Dark Mode On / Off

Püspökszentlászlói Arborétum

Püspökszentlászlói Arborétum

A Püspökszentlászlói Arborétum a Zengő-hegy északi oldalánál húzódó völgyben bújik meg, Kelet-Mecsekben. A Mecsek legmagasabb, 682 méteres csúcsa is itt található.

Az arborétum klímájában szubmediterrán hatások érvényesülnek, azaz, mivel a hegyek feltartóztatják a meleg levegőt, így a völgy párás, levegője pedig tiszta és hűvös. Ez kedvez az itt élő növényeknek és az állatfajoknak is.

Rendkívüli természetföldrajzi kincsek birtokában van, ezért fokozottan védett terület. Pécstől mintegy 30 percnyire található autóval Püspökszentlászló és a szóban forgó arborétum. Ez mellett gazdag műemlékekben, de néprajzi emlékei miatt is érdemes felkeresni.

Püspökszentlászlói Arborétum

Látnivalók a környéken

2020 júliusában átadtak egy 22 méteres kilátót, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a környékre. A Zengő-vár romjait is érdemes felfedezni. De mégis legismertebb látnivalója Püspökszentlászlónak a kastély, és az azt körülölelő gyönyörű, növényfajokban gazdag arborétum. Magát a várost is érdemes meglátogatni, hiszen gyönyörű környezete és történelmi hangulata, falusi turizmusra szakosodott helyiek miatt is népszerű kirándulóhely.

Egy kis történelem

A legenda szerint Szent László király itt vadászott a területen, ám nagy vihar tört ki, ami elől az uralkodó az itt élő remeték barlangjában lelt oltalmat és menedéket. Hálából templomot építtetett. Innen indult az egész.

A püspökszentlászlói püspöki kastély egy épületegyüttes. Késő barokk stílusú templomból, püspöki nyaralókastélyból, az akkori istálló, ma már felújított épületéből és egy később hozzácsatolt arborétumból áll. Feltehetően a 18. századra tehető az elkészülte.

Még Esterházy Pál László alapította. Majd az utódja, Hetyey Sámuel püspök (a közeli Hetyey-forrás névadója is) továbbfejlesztette és létrehozta a mai formáját. Parkosította a kastély környezetét, majd kibővítette. A püspöki főkertész, Hrban Ferenc segítségével különleges növényeket és fákat telepítettek és létrejött az arborétum. Később Zichy püspök létrehozott egy a vadasparkot is, ahol őzeket, dámvadakat tartottak. De ez sajnos később elpusztult. Az arborétum jelenleg a Duna–Dráva Nemzeti Park részét képezi, de a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetnek is része. Az arborétum jelenleg a látogatók előtt nyitva áll.

Növényvilága igen gazdag

Növénya az Arborétumnak

Változatos fajösszetétellel rendelkezik a hely. Nagyjából nyolcvannégy fa- és cserjefajta található meg, a világ minden részéből. Az arborétumban ma megtalálhatóak például kiemelkedő jelentőséggel bíró, 35-40 méter magas, több mint százéves lombos fák és fenyők is! Számos fenyőfajtát telepítettek be, mint a kaukázusi jegenyefenyő, vagy az andalúziai jegenyefenyő.

Ezen kívül platánok, hársfák, atlaszcédrus, a libanoni cédrus, oregoni hamisciprus, csüngő japánakác, vagy madárbirs, hortenzia, mályvacserje, fagyal, illatos lonc, bőrlevelű mahónia, fás bazsarózsa, japán rózsa is helyet kapott többek között.

Állatvilágban is gazdag

Rajtuk kívül színes az állatvilág is, láthatunk szép számmal szarvast, őzet, vaddisznót, de ritka patkósdenevért, csonkafülű denevért, esetleg mocsári teknőst, sárga hasú unkát és apróbb állatfajokat is, egereket, pockokat, rókát.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben több madárfaj, például fokozottan védett, ritka madár is jelen van, örvös légykapó, a fekete harkály, a zöld küllő, a hegyi billegető, a fekete gólya, a héja, egerészölyv, darázsölyv és a békászó sas, kék galamb, a kis légykapó.

Bánáti bazsarózsa

Az egyik legfontosabb és legnagyobb ékessége a Püspökszentlászlói Arborétumnak a bánáti bazsarózsa. A legfontosabb európai lelőhelye a Zengő. Hazánkban fellelhető állomány 90 százaléka ott csoportosul.  Magyarországon 1982 óta fokozottan védett növényritkaság. Hatalmas turistacsalogató látványosság, melyet elsősorban május elején, a virágzásakor érdemes meglesni.

Ekkor tervezz kirándulást a Püspökszentlászlói Arborétumba!

Az arborétum a nyári időszakban szabadon látogatható bármikor, de az épületbe csak idegenvezetéssel, előzetes bejelentkezés alapján lehet bemenni. Télen pedig, november 30. és március 15. között az arborétum zárva tart.

Látogass el mindenképp az Arborétumba, ha egy gyönyörű helyen kirándulnál. De lesd meg a korábbi bejegyzéseinket is, melyek elkalauzolnak több Arborétum területére is.

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE HASZNOS TARTALMAKÉRT!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
40 vélemény
×