Dark Mode On / Off

Amarillisz ápolása, hogy újravirágozzon

Kaptál ajándékba egy amarilliszt (Hippeastrum)? Nem tudod hogyan ápold? Íme pár tipp a sokáig szép amarilliszért!

Az amarillisz vagy más néven lovagcsillag egy Amerikából származó, januártól áprilisig virágzó hagymás dísznövény. Trópusi, szubtrópusi klímáról származik, így tartását is eszerint képzeljük el.

TUDTAD? Ha megnézed egy növény származási helyét, akkor nagy tudást szerezhetsz abban is, hogy valójában mire van szüksége.

Az amarillisz újravirágoztatása talán a nagyobb falat, mert megtartani viszonylag egyszerű. De hogy Te is újra tudd virágoztatni, elmondunk pár trükköt, ami nekünk bevált.

Elvirágzás után kezdjük el kevesebbet öntözni a növényt, majd vegyük ki a cserépből, akár a földet is lerázhatjuk róla és hagyjuk hűvös helyen leszáradni a leveleket (és gyökereket róla). Ez tulajdonképpen ugyan az a folyamat, mint amikor a kertben visszahúzódik a tulipán vagy nárcisz a talajba. Hat hétre tegyük hűvösbe, mely lehet a kamrában vagy pincében is. A hideg hatás segíti az új virágbimbók kialakulását. A hideg nem fagyot jelent, hanem hűvös, kb. 15 fokos helyet találjunk neki.

Ha nem vagyunk elég bátrak, akkor azt is lehet csinálni, hogy nem szedjük ki a cserépből, hanem cserepestül átvisszük egy hűvös helyre és 6 hétre elfelejtjük még locsolni is.

A leszáradó leveleket vágjuk óvatosan le, nehogy a hagyma megsérüljön.

A hat hét letelte után kerülhet újra cserépbe, kezdhetjük öntözni.

Ahhoz hogy virágozzon a hűvös pihenőből át kell hozni pár hétre egy meleg, de sötét helységbe. Így fejlődnek ki rendesen a virágbimbók. Ekkor már öntözni kell hetente egyszer, de ne öntözzük túl, mert a hagymások a pangó vizet nem szeretik.

Ha csak hagymából indítjuk a virágzást, akkor a levelek előtt fog megjelenni a  tőkocsány, rajta a bimbókkal. Ha nem szedtük ki a cserépből és maradtak levelek a hagymán, akkor a levelek között fog előbújni a virágbimbó.

Augusztusig hetente tápoldatozzuk virágzóknak való tápoldattal.

A teljes bimbó közel 2-3 hónap alatt fejlődik ki, úgyhogy ki kell várni az újravirágzást.

Eleinte csak ritkábban öntözzük, de a bimbó megjelenésétől fokozatosan a heti egy öntözésre és tápoldatozásra érdemes áttérni.

Augusztustól fokozatosan csökkentsük az öntözést, hagyjuk hogy a levelek leszáradjanak róla. Ekkor kerül át újra a 15 fok körüli pihenőre, ahol közel 6-7 hetet töltsön a hagyma. Az egész folyamat a pihenőidő lejárta után kezdődik.

Kipróbálod? Ha sikerült újravirágoztatnod, várjuk róla fényképedet Facebook oldalunkra!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
44 vélemény
×