Dark Mode On / Off

Híres portugál fűszerek nyomában

portugál fűszerek2

A gasztronómia és a helyi ételek, azok fűszerezése nagyon sokat elárul az adott országról, kultúrájáról. Portugália lakói szeretik a finom ételeket és a különleges fűszerezést. Épp ezért a portugál gasztronómia a természet adta ételekre fókuszál. A fűszerezést pedig főként a föníciaiak, a rómaiak, a mórok hagyták örökül rájuk.

Ma már természetes, hogy millió fűszer megtalálható az otthonunkban, az alapfűszerek, mint a só, bors, paprika és a sokszor használt fűszerek, mint a kömény, a zöldfűszerek. De már bejöttek ezek mellé a kevésbé ismert, ritkábban használt ízesítők is, mint a szegfűszeg, sáfrány, kurkuma… Ez nem volt mindig így. Főként India volt fűszernagyhatalom, a legtöbb különleges fűszer onnan indult hódító körútjára. Európában kevés fűszer volt használatban, mivel kevés növény bírta az itteni klímát és nem volt őshonos. Épp ezért számos fűszer vetekedett az arany árával, hiszen nélküle az élet és az ételek unalmasak, íztelenek voltak és ritkán, nehezen voltak beszerezhetők. Sokszor fizetőeszköznek is kiváló volt, egy-egy fűszer. A bors például innen kapta a nevét, hiszen borsos ára volt.

Portugál fűszerek széles választéka

Fűszertörténelem

Vasco de Gama segítségével került jóval több fűszer az országba, aki három hajóval útnak indult Indiába. Fűszerekkel és más értékes keleti árucikkekkel megrakodva tért vissza, sikeresen. Ez nem csak hírnevet, hanem gazdagságot is hozott neki. Az emberek csodálatosnak, izgalmasnak találták a keleti fűszerek ízét és igen kapósak lettek. Ezt a sikert meglovagolva más portugál hajósok is kelet-ázsiai tenger felé vették az irányt, amivel számtalan eddig ismeretlen szigetet fedeztek fel. Kiépítettek két kereskedelmi útvonalat is.

portugál fűszerek7

Az egyik Molukki szigeten volt található, ahol erődítményeket is építettek és kelet felé, Goa lett a portugál kereskedelem másik középpontja. Megalakult a Kelet-Indiai Portugál Kereskedelmi Társaság is. Portugália monopolhelyzetének hála virágzott. Persze nem sokáig sikerült fenntartani az egyeduralmat, megjelentek a spanyolok, hollandok és az angolok is később.

portugál fűszerek3

A főbb kereskedelmi központ Lisszabonba került, majd Amszterdamba, végül Londonba. Ennek persze a versengés és a háborúk volt a fő okai, melyek a fűszerkereskedelem, a monopólium miatt robbantak ki az országok között.

Főbb fűszerek a portugál konyhában

szerecsendió, fahéj, kurkuma, szegfűszeg, piri-piri

Utóbbi egy kisméretű, erős Csili paprika. Ezeket a fűszereket hozták magukkal a portugálok a külső területekről, melyek most népszerűek az ételek fűszerezésekor. De babérlevelet, különböző erős paprika fajtákat, többféle borsfajtát is előszeretettel használnak ízesítésre. Nem csak többfélét használnak, hanem jóval erősebben is fűszereznek, mint Magyarországon. A többféle bors és paprika az alap. De szívesen bolondítják meg különlegesebb fűszerekkel is az ételeiket. Kakukkfű, rozmaring, fokhagyma és zölden koriander is kerül majdnem mindenbe.

A fahéj is tradicionálisan majdnem minden édességükben, desszertjükben helyet kapott. A cukor alap most már, de korábban, még a 15. században, a  mór megszállás idején, Madeira szigetén alakítottak ki cukornád ültetvények és azzal biztosították a megfelelő mennyiségű cukrot.

Ételkülönlegességek

Jelentős népszerűséggel és ismertséggel büszkélkedhetnek a helyi fűszeres sajtok, Sintra környékén is például.

A fahéj a legtöbb portugál édességben, kávéban megtalálható, ha más nem, a tetejére szórva. Az egyik ilyen népszerű finomság az Arroz doce (fahéjjal ízesített tejberizs vagy rizsfelfújt) vagy a híres Pastel de Nata, vaníliakrémmel töltött kosárka. De ide sorolható a churroshoz hasonlatos fánk a fartura, amit forró, bő olajba sütnek ki spirál alakban csurgatva és fahéjas porcukorral szórják meg.

De a borokat is szívesen ízesítik a különböző fűszerekkel. Tengerészeti múzeumban készült egy tárlat is, ahol a fűszerekről emlékeznek meg, mit, honnan hoztak korábban a portugálok.

ITT TUDSZ ÉRDEKLŐDNI AZ PORTUGÁLIA FÖLDJÉRE AZ UTAZÁSOKRÓL:

Duncsák Krisztina portugál utaskísérő és esküvőszervező

Email: magyarutaskisero@gmail.com

Telszám: +351 969479453

Weboldal: http://portugalhu.com/

Instagram: https://www.instagram.com/portugalhu_/?hl=hu

https://www.instagram.com/portugalhueskuvo_/?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/portugalhu/

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény
×