Dark Mode On / Off

Gyom vagy kaszáló?

A minap szó érte a házunk (gazdaságunk) elejét, gyomos a kert egy hozzánemértő ügyintéző szerint. Mit ne mondjunk, hozzánemértőknek biztosan. Most akkor gyom vagy kaszáló?

De tudjátok mi mit látunk? Hatalmas nagy kaszálót….Sokan tudjátok, hogy igen sok állatunk van, így ez a sok-sok szerinte gyom egy olyan pufferünk, ami az állataink számára a széna lesz. Mivel egyrészt így nem szárad ki a talajunk – gyenge homoktalaj, a humuszt sem repíti el a szél, így naná, hogy hagyjuk a szálfüveket megnőni, mert ilyenkor lekaszálható és tartja is a vizet a talajban és a nyuszik most ugrálnak örömükben ráadásul.

A hosszúra meghagyott szálfüvek kiválóak a kistestű haszonállatoknak szénaként

Ez az a szemlélet, amit bár magyarázhatunk kedvünkre olyannak, aki még mindig a pucértalaj elveket vallja és berögzültségében egy dolgot lát: gyomos és pont.

Minket csak azért bosszant, mert egy olyan elavult rendszert követ, ami nemcsak a fenntarthatóságnak megy homlokegyenest szembe, de még az észérveknek is.Sok nyuszihoz, sok széna kell. Kiültetni a májusi fagyokig butaság lenne…akkor miért ne legyen sok szénáravaló szálfű, ha már ott áll a terület ilyenkor üresen?

Szóval így állunk mi, hogy ami nekünk friss fű és jótékony, életet adó, humuszvédő, az másnak simán az ápolatlan gyom. És ilyen emberek döntenek a pályázatunkról is majd.

Elszomorító…de egyszer csak eljön az a pont, amikor végre a fenntarthatóság és az észérv fontosabb lesz, mint régi, rossz berögzült butaságok.

Kaszálás után a ribiszke is kibújt a fű közül a Gourmet&Delicious Manufaktúra gazdaságában

Emellett mindezt úgy, hogy a közel 60.000 palántánk azt várja, hogy benépesíthessék ezeket a magaságyásokat is, melyeket eddig takart a kaszálónak tartott fű. Nem baj. Mi tudjuk az igazunkat és továbbra sem fogunk azért elveink ellen valóként termeszteni, mert valakinek, aki egy íróasztal mögött ül így tetszene. A mi módszerünk sokkal fenntarthatóbb és sokkal az életért és a jobb jövőért való. Hosszútávon. Gyomosodásra fel!

És ugye, hogy jobban örülök egy olyan hazai, valóban termelői terméknek, amivel tudjátok, hogy a fenntartható jövőt és az egészségesebb ökoszisztémát támogatjátok?! Mert ez nem csak nekünk fontos, hanem szerintünk nektek is. És most, hogy a (nem)kedves néni kedélyeit is megborzoljuk: a levéltetvek és a gombabetegségek ellen narancs és fahéj illóolajjal fogunk védekezni a kertben. Hogy a néni unokájának is legyen élhető Földgolyóbisa. Pont.

Varga Szabolcs

Varga Szabolcs

Agrármérnök, szaktanácsadó
Gyümölcsfák metszés-specialistája

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény