Dark Mode On / Off

Három kevésbé ismert tanösvény, melyet ne hagyj ki!

Kis-Balaton

A tavasz és a szép idő az ember kicsalogatja a szabadba és kirándulásra sarkallja. Ha így vagy ezzel te is, akkor ez a cikk neked szól. Mutatok három olyan tanösvényt, melyet érdemes a bakancslistádra felírni mindenképp és meglátogatni, még a tavasszal!

Kányavári-sziget, Búbos vöcsök tanösvény

Zala megyében, a Nagykanizsai közelében található, Balatonmagyaródot és Sármelléket között, a Kis-Balaton szomszédságában. Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik a Kányavári-sziget, mely a környék szinte egyetlen szabadon látogatható területe. A tanösvény 15 állomással rendelkezik, mely körülbelül 1-1,5 óra alatt könnyedén teljesíthető. A Kis-Balaton jellegzetes növény és vízi madárvilágának bemutatására törekszik. Tanösvény Kilátó teszi teljessé a programot, melyről magasból megfigyelhetőek a madarak és fészkelési szokásaik. És egy különleges fahíd is található a közelben, melyet szintén érdemes meglátogatni. A szigetre átjutni ezen az ívelt, fa szerkezetű hídon lehetséges eleve. A sziget közepén játszótér, tűzrakó hely várja a látogatókat. És még horgászni is lehet. Jelölő táblák segítik a különböző madárcsoportok behatóbb megismerését.

A közelben található a különleges Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, a Zalavári Kilátó, a Kőszikla-szurdok, a Csillagvár Múzeum és a Kis-Balaton Látogatóközpont is. A közelben vezet a Csiga-Túra tanösvény is, ha nem elégedtünk meg az eddigi sétával.

Gemenc

Magyarország középső részén, Bács-Kiskun és Tolna megyében, a Duna mentén található Gemenc és a Gemenci erdő. Egy nagyobb kiterjedésű természetvédelmi oltalom alatt álló egybefüggő területről van szó, mely egész egyszerűen kihagyhatatlan a kirándulni vágyóknak! Duna-Dráva Nemzeti park területének fő része. Erdő- és vadgazdálkodását a Gemenci Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt látja el. Nagyrészt ártéri területről van szó, nagy részét gyakran elönti az árvíz. Talán ez adja igen gazdag, növény és állatvilágát. hossza 30 kilométer, szélessége pedig mintegy 7 kilométer. A területen, gazdagon nőnek a fűzfafélék, a magasabb részeken a nyárfák, de a hamvas szeder, a fekete galagonya is jellemző. Az aljnövényzet, a tavaszi csillagvirág, az ibolya szintén rendkívül sokszínű. Rengeteg védett vagy ritka állatfajnak, nagyvadnak ad otthont a hely, mint mondjuk a rétisasnak, a fekete gólyának, a kerecsensólyomnak, szürke gémnek, gímszarvasnak, békászó sasnak, de vaddisznó és őz is gyakran kerül a szem elé.

Duna

A Gemenci Állami Erdei Vasút ezt mutatja be, 31 kilométer hosszan, több megállóval, Gemenc turisztikailag leginkább érdekes területeit feltárva a látogatók előtt. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központja szintén egy helyi érdekesség, melyet kár kihagyni, ahogy az Alföldi Kéktúra útvonalát is, ami itt húzódik. Vagy a sétahajó-kikötő is megtalálható a környéken. A Gemenci-erdő tanösvényein sétálva az állatvilág sokszínűségének, a növényfajok gazdagságának és az egyedülálló ártér szépségének lehetünk részesei. Kihelyezett tájékoztatótáblák segítik a környék növény- és állatvilágát, a táj kialakulásának a történetét, az erdő- és vadgazdálkodás jelenét és múltját bemutatni.

Szekszárdi Lösz-szurdik tanösvény

Tolna megyében, Szekszárdon található. A város egy hatalmas dombra épült, és a löszbe vájt mélyutak, járatok, szurdikok igazán izgalmas úti célt adhatnak. 2011-ben ennek a bemutatására jött létre a Lösz-szurdik tanösvény, mely két nagyobb túraútvonal keretén belül látogatható. 3 és 6 kilométeres a két ösvény. Az egyik a Benedek-szurdik, amely a Béla király térről indul. A másik a Parásztai-tanösvény nevet kapta és a Faddivölgyi utcától indul. Löszös mélyút melletti pincék is izgalmasak, de további látnivalókat tartogat a túraútvonal.

Ha további izgalmas kirándulóhelyet keresel, olvasd el az előző cikket is, melyben interaktív kikapcsolódási lehetőségekről írtunk.

Fő fotó: Iván Tamás képe a Pixabay oldalról

Dunáról a fotó: Lubos Houska  képe a Pixabay oldalról

Ajánlott cikkek