Dark Mode On / Off

Extra szűz olívaolaj és ami mögötte van

extra szűz olivaolaj

Viszonylag ritka a valódi olívaolaj a boltok polcain, sorra kóstoltuk a kínálatot és végül egy termelői piacon akadtunk rá két gyártóra, ahol a család egyik fele görög, másik fele magyar. Olívatermesztők mindketten.

Az extra szűz olívaolaj miért olyan jó? Biztos felmerült már benned is a kérdés?

A görögök szuperfoodnak tartják, a legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Gyakorlatilag saját bevallásuk szerint szinte mindent olívaolajjal esznek, hús alig kerül az asztalra heti szinten, de az is főleg halféle.

A görögök szerint aki valódi extra szűz olívaolajat fogyaszt, az lassabban öregszik, tovább él, szebb a bőre állapota. Ez a rendkívül magas polifenoltartalomnak köszönhető, ami természetes antioxidánsként véfi a testet az elsavasodástól

– vallja az egyik termelő.
Olíva fa - Görögországban
Olajfa (Fotó: Pexels.com)

Az ókori görögök és föníciaiak ismertették meg az európai népekkel az olívát és az olajfát, jelenleg is a görögök exportálják a világon a legtöbb prémium minőségű olívaolajat (Az IOC – Nemzetközi Olíva Tanács szerint).

TUDTAD? Van olyan, hogy Nemzetközi Olívaolaj Verseny, ahol az OLIVI 2019-ben arany érmet, 2018-ban bronz érmet hozott el.

Milyen fajták léteznek?

A koroneiki-típus a legrégebbi fafajta, csaknem 300 éves már. Ezen kívül több itthon is kapható fajta van, de a görögök többnyire erre a fajtára esküsznek.

Itthon az Aglandaou, a Nostrale di Rigali és a Mouflal a legelterjedtebb fajta.

Míg az első egy francia fagytűrő fajta, a Nostrale di Rigali egy olasz hegyvidéki fajta, az utolsó szintén egy francia fajta, mely ráadásul az Aglandaou porzója.

A megfelelő porzópárokra is érdemes odafigyelni, ha már olajfát ültetünk az extra szűz olívaolaj kedvéért.

Mi a titka a prémium extra szűz olívaolaj készítésének?

Az olívatermesztők réme az, amikor elindul az oxidáció. Ehhez viszont az kell, hogy a leszedett olajbogyók sokat álljanak feldolgozás előtt. A prémium extra szűz olívaolajnál az olajbogyók legkésőbb két órával a szedést követően már a présben vannak.

A végeredmény így egy smaragdzöld, gyümölcsösen telt, alig 0.3 %-os savtartalmú magas polifenol-tartalmú extra szűz olívaolaj.

Extra szűz, szűz és finomított olívaolaj. Mi a különbség?

Az extra szűz olívaolajnál a bogyóból hidegsajtolással nyerik ki az olívaolajat. Ez egy egyszerű, mechanikai eljárás. Itt nem adnak hozzá vizet sem és a hőmérséklete sem változik az olajnak sajtolás közben. A savassága nem lehet magasabb 0,8%-nál.

A szűz olívaolajnál van egy plusz feldolgozási művelet: a kinyert olaj egy gépesített kinyerési folyamaton megy keresztül. A savassága 0,8% és 2% közötti.

A legalacsonyabb minőséghez a finomított olívaolaj tartozik. Itt a savasság is 2% feletti. A kereskedelemben széles körben általában ezt lehet kapni, gépesített préseléssel nyerik ki az olajat, majd egy gyártósori feldolgozáson megy keresztül a kinyert olaj. Általában jellegzetes kesernyés mellékízük van. Ilyenkor már a tápanyag- és vitamintartalomból is jelentősen veszítenek.

Olívabogyók reggelire (Fotó: Pexels)

Hogyan ellenőrizzük le, hogy valóban extra szűz olívaolajat vettünk?

Már rögtön szaglásra gyümölcsös aromát kell érezzünk. A gyümölcsös ízt az olívabogyó fajtája határoz meg.

Bizonyos fajták alapból keserűek (pl. Chalkidiki-fajta), ahol már a zöld bogyó is keserű. Ilyenkor a frissesség jele is: minél frissebb az olaj, annál keserűbb.

Pikáns és csípős íz egy jellegzetes, kivűló minőséget jelez: az enyhén pikáns ízvilágú olaj finom bizsergést okoz a nyelőcsőben, mely csak pár másodpercig tart. Az elsők között szüretelt bogyókból nyert olajok egyik jellegzetessége ez. Ilyenkor a magas polifenol-tartalomnak köszönhető ez az ízvilág.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika Kertészmérnök

V. Topor Erika Kertészmérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
50 vélemény