicabogarakat, ragadozó poloskákat. Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat, sőt, a természetes ellenségeik kiirtásával gyakorlatilag akadálytalanul tovább terjednek.
Az atkák elleni helyes védekezés alapelvei:
 
– Tartsuk gyommentesen a kertet!
– Kerüljük a túlzott rovarölő szer használatot, főleg a széles hatástartamúakat. Minél kevesebb piretroid tartalmú rovarölőt alkalmazzunk és mindig ügyeljünk a szerrotációra (=váltogatva használjuk a különböző hatóanyagokat)!
– Ha biztosak vagyunk benne, hogy atkafertőzéssel állunk szemben, akkor akaricidek (atkaölő) szerek használata javasolt. A jelenleg engedélyezett atkaölő szerek a következők (ezek kis kiszerelésben is kaphatóak a gazdaboltokban):

  • Kellő hatékonyságúak a korszerű olajkészítmények is (pl. Wetcit) és a Káliszappanos lemosás is!
  • Elsősorban hajtatott növénytermesztés esetén alkalmazhatóak biológiai védekezésként a különböző ragadozó atkák vagy poloskák.
  • Kéntartalmú növényvédőszerek alkalmazásával sem követünk el nagy hibát, hiszen a kénnek atkagyérítő hatása is van (nem csak lisztharmat ellen véd).
  • A megfelelő hatékonyság miatt fontos, hogy a levél fonákára is jusson permetlé, minél precízebb fedettség elérése törekedjünk!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Dr. Harcsa Marietta növényorvos

Dr. Harcsa Marietta növényorvos

Dr. Harcsa Marietta vagyok, növényorvos, környezetgazdálkodási agrármérnök, mérnöktanár, elhivatott szaktanácsadó és magyar termék rajongó, megrögzött támogatója a magyar gazdálkodóknak; ezenkívül 3 gyermekes anyuka, vállalkozó.
Remélem a Kertportálon is tudok hasznos növényvédelmi infókkal szolgálni! ;)

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×