Dark Mode On / Off

Extra szűz olívaolaj és ami mögötte van

extra szűz olivaolaj

Viszonylag ritka a valódi olívaolaj a boltok polcain, sorra kóstoltuk a kínálatot és végül egy termelői piacon akadtunk rá két gyártóra, ahol a család egyik fele görög, másik fele magyar. Olívatermesztők mindketten.

Az extra szűz olívaolaj miért olyan jó? Biztos felmerült már benned is a kérdés?

A görögök szuperfoodnak tartják, a legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer. Gyakorlatilag saját bevallásuk szerint szinte mindent olívaolajjal esznek, hús alig kerül az asztalra heti szinten, de az is főleg halféle.

A görögök szerint aki valódi extra szűz olívaolajat fogyaszt, az lassabban öregszik, tovább él, szebb a bőre állapota. Ez a rendkívül magas polifenoltartalomnak köszönhető, ami természetes antioxidánsként véfi a testet az elsavasodástól

– vallja az egyik termelő.
Olíva fa - Görögországban
Olajfa (Fotó: Pexels.com)

Az ókori görögök és föníciaiak ismertették meg az európai népekkel az olívát és az olajfát, jelenleg is a görögök exportálják a világon a legtöbb prémium minőségű olívaolajat (Az IOC – Nemzetközi Olíva Tanács szerint).

TUDTAD? Van olyan, hogy Nemzetközi Olívaolaj Verseny, ahol az OLIVI 2019-ben arany érmet, 2018-ban bronz érmet hozott el.

Milyen fajták léteznek?

A koroneiki-típus a legrégebbi fafajta, csaknem 300 éves már. Ezen kívül több itthon is kapható fajta van, de a görögök többnyire erre a fajtára esküsznek.

Itthon az Aglandaou, a Nostrale di Rigali és a Mouflal a legelterjedtebb fajta.

Míg az első egy francia fagytűrő fajta, a Nostrale di Rigali egy olasz hegyvidéki fajta, az utolsó szintén egy francia fajta, mely ráadásul az Aglandaou porzója.

A megfelelő porzópárokra is érdemes odafigyelni, ha már olajfát ültetünk az extra szűz olívaolaj kedvéért.

Mi a titka a prémium extra szűz olívaolaj készítésének?

Az olívatermesztők réme az, amikor elindul az oxidáció. Ehhez viszont az kell, hogy a leszedett olajbogyók sokat álljanak feldolgozás előtt. A prémium extra szűz olívaolajnál az olajbogyók legkésőbb két órával a szedést követően már a présben vannak.

A végeredmény így egy smaragdzöld, gyümölcsösen telt, alig 0.3 %-os savtartalmú magas polifenol-tartalmú extra szűz olívaolaj.

Extra szűz, szűz és finomított olívaolaj. Mi a különbség?

Az extra szűz olívaolajnál a bogyóból hidegsajtolással nyerik ki az olívaolajat. Ez egy egyszerű, mechanikai eljárás. Itt nem adnak hozzá vizet sem és a hőmérséklete sem változik az olajnak sajtolás közben. A savassága nem lehet magasabb 0,8%-nál.

A szűz olívaolajnál van egy plusz feldolgozási művelet: a kinyert olaj egy gépesített kinyerési folyamaton megy keresztül. A savassága 0,8% és 2% közötti.

A legalacsonyabb minőséghez a finomított olívaolaj tartozik. Itt a savasság is 2% feletti. A kereskedelemben széles körben általában ezt lehet kapni, gépesített préseléssel nyerik ki az olajat, majd egy gyártósori feldolgozáson megy keresztül a kinyert olaj. Általában jellegzetes kesernyés mellékízük van. Ilyenkor már a tápanyag- és vitamintartalomból is jelentősen veszítenek.

Olívabogyók reggelire (Fotó: Pexels)

Hogyan ellenőrizzük le, hogy valóban extra szűz olívaolajat vettünk?

Már rögtön szaglásra gyümölcsös aromát kell érezzünk. A gyümölcsös ízt az olívabogyó fajtája határoz meg.

Bizonyos fajták alapból keserűek (pl. Chalkidiki-fajta), ahol már a zöld bogyó is keserű. Ilyenkor a frissesség jele is: minél frissebb az olaj, annál keserűbb.

Pikáns és csípős íz egy jellegzetes, kivűló minőséget jelez: az enyhén pikáns ízvilágú olaj finom bizsergést okoz a nyelőcsőben, mely csak pár másodpercig tart. Az elsők között szüretelt bogyókból nyert olajok egyik jellegzetessége ez. Ilyenkor a magas polifenol-tartalomnak köszönhető ez az ízvilág.

Ha még több tippre vágysz, kövesd YoutTube csatornánkat is!

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Kertész- mérnök

V. Topor Erika Okl. kertészmérnök, szakújságíróként 2003 óta foglalkozom a hobbikertészek mindennapjaiban felmerülő kérdések megválaszolásával.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×