Dark Mode On / Off

Szmogálló szupernövényeket azonosítottak brit botanikusok

szmogálló szupernövények

A madárbirsfélék cserjéi fogják fel a legjobban a légszennyezést a nagy közúti forgalmú térségekben, míg más növények jelentős szerepet játszhatnak az épületek hűtésében, az áradások mérséklésében – állapították meg a brit Királyi Kertészeti Társaság kutatói.


 A botanikusok több sövénynövényt hasonlítottak össze; a nagy forgalmú utak mentén a vaskos levelű madárbirs (Cotoneaster franchetii) volt az a faj, amely más fajokhoz képest 20 százalékkal hatékonyabban szívta magába a légszennyezést. Egy kevésbé forgalmas utcán nem jelentős a különbség a cserjék között, így ott a fajok vegyítését javasolják. 


A szakemberek további szupernövények tulajdonságait is azonosították, így megállapították, hogy például a vadborostyán falra futtatva kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a fagyal pedig segít az intenzív nyári esőzések hatásainak enyhítésében és csökkenti a helyi áradásokat.

Ajánlott cikkek

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.