Dark Mode On / Off

Így ápold: Broméliák ápolása könnyedén

Az orchideák mellett a broméliák a másik nagy növénycsoport, akiknél az ápoláson múlik a növény későbbi díszítő értéke. Nem árt, ha tudod, mit szeret!

Kaptál egy broméliát karácsonyra vagy születésnapodra? Nem vagy egy nagy hobbikertész és gőzöd sincs róla, hogyan ápold? Nem is olyan nehéz, ha ismered azt a pár dolgot, amit szeret.

Ha azt gondolod, hogy sosem volt még broméliákkal kapcsolatod, akkor nagyot tévedsz, hiszen a legkedveltebb pizza feltéte is egy broméliaféle. Ez a Hawaii pizza és a nagy kedvencünk, az ananász.

Ananász gyökereztetése

Biztos láttál már olyat, hogy az ananász gyümölcsöt kigyökereztetik. Ehhez nem kell mást tenned, mint levágni az egészséges és még élő levélüstököt úgy, hogy a gyümölcs tetejénél kalapot hagyjon és pár óra metszlapszáradás után egy vizespohárba állítod a gyümölcshúsos részt és vízcsere mellett türelmesen várod, hogy az ananász meggyökeresedjen. Hogy eddig miért nem sikerült, a ilyen egyszerű? Mert a kereskedelemben kapható ananászok nagyjánál a levélzet már el van száradva, így nincs amit fotoszintetizál, ezáltal legyökeresedni sem fog, maximum bepenészedni.

De térjünk vissza a kérdéses ajándékba kapott broméliákhoz.

Mi az a bromélia?

A bromélia félék többnyire epifitonok, de akadnak közöttük üstökösfák is.

Sejtjeikben kalcium-oxalát, gyanta- és olajtartó üregek, kovatestek találhatók.

A broméliafélékhez tartoznak a broméliákon (Bromelia spp.) kívül, többek között a lándzsarózsák (Aechmea spp.), az ananászok (Ananas spp.), a bilbergiák (Billbergia spp.), a levélcsillagok (Cryptanthus spp.), a Guzmán-broméliák vagy guzmániák (Guzmania spp.), a Regel-broméliák vagy neorégeliák (Neoregelia spp.), a fészektőrózsák (Nidularium spp.), a szakállbroméliák (Tillandsia spp.) és a pikkelyvirágok vagy vrízeák (Vriesea spp.). Láthatod mennyi csoportja van, de nagyjából az ápolásuk nagyon hasonló.

Szakállbromélia (Tillandsia cyanea) / Pixabay

Mit igényelnek a broméliák?

Trópusi származásuknak köszönhetően a kiegyenlítetten meleg, párás és napos vagy félárnyékos helyet kedvelik. Világos fürdőszobákba a legjobb választás, viszont száraz levegőjű lakás a vesztüket is okozhatja. Ehhez köztes megoldás, ha rendszeresen párásítunk nekik.

A broméliákra jellemző még az is, hogy a tőlevél-rózsájukba is kell egy kevés vizet önteni. Ugyan nem nagy a vízigényük, de a kehely részbe fontos a rendszeres nedvesség.

Szintén származásukból adódóan a levegős, jó vízáteresztő talaj nekik a megfelelő, így tőzegbe ültetve érzik magukat a legjobban. Átültetni őket tavasszal lehet, viszont mivel lassan fejlődnek, lassan növekednek, így viszonylag lassan fogják kinőni a cserepet.

Lándzsarózsa (Aechmea fasciata) / Pixabay

Mindezt betartom, de mégis kipusztult a növényem? 

A broméliák a virágzás után elpusztulnak, sajnos ez nem az ápolásból eredő hiba, hanem maga a növény így viselkedik. Viszont a jó hír az, hogy mire elpusztul az anyanövény, tősarjakat hoz, így gondoskodva az utánpótlásról.

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×