Szmogálló szupernövényeket azonosítottak brit botanikusok

szmogálló szupernövények

A madárbirsfélék cserjéi fogják fel a legjobban a légszennyezést a nagy közúti forgalmú térségekben, míg más növények jelentős szerepet játszhatnak az épületek hűtésében, az áradások mérséklésében – állapították meg a brit Királyi Kertészeti Társaság kutatói.


 A botanikusok több sövénynövényt hasonlítottak össze; a nagy forgalmú utak mentén a vaskos levelű madárbirs (Cotoneaster franchetii) volt az a faj, amely más fajokhoz képest 20 százalékkal hatékonyabban szívta magába a légszennyezést. Egy kevésbé forgalmas utcán nem jelentős a különbség a cserjék között, így ott a fajok vegyítését javasolják. 


A szakemberek további szupernövények tulajdonságait is azonosították, így megállapították, hogy például a vadborostyán falra futtatva kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a fagyal pedig segít az intenzív nyári esőzések hatásainak enyhítésében és csökkenti a helyi áradásokat.

Ajánlott cikkek

1 hozzászólás

  1. […] A galagonyában a rendkívül jó gyógyhatásokat ismerhetjük meg. A szívbetegségre a népi gyógyászatban többféle receptúra is elérhető. Szíverősítő teakeverékek alapeleme. Serkenti a szívizom vérellátását, értágító és vérnyomáscsökkentő hatású. Ellenjavallat is van viszont: fogyasztása nem ajánlott koszorúér-betegségek esetén. Segít a vérkeringési problémák enyhítésében, visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását. Hol gyűjthetjük: nálunk természetben igen ritka és védett faj. Éppen ezért nem is gyűjthető. Viszont kertészetekben lehet kapni csemeteként és pár év alatt egy szép fát tudunk belőle nevelni. […]

Hozzászólások lezárva.